„Black Sea and Balkans Security Forum” ar putea fi organizat în fiecare an la Constanța

În perioada 8-9 iunie, Constanța a fost, pentru prima dată, gazda Forumului privind securitatea în zona Mării Negre și a Balcanilor. Evenimentul a fost organizat de către New Strategy Center, Institutul Diplomatic Român şi Universitatea „Ovidius”, cu sprijinul Primăriei Constanţa, al Zonei Metropolitane Constanţa şi al Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO.

Cu această ocazie, primarul Decebal Făgădău a declarat că orașul Constanța trebuie „să depășească momentul de expectativă și să se implice activ în organizarea de asemenea evenimente”, dar și că orașul devine „jucător în politica de securitate la Marea Neagră și în zona Balcanilor”.

Pe de altă parte, Sorin Rugină, rectorul Universității „Ovidius” din Constanța, a declarat că organizarea unui astfel de eveniment nu ar fi avut același impact dacă s-ar fi desfășurat în altă parte, vorbind totodată despre „zona geostrategică de maximă importanță” în care este situat orașul Constanța.

Publicitate electorală
publicitate electorală

După încheierea forumului, organizatorii au luat în calcul varianta ca evenimentul, care se desfășoară anual, să fie mutat la Constanța și să devină o tradiție pentru acest oraș, tocmai datorită rolului tot mai important al acestei zone în asigurarea securității regionale. Cel mai probabil, ”Black Sea and Balkans Security Forum” va deveni un eveniment-simbol pentru Constanța.

Printre cei care au comunicat în cadrul forumului s-au numărat și locotenent general Jan Broeks – Directorul General al Statului Major Internaţional al NATO, Melissa Hathaway – fost director în cadrul biroului Serviciilor Naționale de Informații în mandatul de președinte al lui George W Bush, Tal Pavel – expert al unuia dintre cele mai prestigioase institute de combatere a terorismului din lume – International Institute for Counter-Terorism (ICT) – Israel și Siim Alatalu – șeful departamentului de relații internaționale din cadrul Centrului de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică.

Decebal Făgădău, primarul Constanței: „Constanța devine jucător în politica de securitate la Marea Neagră și în zona Balcanilor”

Prezent la Forumul privind securitatea în zona Mării Negre și a Balcanilor, Decebal Făgădău a vorbit pentru Info Sud-Est despre importanța organizării acestui eveniment la Constanța și despre rolul pe care orașul îl va juca în viitor pe agenda politicilor de securitate regională. Primarul Constanței s-a arătat convins că orașul va fi un actor activ în securitatea la Marea Neagră și Balcani, actor care nu se va mai mulțumi să reprezinte „o simplă graniță între UE și NATO”, ci se va transforma într-un pol care „va echilibra zona Caspică”:

„Dacă până în momentul de față Constanța s-a mulțumit a fi doar un punct de poziționare geografică ca graniță a UE și a NATO, prin reprezentarea fără precedent în Comitetul Regiunilor și prin organizarea unor asemenea evenimente Constanța devine jucător activ și actor în ceea ce înseamnă politica de securitate la Marea Neagră și în zona Balcanilor. De altfel un concept extrem de interesant este tocmai cel al contopirii problematicilor Mării Negre cu cele ale zonei Balcanilor și o strategie integrată, elaborată astfel încât toți stakeholderii să înțeleagă că pe zona de sud-est trebuie să avem un țesut consolidat și cât mai omogen astfel încât să putem echilibra zona Caspică”, a declarat primarul Constanței.

„Constanța trebuie să depășească momentul de expectativă și să se implice activ în organizarea de asemenea evenimente/ În ultimul an am avut mai multe întâlniri cu ambasadori și consuli decât au fost în ultimii 10 ani însumat la Constanța”

Primarul Constanței a mai subliniat că, până acum, Constanța a fost un observator al evenimentelor de gen și că nu a fost implicată activ în organizarea și găzduirea lor, fapt care ar trebui să se schimbe, spunând că, împreună cu reprezentanții Universității ”Ovidius”, au inițiat demersurile necesare astfel încât, în viitor, forumul să fie organizat în fiecare an la Constanța:

„Faptul că NATO a ales că cofinanțeze un asemenea eveniment arată determinare în implementarea politicilor sale, dar și încredere în parteneriatul național și cel regional care s-a născut tocmai cu prilejul efortului de organizare a acestui forum la Constanța. Parteneriatul local este între zona metropolitană Constanța și Universitatea Ovidius, parteneriatul național este cu New Strategy Center și Institutul Diplomatic Român și împreună încercăm să construim un cadru instituțional care să facă o tradiție din organizarea acestui forum, an de an, la Constanța. Evident, Constanța trebuie să depășească momentul de expectativă sau de observație a deciziilor și să se implice dinamic în organizarea de asemenea evenimente, diseminarea informației către toți actorii interesați și să confere o platformă care să convingă atât participanții, cât și audiența că viitorul este cel al colaborării, al respectării angajamentelor, al respectului bunei vecinătăți, și nicidecum al conflictelor”, a mai declarat Decebal Făgădău.

Referitor la deschiderea Constanței pe plan extern și la rolul și locul acesteia în actualul context internațional, Făgădău a menționat că orașul începe să-și fructifice poziția de „oraș important în marea familie nord-atlantică”:

„De altfel, într-un an de mandat, vă pot spune că am avut mai multe întâlniri cu ambasadori sau consuli generali decât au fost în ultimii 10 ani probabil însumat la Constanța. Mai mult, aceste întâlniri au depășit cadrul oficial și formal și s-au concretizat prin acțiuni comune cu unele dintre ambasade. Fie că vorbim de organizarea unui meci de baseball ce marchează un moment al toleranței, fie că vorbim despre întâlniri bilaterale cu camerele de comerț – așa cum am avut cu camera de comerț româno-americană, cu partenerii din Marea Britanie, și cu mulți alți parteneri din zona europeană și zona euroatlantică, veți vedea că suprapus această realitate peste faptul că municipiul Constanța este orașul cu cele mai numeroase reprezentanțe consulare, fie consulate generale, fie consulate onorifice, din provincie, Constanța își fructifică poziția de oraș internațional, oraș care contează și un oraș important nu doar pentru zona noastră, regiunea Dobrogea, ci și pentru România, Uniunea Europeană și marea familie nord-atlantică“, a încheiat Decebal Făgădău, primarul Constanței.

Sorin Rugină, rectorul Universității ”Ovidius”: „Cu Facultatea de Istorie și Științe Politice în structură, implicarea noastră a fost firească. Am reprezentat cu succes întregul mediu academic constănțean”

Unul dintre organizatorii ”Black Sea and Balkans Security Forum”, alături de Institutul Diplomatic Român și News Strategy Center, a fost Universitatea ”Ovidius” din Constanța. În ultimii ani, UOC, la fel ca Primăria Constanța, a devenit tot mai prezentă în organizarea sau găzduirea evenimentelor care au tangențe cu agenda politicii externe, securitatea regională ori relațiile internaționale. Sorin Rugină, rectorul UOC, a declarat pentru Info Sud-Est că universitatea a fost invitată să organizeze forumul datorită experienței pe care instituția a căpătat-o, datorită personalităților care au conferențiat sau au vizitat universitatea, dar și datorită caracterului multidisciplinar al instituției. Totodată, rectorul a subliniat importanța și rolul pe care le-a avut Facultatea de Istorie și Științe Politice în implicarea și desfășurarea evenimentului:

„Orice conferință, cu atât mai mult cele internaționale, vizează succesul invitând personalități de prestigiu ale domeniului. Oricare dintre aceste personalități are în spate o expertiză recunoscută, dobândită în timp, după studii de specialitate universitare și postuniversitare. Este firesc ca orice organizator de astfel de evenimente să coopteze ca partener mediul academic din zona în care se va desfășura acesta. Iată explicația faptului că am fost aleși ca parteneri care, dincolo de supoziția “norocului“ sau a “întâmplării”, au la bază o profundă expertiză în organizarea unor evenimente majore și o tradiție deja instituită de a fi gazde pentru mari “actori” ai scenei politice internaționale. Nu uitați cele două săptămâni din anul 2016 pe parcursul cărora am găzduit conferințe ale unor mari personalități ale lumii academice sau politice precum Președintele Asociației Mondiale a Universităților Islamice, Șeicul Mohammad al Ahlawi din Arabia Saudită, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii Hans Klemm și nu în ultimul rând mari personalități ale lumii academice chineze, invitați la prima conferință a Institutelor Confucius din zona Dunăre – Marea Neagră. Ulterior, am găzduit vizita domnului Hoyt Yee, adjunct al Secretarului de Stat al SUA, care a conferențiat de asemenea în fața studenților și profesorilor. Având în vedere valoarea deosebită a vorbitorilor din această primă conferință dedicată Securității în Balcani și Marea Neagră, cu CV-uri impresionante, având în vedere cele afirmate anterior, dar și caracterul multidisciplinar al universității noastre, cu Facultatea de Istorie și Științe Politice în structură, consider că implicarea noastră a fost firească. Iar acum, la sfârșitul acestei conferințe, pot să afirm că am reprezentat cu succes întregul mediu academic constănțean, care ne-a onorat invitațiile făcute, printr-o participare la cel mai înalt nivel – rectori, prorectori”, a precizat Sorin Rugină, rectorul UOC.

În organizarea evenimentului, Universitatea ”Ovidius” a avut un rol important, contribuția instituției însemnând implicarea tuturor categoriilor, de la studenți, la biroul de presă, doctoranzi și profesori. Nu în ultimul rând, printre speakerii evenimentului s-au numărat, în afară de rectorul UOC, și prorectorul Mihai Gîrțu, și Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității ”Ovidius” – cei doi fiind și moderatori ai panelurilor ”Securitate și cooperare economică în regiunea Mării Negre și Balcani”, respectiv ”Militarizarea Mării Negre și efectele în securitatea regională”:

”UOC, alături de Zona Metropolitană reprezentată de Primăria Constanța și Institutul Diplomatic Român, într-o organizare ireproșabilă asigurată de New Strategy Center și-a asumat și realizat “cu brio” atribuțiile care i-au revenit conform planului stabilit, contribuind prin echipa desemnată (prorector, șeful Oficiului de Presă, profesori, doctoranzi, studenți) la foarte buna desfășurare a evenimentului. În plus, a fost onorantă includerea reprezentanților universității (rector, prorector și decan) ca speakeri, respectiv moderatori ai conferinței”, a mai precizat Sorin Rugină.

Întrebat fiind despre importanța organizării unui astfel de eveniment la Constanța și despre rolul orașului în securitatea regională, Sorin Rugină a adăugat:

„Indiscutabil, organizarea unui astfel de eveniment nu cred că putea avea aceeași finalitate și rezonanță dacă s-ar fi desfășurat în altă locație. Constanța este situată într-o zonă geostrategică de maximă importanță. Este granița Europei și a Alianței Nord Atlantice cu o zonă de război, este poarta estică a Europei spre Asia și Orientul Mijlociu, este în relație directă cu Turcia. Deci Constanța va avea un rol în creștere în regiune și faptul că organizatorii au convenit ca această conferință să se desfășoare anual aici, este elocventă în acest sens”, a conchis rectorul Universității ”Ovidius” din Constanța.

Principalele teme discutate în prezența presei au fost anexarea ilegală a Crimeei, declanșarea conflictului din estul Ucrainei, militarizarea Mării Negre și fluxul migrator

Printre cei care au comunicat în cadrul forumului s-au numărat și Siim Alatalu – șeful departamentului de relații internaționale din cadrul Centrului de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică, Melissa Hathaway – fost director în cadrul biroului Serviciilor Naționale de Informații în mandatul de președinte al lui George W Bush, Tal Pavel – cercetător la unul dintre cele mai prestigioase institute de combatere a terorismului din lume – International Institute for Counter-Terorism (ICT) – Israel, locotenent general Jan Broeks – Directorul General al Statului Major Internaţional al NATO, ambasadorul Sorin Ducaru – asistent al secretarului general al NATO, Cristian Bizadea, adjunctul directorului SRI, Augustin Jianu – ministrul Comunicațiilor din România, Dan Petre – directorul Institutului Diplomatic Român ș.a.

În cadrul forumului, temele puse în discuție au făcut referire la securitatea energetică, securitatea cibernetică, acțiunile de război informațional ș.a.m.d. Evenimentul a fost găzduit de complexul Del Mar din Mamaia, acolo unde, pentru două zile, au comunicat și dezbătut pe probleme de securitate oficiali români și din cadrul NATO, precum și reprezentanți ai mediului academic și de specialitate din SUA, Marea Britanie, Israel, Germania, Italia, Polonia, Olanda, dar și din state ale zonei Mării Negre și din Balcani, precum Turcia, Georgia, Azerbaidjan, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Bulgaria, Serbia, Croația, Muntenegru.

În timpul panelurilor deschise presei, principalele teme discutate au urmărit creșterea importanței strategice a Mării Negre, îndeosebi după anexarea ilegală a Crimeei, declanșarea conflictului din estul Ucrainei, militarizarea Mării Negre și fluxul migrator din perioada 2015-2016 care a vulnerabilizat și mai mult regiunea Balcanilor, dar și coeziunea la nivelul Uniunii Europene. Forumul a beneficiat de susținerea NATO, care a cofinanțat evenimentul.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments
  1. Emanuel Plopeanu moderatorul panelului ”Militarizarea Mării Negre și efectele în securitatea regională”? Oh, dar asta e de mare angajament. Sunt copleșit de emoție. Este cea mai fericită alegere in funcția de moderator de când Caligula si-a înnobilat calul. Are băiețașul acesta legătură cu armata sau militarizarea cum am eu cu limba chineză.

Comments are closed.