Palatul Mavrocordat din centrul orașului Vaslui se transformă încet, dar sigur, în ruină. Un proiect de reabilitare care ar fi putut salva monumentul istoric s-a transformat în blestemul acestei clădiri. Lucrările de reabilitare au început în 2011 și, la scurt timp, constructorul a cerut de aproape trei ori mai mulți bani față de prețul stabilit prin licitație, motivând că nu știa că imobilul este monument. Administratorul imobilului, Ministerului Educației și Cercetării, s-a adresat instanței, iar procesul se află pe rol. Între timp, șantierul a fost abandonat, iar clădirea se degradează de la zi la zi. Consiliul local Vaslui a cerut clădirea în administrare, încă din 2015, pentru a continua lucrările, însă ministerul nu a dat un răspuns.
Povestea tristă a casei familiei fanariote Mavrocordat, familie cu puternice rădăcini în Imperiul Bizanț și care a dat țării nostre șase domnitori, a început în anul 1998, când autoritățile au decis să inițieze un proiect de reabilitare a clădirii. O intenție laudabilă care, din nefericire, în timp, se va transforma în una din principalele cauze ale degradării rapide a monumentului istoric.
La vremea respectivă, SC Provas SA Vaslui, evaluatorul financiar al proiectului, a estimat o sumă de 4,5 milioane de lei (fără TVA) pentru reabilitarea Palatului Mavrocordat. S-a demarat licitația, iar procedura a fost câștigată de firma SC Impex Romcatel SRL Iași. Contractul fost încheiat la finele anului 2011, suma stabilită prin licitație fiind de 5,1 milioane lei, fără TVA. Valoarea a fost indexată ulterior, ajungându-se la suma de 5,28 milioane lei.
Citiți articolul complet pe www.justitiecurata.ro
Autor: Dănuț Ciobanu
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: