VIDEO Primăria Galați își construiește un nou sediu din metal și sticlă, într-o zonă protejată, lângă o clădire monument istoric. Proiectul este criticat de arhitecți și de societatea civilă

Noul sediu al Primăriei Galați, în care instituția trebuia să se mute la finalul lunii mai, a stârnit mai multe controverse. Clădirea, cu pereți cortină și arhitectură modernă, se află în ansamblul urban strada Domnească, aflat pe lista monumentelor istorice gălăţene, și face notă discordantă cu cele două bijuterii arhitecturale care o flanchează: Palatul Administrativ, creaţia celebrului arhitect Ion Mincu, monument istoric de importanţă naţională, şi Casa Serfioti, proiectată de arhitectul Comisiei Europene a Dunării, Oscar Swab. Mai grav, construcţia ar încălca prevederile Regulamentului local de urbanism aferent Planului Urbanistic Zonal pentru Zone Construite Protejate din municipiul Galaţi, care interzice „folosirea geamurilor reflectorizante”, „imitarea stilurilor arhitecturale străine zonei, suprafeţe vitrate de mari dimensiuni” etc.

Ce s-a promis

„Ne dorim ca acest edificiu să fie integrat în ceea ce a mai rămas din oraşul vechi. Clădirea va fi una modernă, dar faţada va fi de dinainte de război. Încercăm să o reproducem astfel încât să o încadrăm în rândul clădirilor de patrimoniu de pe strada Domnească, care sunt şi aşa în număr foarte scăzut”, declara, în noiembrie 2012, primarul municipiului Galaţi la acea vreme, Marius Stan, după şedinţa Consiliului Local în care primise „undă verde” noua Primărie. Mai exact fusese aprobată preluarea, din patrimoniul judeţean în patrimoniul local, şi transformarea în sediu de Primărie a unui schelet îngropat în buruieni şi gunoaie. Ruină a regimului comunist, scheletul ar fi trebuit să fie „Sala Aplaudacilor”, o imensă sală de spectacole şi şedinţe PCR, începută înainte de Revoluţie şi abandonată. Şi cum administraţia locală avea nevoie de un sediu deoarece, din aprilie 2010 este chiriaşă într-o clădire de patrimoniu retrocedată fostului proprietar, s-a considerat că scheletul e numai bun de Primărie.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Citiți articolul complet pe www.justitiecurata.ro

Autor: Anca Melinte

 

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: