7 minute pe care le câștigi citind cele mai importante evenimente din jurul lumii în ultimele 7 zile. Info Sud-Est îți prezintă cele mai relevante schimbări politice, economice și sociale care au avut loc în săptămâna 29 iulie – 4 august.
SUA – Acord nuclear anulat, bursele căzute și un mic scandal cu buchet bahic
SUA și Federația Rusă pun pe jar mapamondul și deschid posibilitatea unei noi curse a înarmării după ce Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară a fost anulat. Acordul nuclear, semnat de președintele american Ronald Reagan și de liderul sovietic Mihail Gorbaciov în 1987, a încetat la 2 august 2019, după ce Statele Unite ale Americii au acuzat că rachetele ruse de croazieră nu respectă tratatul semnat în urmă cu 32 de ani. Federația Rusă neagă existența acestui nou tip de rachete.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța transatlantică va „răspunde într-un mod responsabil la riscurile semnificative pe care le reprezintă racheta rusă 9M729 pentru securitatea aliaților” dar că „nu dorește o nouă cursă a înarmării”, ca cea din timpul Războiului Rece și a confirmat că NATO nu are planuri de a crea propriile baze cu rachete nucleare în Europa.
În cadrul tratatului, începând cu 1991, aproximativ 2700 de rachete nucleare au fost distruse.
SUA s-au confruntat la sfârșitul săptămânii trecute și cu scăderea burselor timp de două zile consecutiv în urma unei decizii a lui Donald Trump de a impune noi tarife pentru importurile chinezești de peste 300 miliarde de dolari.
Tot Donald Trump este protagonistul principal și în ultimul conflict care i-a supărat, de data aceasta, pe francezi. Ministrul Agriculturii de la Paris îl cataloghează pe președintele american ca fiind “complet debil și absurd” după ce acesta a amenințat că o să impoziteze vinurile franțuzești. Reacția lui Donald Trump vine ca răspuns la planul francezilor de a taxa giganții Google, Facebook sau Amazon. De asemenea, ministrul agriculturii din Franța l-a contrazis pe Donald Trump, care a afirmat că vinurile americane sunt mai bune decât cele franțuzești.
Marea Britanie – Fermierii galezi se revoltă în fața unui Brexit fără acord
Trecem oceanul și în insulă îl găsim pe Boris Johnson, noul premier al Marii Britanii, încercând să găsească susținere pentru negocierile pe Brexit. Acesta a întreprins prima sa vizită în Țara Galilor după ce a ocupat reședința din Downing Street 10. Scopul vizitei a fost de a convinge fermierii galezi să îl sprijine în planul său de a realiza Brexitul cu orice riscuri, chiar dacă va trebui să iasă din Uniune fără acord. „Nu vizăm un Brexit fără acord, nu credem că aici vom ajunge”, a declarat Boris Johnson în fața premierului galez, iar “acest lucru ține foarte mult de prietenii și partenerii noștri de peste canal”, a adăugat noul premier britanic, aruncând toată responsabilitatea în curtea Uniunii Europene.
Replica a venit rapid de la fermierii galezi, care i-au transmis lui Boris Johnson să nu “joace ruleta rusească” cu industria cărnii de miel, care va fi afectată masiv în cazul unui Brexit fără accord.
Chiar președintele Uniunii Agricultorilor din Țara Galilor a avertizat cu „tulburări civile” în zonele rurale, dacă nu este încheiat niciun acord.
Germania – droguri în cantități industriale
Din Germania vine cea mai mare captură de droguri din istoria țării. Oficialii de la Munchen au anunțat că au capturat un transport cu peste patru tone de cocaină pură în portul Hamburg, încărcătura fiind evaluată la aproximativ un miliard de euro. Traseul drogurilor a urmat linia Montevideo (Uruguay), Anvers (Belgia), Hamburg (Germania), iar în acte vaporul transporta soia. Oficialii de la Berlin se arată îngrijorați de industria de droguri din America Latină, care, în opinia lor, se află în plină expansiune.
Rusia – crime, arestări și limacși giganți
Ne mutăm în Rusia, acolo unde regimul de la Kremlin nu se dezminte și continuă să aresteze jurnaliști incomozi, oameni care susțin drepturile omului sau protestatari care manifestă pentru alegeri libere. În urma ultimului miting de acest fel, de sâmbătă, poliția rusă a arestat 600 de persoane, inclusiv pe liderul opoziției, Liubov Sobol, o avocată de 31 de ani, asta după ce în urma protestului de luni au fost arestate peste 1400 de persoane, trei dintre ele fiind acuzate pentru violențe împotriva poliției și a altor oficiali. Dacă sunt găsiți vinovați cei trei acuzați pot sta la pușcărie până la 15 ani.
Tot săptămâna trecută și tot în Rusia, un cunoscut influencer Instagram a fost omorât de iubitul său și îndesat într-o valiză. Tânăra a fost găsită de părinții ei în fața apartamentului unde stătea cu chirie, iar fostul său prieten a mărturisit poliției fapta.
Trecând într-un alt registru fără crime și arestări, Moscova a fost invadată de limacși spanioli. Melcii portocalii giganți, care ajung până la 15 centimetri lungime, au alarmat populația din capitala rusă pentru că se înmulțesc foarte repede, fiecare limax depunând 400 de ouă o dată, fiind foarte dăunători și putând să distrugă foarte repede suprafețe mari de vegetație.
Arabia Saudită – un nou pas pentru drepturile femeilor
O escală în Orientul Mijlociu ne aduce o știre din Arabia Saudită, acolo unde a fost permis femeilor să călătorească singure, fără un însoțitor de sex masculin. Noua regulă anunțată vineri permite femeilor de peste 21 de ani să solicite pașaportul fără autorizație, punându-le, din acest punct de vedere, pe același picior de egalitate cu bărbații. Regatul Arabiei Saudite a retras în ultima vreme multe dintre restricțiile la care erau supuse femeile, însă specialiștii afirmă că drumul încă este lung pentru respectarea drepturilor femeilor în statul saudit.
Hong Kong – protestele antiguvernamentale continuă
În Orientul îndepărtat, China nu este afectată doar de noile măsuri economice impuse de SUA privind comerțul extern, ci și de protestele din Hong Kong împotriva unui proiect de lege controversat care ar fi permis extrădările în China, care continuă după două luni de la momentul izbucnirii. Străzile din Hong Kong au devenit câmp de război între protestatari și apărătorii guvernamentali iar dezordinea publică continuă să crească.
Săptămâna trecută, sute de protestatari au blocat trenurile, provocând haos la orele de vârf ale dimineții. Protestatarii nu au lăsat trenurile să părăsească stațiile iar pasagerii au rămas blocați în subsol. Hong Kong a fost colonie britanică timp de mai bine de 150 de ani și a revenit Chinei în anul 1997, dar păstrează statutul de regiune autonomă.
Libia – refugiații dau bătăi de cap și aprind spiritele
Pe continentul negru, știrea săptămânii vine din Libia, acolo unde problema migranților fierbe. Ministrul de Interne al Libiei a anunțat că intenționează să închidă trei dintre cele mai mari centre de detenție pentru refugiați situate în Misrata, Tajoura și Khoms, după ce ONU a cerut luna trecută guvernului de la Tripoli să ia astfel de măsuri în urma acuzațiilor de viol, înfometare și răspândirea bolilor în aceste centre. Migranții ajung în Libia pentru a traversa Marea Mediterană spre Italia, una dintre porțile de intrare a refugiaților spre Europa.
Uganda – arest pentru postări pe Facebook
În Uganda, o cunoscută activistă, Stella Nyanzi, a fost acuzată de hărțuire cibernetică după ce a scris într-o postare pe Facebook că soția președintelui Yoweri Museveni este “o pereche de buci”. Postarea ei a fost descrisă ca fiind “obscenă și indecentă”, încălcând o lege din 2011 privind “utilizarea necorespunzătoare a calculatorului”.
Etiopia – s-a tăiat internetul
Puțin mai la nord, premierul Etiopiei a tăiat internetul în toată țara. Abiy Ahmed și-a argumentat decizia spunând că astfel salvează vieți și că internetul nu înseamnă apă și nici aer. Mai mult de 41 de milioane de etiopieni din cei 105 milioane de locuitori au access la telefoane smart.
Tanzania – jurnalist arestat și păuni în dar
Tot despre arestări vorbim și în Tanzania, acolo unde un cunoscut jurnalist a fost reținut luni și acuzat pentru răzvrătire în urma unui articol publicat în The Economist cu titlul “Un alt critic al președintelui John Magufuli este redus la tăcere” și în care acuza că “represiunea afectează reputația și economia Tanzaniei”.
În acest timp, președintele tanzanian i-a dus în dar președintelui Kenyei patru păuni, ca semn al revigorării relațiilor diplomatice dintre cele două state africane.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: