Pe 5 noiembrie a.c., Curtea de Apel Constanța a respins recursul lui Sterian Gherghișan (foto), primarul comunei tulcene Văcăreni, condamnat la 2 ani cu suspendare de Judecătoria Măcin pentru fapte de corupție. Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, întocmit de DNA Constanța, primarul a solicitat de la APIA Tulcea, în 2008, subvenții pentru 445,53 ha de pășune care se aflau în folosința Consiliului local Văcăreni, deși instituția publică ar fi avut drept de folosință asupra a 176 ha. Procurorii susțin că primăria Văcăreni ar fi încasat astfel, pe nedrept, suma de 60.000 lei (valoarea subvenției pentru diferența de hectare). APIA Tulcea s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 99.742,91 lei (echivalent aproximativ 23.539 euro) reprezentând întreaga sumă acordată Consiliului local Văcăreni în cursul anului 2009.
„Totul a început din răzbunarea politică a foștilor baroni”
Contactat telefonic, primarul Sterian Gherghișan ne-a oferit un punct de vedere referitor la dosarul penal și la deciziile instanțelor.
„Încă de la început vreau să precizez foarte clar și răspicat faptul că eu am prezentat în instanță absolut toate documentele oficiale din primărie care nu fac decât să confirme faptul că suprafața de pășune care se află la Consiliul local Văcăreni este mult mai mare decât cele 400 de hectare pentru care am cerut, în calitate de primar, subvenție. Nu știu din ce motive, nimeni nu a ținut cont de nici un do-cument pe care l-am pus la dispoziția instanțelor. Totul mi se trage din 2008, când am câștigat alegerile locale din partea PSD, în detrimentul adversarului meu care a candidat din partea partidului care deținea monopolul în județul Tulcea. Atunci au început să-mi facă plângeri peste plângeri”, ne-a declarat primarul Sterian Gherghișan.
„Dacă nu dai șpăgile necesare, riști să te alegi cu tot felul de dosare înscenate”
Primarul din Văcăreni mai atrage atenția asupra unui aspect: „Pe de altă parte, lăsând răzbunarea politică deoparte, m-am mai confruntat cu o problemă. Când am solicitat subvențiile respective, au început să-mi ceară șpăgi din stânga și dreapta. Și, evident, am refuzat să dau șpagă. Și uite unde s-a ajuns: să fiu acuzat de fapte de corupție tocmai eu, care am refuzat să comit un astfel de act. Și repet, eu am toate actele care confirmă că suprafața de pășune, din cauza căreia sunt judecat, există atât în acte, cât și în realitate. Chichițele de care s-au legat ei fac referire la diferența dintre terenul agricol și pășune, nicidecum la veridicitatea celor declarate de mine”, a mai adăugat primarul Sterian Gherghișan.
„Indeferent de verdictul definitiv al Curții Supreme, voi dezvălui toate abuzurile și faptele de corupție ale unora”
Întrebat fiind cine sunt cei care i-au cerut șpagă după ce primarul a solicitat subvențiile, primarul a refuzat să ne dea mai multe detalii, susținând că nu vrea să influențeze în vreun fel procesul în care este implicat: „Le-am spus și procurorilor că este o înscenare pentru că am refuzat să dau șpagă. Le-am spus și cine mi-a cerut șpagă și m-au întrebat dacă am dovezi. Momentan nu vreau să spun nici despre ce instituții este vorba, nici despre numele celor care mi-au cerut șpagă. Dar voi face acest lucru după ce se va fi terminat procesul. Voi ataca decizia Curții de Apel Constanța la Curtea Supremă. Indiferent care va fi decizia Curții Supreme, voi da în vileag totul, voi dezvălui toate abuzurile și faptele de corupție ale celor care ne hărțuiesc. Pentru că nu sunt singurul primar în situația asta. Este vorba și de fostul primar al orașului Măcin care are aceeași problemă. Dar acum nu este cazul să dau mai multe detalii pentru că nu vreau să influențez în nici un fel procesul în care sunt implicat”, a mai adăugat primarul comunei tulcene Văcăreni.
„Ajung și la CEDO dacă e nevoie, doar ca să mi se facă dreptate”
Întrebat fiind până unde este hotărât să meargă pentru a-și face dreptate, primarul ne-a declarat scurt și răspicat: „Până în pânzele albe!”. Acesta a mai precizat: „Dacă și la Curtea Supremă voi primi o decizie care nu va fi conformă cu situația reală, atunci sunt dispus să merg până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Nici nu stau pe gânduri. Dacă în România ajungi să mori cu legea în brațe, atunci mă duc să îmi caut dreptatea în instanțele europene. Deci ajung și la CEDO dacă e nevoie, doar ca să mi se facă dreptate”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: