Un han precum cel din povestirile lui Sadoveanu are șansa să renască din propria cenușă. Este vorba despre Hanul Șerbești din județul Nemț care, după ce a trecut prin incendii, cutremure și a avut mai mulți proprietari, este la un pas să revină la strălucirea de odinioară. Donat comunității de fostul proprietar, hanul va fi reabilitat cu fonduri europene, valoarea proiectului fiind de circa 600.000 de euro.
La 20 de kilometri de Piatra-Neamț, pe drumul ce duce către Hanul Ancuței, se află comuna Ștefan cel Mare. În centrul comunei, chiar imediat după o curbă strânsă, dai, pe stânga, de o ruină. Îți atrag atenția zidurile, dar și căruța din fața acestora. Pe mulți, imaginea îi îmbie la un selfie ”traditional style” și opresc pentru a vedea zidurile de piatră. Așa află de Hanul Șerbești – ne explică, cu mândrie, un localnic. Chiar aproape de Han este o crâșmă, astfel că sătenii-clienți țin evidența destul de strictă a vizitatorilor de ocazie. ”Dacă e vreme bună și e sărbătoare, se opresc foarte mulți oameni. Mai ales dacă vii dinspre Hanul Ancuței e foarte ușor să observi Hanul nostru și e ușor de oprit, e pe aceeași parte a drumului. Cei mai mulți se opresc, însă, atunci când noi avem petrecere în sat. Cele mai multe alaiuri de aici pleacă”, ne zice un bărbat.
Hanul Șerbești se numește astfel după numele vechi al localității. Datat din secolul al XVII-lea, hanul a rămas fără acoperiș în primul război mondial, când a ars. A fost refăcut, iar clădirea a funcționat ca han până în momentul naționalizării comuniste, când a fost transformată în magazie CAP și dată în grija administrației locale. În timp, acoperișul a căzut, iar acum au răms doar niște ruine. Aceste ruine au fost cerute în instanță de moștenitori ai foștilor proprietari.
Moștenitorii au câștigat procesul și au preluat în proprietate Hanul Șerbești, dar în 2003 l-au vândut Primăriei.
Citiți articolul complet pe www.justitiecurata.ro
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: