5 lucruri pe care nu le știați despre Poșta Română și trecutul ei

Poșta de pe meleagurile noastre a fost pentru prima dată amintită în Evul Mediu. A fost înființată pentru a transmite poruncile domnului în teritoriul stăpânit. „Poștașii” de atunci foloseau caii, pe care locuitorii satelor și orașelor tranzitate erau obligați să-i pună la dispoziție.
Serviciile poștale române sunt atestate pentru prima dată în „Hrisovul” dat de domnitorul Mircea cel Batrân, în anul 1399, la Giurgiu. Prin acesta, localitățile trebuiau să asigure curierilor domnești mijloace de transport, cai și căruțe pe două roți, numite olace. La începutul ei, poșta cuprindea mai ales serviciul de transport al călătorilor și al corespondenței oficiale a domnilor și marilor dregători.
Poșta modernă s-a născut în 1864, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unit serviciul poștal cu cel telegrafic. În 1893, acestora li s-a adăugat și serviciul telefonic, luând naștere simbolul PTT.
În 1874, la Berna, se desfășoară primul Congres Poștal, în cadrul căruia s-a decis crearea Uniunii Poştale Universale, România fiind unul dintre cei 22 de membri fondatori ai organizaţiei. La acest Congres, România a fost reprezentată de George Lahovari, director general al poștelor și telegrafelor.
La 1 mai 1865, se introduce serviciul abonamentelor prin poștă la presa din țară și străinătate. Administraţia poștală percepea un comision fix de 10% din costul abonamentului, plus cheltuielile de expediere a sumelor și francarea trimiterilor. Tot în anul 1865 este organizat serviciul de poștă rurală, care asigura legătura între comune, prin curse de factori.
România a preluat, pentru perioada 2004 – 2008, funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Uniunii Poștale Universale. În acest fel, compania a luat parte la luarea celor mai importante decizii referitoare la viitorul serviciilor poștale.
În prezent, Poșta Română numără peste 30.000 de angajați. Numărul subunităților poștale de pe teritoriul țării este de 55.000, distribuind aproximativ 11 milioane de trimiteri săptămânal.

(stiati-ca.com)

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments

Comments are closed.