15 minute de festivități pentru 160 de ani de la Mica Unire. Constănțenii au făcut hora în Piața Ovidiu

La Constanța, festivitățile dedicate Micii Uniri de la 1859 au durat fix 15 minute. Evenimentul a început la ora 11:00, iar la 11:15 fanfara încheiase reprezentația de final. La festivități nu au fost prezenți nici Decebal Făgădău, primarul Constanței, nici Horia Țuțuianu, președintele CJ, nici Dan Jeacă, prefectul județului. Primăria a fost reprezentată de viceprimarul Costin Răsăuțeanu, iar prefectura de subprefectul Ionuț Done.

Momentul în care acesta a anunțat că va citi mesajul premierului Viorica Dăncilă a fost unul delicat. Oamenii prezenți la eveniment au huiduit mesajul premierului însă nemulțumirile s-au stins repede. Nici Primăria, nici Consiliul Județean nu au transmis mesaje cu ocazia acestei sărbători.

Anul acesta, la 24 ianuarie, s-au împlinit 160 de ani de când Principatele Moldovei și Țării Românești s-au unit sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. ”Mica Unire”, așa cum mai este cunoscut evenimentul de la 24 ianuarie, a fost primul pas făcut de români către înfăptuirea statului național unitar român, eveniment care s-a petrecut jumătate de veac mai târziu, la 1 Decembrie 1918.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Evenimentul care marchează apariția statului român modern a fost strâns legat de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza. Acesta a fost ales domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova, iar apoi, la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Pentru a reuși înfăptuirea unirii celor două principate, românii au apelat la un șiretlic administrativ: Moldova și Țara Românească trebuiau să aibă organe administrative și legislative separate însă nu era prevăzut nicăieri ca cele două principate să aibă și conducători diferiți. Astfel, ambele adunări elective l-au ales domnitor pe Alexandru Ioan Cuza. Născut în Bârlad, Cuza a fost un participant activ marcant al Revoluției de la 1848 și a reprezentat unul dintre cei mai importanți conducători români.Ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare legală în anul 2014, în urma unei propuneri legislative semnate de 106 parlamentari din mai multe partide politice.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: