25 de ani de „Ovidius“. Încotro?

Universitatea-Ovidius-25-de-aniMarcarea a 25 de ani de „Ovidius“: Gală de premiere și program anticorupție

Sorin Rugină, actualul rector al Universității „Ovidius“ din Constanța, trebuie să își asume că se află în fruntea celei mai importante instituții de învățământ superior din sud-estul României și că instituția nu trece prin cele mai liniștite momente ale istoriei sale.

Gala de premiere a cercetării de performanță și a colectivelor editoriale ale revistelor de top din Universitatea „Ovidius” din Constanța a fost evenimentul ce a adunat în Aula Magna a Universității Ovidius cei mai merituoși profesori ai instituției.

Evenimentul a marcat 25 de ani de la crearea Universității.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Pe lângă acest eveniment, a fost anunțat un program instituit de conducerea universității, și anume „Nu Corupției! Un mediu academic curat!”.

În universitate vor fi împărțite afișe, iar studenții vor înmâna profesorilor pe care îi consideră corecți în actul de educație ecusoane cu însemnele specifice programului.

„Purtați ecusonul care vă apără de corupție!“, a îndemnat rectorul Sorin Rugină.

Poate un ecuson să te apere de corupție? – este întrebarea care stă pe buzele tuturor și la care rectorul Sorin Rugină va trebui să răspundă.

Pe scurt, rectorul Rugină pune studentul în mijlocul actului educațional. Dar oare nu este aceasta doar o iluzie, inițiativa nefăcând altceva decât să spele rufele universității, să acopere corupții și să recredibilizeze universitatea cu ajutorul studenților? Oare conducerea universității nu se ascunde în spatele studenților, vrând să acopere mucegaiul din universitate cu un var proaspăt, întins alan-dala de tinerii studenți?

Cum vor putea studenții să știe dacă un profesor este sau nu corupt? De obicei studenții cu medii mari nu dau șpagă, n-au de ce. Cum vor știi în al cărui piept va sta insigna? Și dacă chiar știu și nu oferă insigne unuia sau altuia, înseamnă că sunt conștienți că acei profesori sunt corupți și, într-o normalitate a zilelor noastre, ar trebui să se adreseze organelor abilitate.

Iar profesorii care nu vor primi insigne dintr-un motiv sau altul, cum ar trebui să răspundă? Au vreo cale de atac? Se pot apăra în vreun fel?

Sau ideea conducerii universității este aceea ca după ce se vor împărți insignele, tot corpul profesoral să poarte în piept emblema curățeniei profesionale, creând imaginea unei instituții imaculate?

Aceasta este singura modalitate prin care rectorul Sorin Rugină a considerat de cuviință să răspundă evenimentelor întâmplate în universitate în anii precedenți.

Arestarea lui Țarălungă, denunțătorul rectorului Epure

Răspunsul „democratic“ și frumos ambalat sub forma unui parteneriat amical între studenți și profesori a venit după ce fostul decan de la farmacie, Gheorghe Țarălungă, care printre altele a fost și denunțătorul fostului rector Dănuț Epure dar și un susținător al actualului rector în campania pentru câștigarea funcției din vara lui 2014, asumat de Sorin Rugină prin discursul public drept consilierul acestuia, a fost arestat pentru luare de mită.

Universitatea se zdruncină din nou: șpăgi, trafic de influență, scandal media. Reacția universității: zero. Un comunicat de presă laconic, având în centru spiritul academic.

Toate aceste lucruri au fost precedate de o perioadă de acalmie a noii conduceri a universității Ovidius, perioadă în care a existat mereu o bombă în biroul rectorului, care nu a explodat niciodată. Raportul corpului de control a Ministerului Educației și Cercetării, realizat la finele anului 2013, nu a fost făcut public.

2014: Sorin Rugină devine rector

Sorin Rugină a fost omul care a creat arcul peste timp, punând punct și luând-o de la capăt, cel puțin la nivel declarativ. Acesta a fost sloganul său de campanie, anunțând că la „Ovidius“ apele se vor liniști iar spiritul academic nu va mai fi pătat de scandaluri de corupție și șpăgi. A câștigat alegerile din vara lui 2014 și a început un scurt mandat în fruntea universității, cu o echipă nouă și cu promisiuni de normalitate.

Sorin Rugină a fost ales în scaunul de rector al Universității în urma scandalului ce a aruncat în aer universitatea în vara lui 2013: arestarea rectorului în funcție, Dănuț Tiberius Epure.

Epoca Epure

Pe 30 iulie 2013, la doar un an și jumătate de la preluarea mandatului de rector, Dănuț Tiberius Epure a fost reținut de procurorii DNA, sub acuzația de luare de mită. A doua zi, aceștia l-au arestat preventiv pentru 29 de zile, rectorul fiind acuzat că a luat bani în schimbul subiectelor pentru admiterea de la Facultatea de Farmacie. Rectorul a fost prins în flagrant, luând bani de la ofițerii sub acoperire.

Ajungând pe prima pagină a ziarelor locale și naționale, vizibilitatea universității a atins cele mai înalte cote din toată istoria sa, însă o viralitate câștigată în urma unei arestări, pe care nu și-ar dori-o nici o instituție din România.

Mandatul lui Dănuț Tiberius Epure, finalizat printr-o arestare, a fost cel mai activ și mai îndrăzneț pe care l-a avut cineva până în acel moment.

Pentru prima dată în istoria sa, „Ovidius” avea vicepreședenția în Consiliul Național al Rectorilor.

Acest lucru arăta credibilitatea și performanța la care ajunsese Universitatea „Ovidius”, dar și faptul că mai era doar un pas până când aceasta ar fi reușit să devină parte a elitei universitare din România.

În vara lui 2013, Universitatea „Ovidius” înregistra recordul istoric la înscrierile studenților.

În primăvara anului 2013, după evaluarea făcută de experții European University Association (EUA), Universitatea „Ovidius“ a ajuns pe locul 10 într-un top al universităților care adună în jurul a 100 de instituții de învățământ superior din România.

Anii tăcuți

Dănuț Epure a fost precedat de prof.univ.dr. Victor Ciupină, care a stat la conducerea universtității timp de două mandate (8 ani). Perioada 2004-2012 a fost una liniștită, în care singurele scandaluri notabile au fost, ca de fiecare dată, în preajma cazării studenților în căminele universității. Nu știm dacă în acea perioadă totul mergea ca pe roate, dacă nu existau fapte de corupție, cert este faptul că ele nu au ieșit la iveală.

Ovidius i-a mai avut în fruntea sa, de-a lungul anilor, pe prof.univ.dr.ing. Dumitru Arsenie (1991-1996) și prof.univ.dr. Adrian Bavaru (1996-2004).

Primele două domenii de studiu au fost medicina (generală și stomatologia) și biologia, iar primul rector al universității a fost prof.dr. Adrian Rădulescu.

Povestea de 25 de ani a Universității „Ovidius“ din Constanța a început în martie 1990. Prima primăvară după căderea comunismului a adus la malul mării o instituție de învățământ superior, convertită din Institutul Pedagogic de 3 ani, existent încă din anul 1961.

Istoria de 25 de ani a Universității „Ovidius“ din Constanța a fost scrisă de corpul profesoral: performanță în cercetare, conferințe naționale și internaționale organizate cu responsabilitate, susținerea unor reviste de specialitate, realizări științifice premiate de Academia Română, și nu în ultimul rând, formarea unor studenți care au ieșit de pe băncile facultăților și au făcut performanță în diversele domenii în care s-au specializat.

Cu bune, cu rele, cu performanțe și scandaluri, Universitatea „Ovidius“ din Constanța este unul dintre principalii piloni ai intelectualității și culturii din sud-estul României și trebuie să meargă mai departe.

La mulți ani, „Ovidius“!

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: