În 1 noiembrie a.c., judecătorul Camelia Bogdan s-a prezentat în fața magistraților Curții de Apel Constanța în procesul pe care l-a deschis Inspecției Judiciare în cazul apartenenței la masonerie a șefului acestei instituții, Lucian Netejoru. La ieșirea de la Curtea de Apel, Camelia Bogdan a făcut mai multe declarații pentru Info Sud-Est cu privire la acest proces, dar și la excluderea sa din magistratură:
”Astăzi am avut termenul în care s-a rămas în pronunțare în dosarul 132/36/2017 în care am solicitat instanței de contencios administrativ să cenzureze ilegalitățile comise în noua mea acțiune disciplinară. Pe de altă parte, am solicitat CSM să solicite Marii Loji Naționale din România să publice lista cu magistrații români care fac parte din Marea Lojă și care nu și-au trecut această apartenență în declarația de interese. Domnul Netejoru nu și-a completat declarația de interese niciodată, susține că ar fi fost radiat din masonerie, aspect care nu este conform cu adevărul. Există doar dovada că nu și-ar fi achitat contribuția pe o perioadă de trei luni, dar potrivit statutului Marii Loji Naționale din România, fiind în acest sens edificatoare dispozițiile articolului 8, alin. 1, lit. C, doar neplata contribuției pe un an de zile, nu și pe 3 luni atrage excluderea din masonerie. Excluderea din masonerie se dovedește doar prin hotărâre pronunțată de o instanță masonică, hotărâre care să fi rămas irevocabilă. La dosarul meu, 69/P/2017 nu a fost depusă dovada conform legii că domnul Netejoru este exclus din masonerie. Radierea pentru neplata contribuțiilor înseamnă doar suspendarea din masonerie, adică este trecut în ”adormire”. Dar pe perioada suspendării, a adormirii, unui mason nu îi încetează calitatea ca atare. La revenirea în masonerie nu va mai fi reluată procedura de inițiere, deci pur și simplu se vor achita contribuțiile restante și va fi reprimit în masonerie. Dar domnul Netejoru a fost mai activ ca niciodată în Marea Lojă Națională. A fost probabil numit și în funcția de șef al Inspecției Judiciare datorită apartenenței la masonerie pentru că nici calitățile dumnealui morale și nici cele profesionale nu îl recomandă pentru funcția de inspector șef al Inspecției Judiciare. Dumnealui este și doctor în drept în spălarea banilor și eu am fost cercetată disciplinar anul trecut, în 2016, sub acuzația că nu se înțelege ce vreau să spun prin investigație financiară și beneficiar real al tranzacției sau fluxuri financiare. Or, asemenea acuzații nu mi-ar fi putut fi aduse de către o persoană care cunoaște instituția spălării banilor”, a precizat judecătorul Camelia Bogdan.
Întrebată fiind cum a perceput momentul în care Netejoru a trecut peste decizia inspectorilor IJ (care i-au dat câștig de cauză Cameliei Bogdan) și a sesizat CSM, Camelia Bogdan a declarat că este un ”moment unic în istoria magistraturii” și că niciodată un inspector șef nu a mai schimbat fondul unei rezoluții disciplinare:
”Este un moment unic în istoria magistraturii, nu s-a mai întâmplat până la momentul în care eu am fost cercetată disciplinar, ca un inspector șef să intre pe fondul rezoluției disciplinare. Chiar în acest proces se precizează că rezoluțiile inspectorilor se verifică pe considerente de legalitate, nu se intră pe fond”, a mai completat Bogdan.
Camelia Bogdan crede că excluderea sa din magistratură este, de fapt, un instrument pus la dispoziția lui Dan Voiculescu prin care acesta să se apere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Bogdan susține că acest lucru reiese chiar din raportul întocmit de Lucian Netejoru și în care se precizează în mod eronat că Bogdan a fost exclusă din magistratură pentru că ar fi fost imparțială în cazul ICA, când, de fapt, Bogdan a fost exclusă din magistratură pe motiv că a predat în afara învățământului universitar:
”Se încearcă ca excluderea mea să fie folosită la CEDO de domnul Dan Voiculescu, iar acest aspect reiese dintr-un raport al Inspecției Judiciare prin care domnul inspector șef Netejoru precizează expresis verbis că prin excluderea mea din magistratură se creează o aparență de imparțialitate în ceea ce privește soluționarea dosarului ICA, că de aceea aș fi fost exclusă din magistratură. Or nu pentru acest aspect am fost deferită secției pentru judecători, ci am fost deferită fiindcă am predat în afara învățământului universitar. Acest aspect nu este de natură să constituie o încălcare a atribuțiilor referitoare la incompatibilități. Ca să fi fost incompatibilă trebuie să cumulez două funcții incompatibile ori eu n-am cumulat funcții, ci am diseminat cunoștințele mele, iar Comisia Europeană a comunicat, s-au făcut diligențe prin Ministerul Afacerilor Externe, că sunt expert al Comisiei Europene în materia combaterii spălării banilor și al recuperării produsului infracțiunilor, deci figurez pe listele de experți. Eu nu am conștientizat niciodată că diseminând cunoștințele anticorupție funcționarilor statului aș putea fi acuzată că m-am aflat în stare de incompatibilitate”, a mai precizat Camelia Bogdan.
O eventuală excludere definitivă din magistratură a judecătoarei Bogdan ar avea un impact dezastruos asupra magistraților tineri, la început de carieră, ori a celor care îndrăznesc să își practice meseria onest, fără să se gândească la eventuale repercusiuni. O excludere din magistratură a judecătorului care a judecat sau pronunțat condamnări în dosare precum ICA, RAFO, Dosarul Transferurilor sau unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu, ar fi o ”lecție” predată judecătorilor cu dosare importante pe masă despre cum va trebui să arate mersul în justiție de-acum încolo. La rândul său, Camelia Bogdan consideră că prin excluderea sa din magistratură se dă un semnal pentru procurorii și judecătorii curajoși, cărora nu le este teamă să aplice legea:
”Se dă un semnal. Se încearcă inhibarea actului de justiție și intimidarea procurorilor și judecătorilor curajoși cărora nu le este teamă să își facă meseria cu profesionalism, cărora nu le este teamă să trimită în judecată sau să aplice pedepse celor care încalcă legea, indiferent care ar fi numele acestora. Să nu deranjezi pe nimeni. Dacă ne deranjezi și dacă îți faci datoria de magistrat e posibil să suporți consecințe – aceste este semnalul pe care încearcă să îl transmită prin ceea ce mi se întâmplă astăzi mie”, a adăugat judecătoarea Bogdan.
După condamnarea definitivă a lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, Camelia Bogdan a fost supusă unui linșaj mediatic fără precedent și a fost cercetată disciplinar în mai multe rânduri. Hărțuirea judecătoarei Bogdan a culminat cu retrogradarea acesteia, la sfârșitul anului 2015, de la secția penală a Curții de Apel București, la secția de contencios-administrativ. Ulterior acestui demers, Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură, în urma unei decizii fără precedent a CSM, pe motiv că ar fi fost incompatibilă – deși, ulterior, CSM a transmis că nu se poate pronunța pe chestiuni de incompatibilitate, iar Agenția Națională de Integritate a constatat că Bogdan nu a fost incompatibilă. Întrebată fiind dacă s-a simțit hărțuită în tot acest timp sau dacă a simțit frică vreodată, Camelia Bogdan a declarat că s-a simțit hărțuită, dar că nu i-a fost frică niciodată:
”M-am simțit hărțuită. Au fost doi ani în care eu am fost trecută la instanța de contencios administrativ și peste două zile se împlinesc doi ani de când eu am fost trecută în administrativ, la 3 noiembrie 2015. Apoi au început aceste trei cercetări disciplinare împotriva mea, care mai de care mai nefondate, imputându-mi-se că intervin în executarea dosarului domnului Dan Voiculescu, că nu cunosc termeni care țin de ABC-ul combaterii infracțiunilor financiare, că nu deliberez cu colegii de complet. S-au respins sesizările secției, iar apoi s-a investigat de către Inspecția Judiciară această acuzație de luare de mită, de conflict de interese, fapte care dacă ar fi fost adevărate ar fi trebuit investigate de către DNA. În fapt, au fost investigate de DNA și am primit ordonanțe de clasare. Și, totodată, au fost cercetate de ANI. Repet, CSM mi-a comunicat în scris că nu are atribuții să investigheze incompatibilitățile magistraților. Mi-au comunicat acest aspect după ce am fost exclusă din magistratură (…). Eu nu am simțit niciodată frică. Eu aplic legea. Dacă m-aș fi gândit vreodată la posibilitatea existenței unor consecințe care ar deriva din aplicarea legii, nu aș mai fi fost sau, în orice caz, nu m-aș mai fi simțit judecător”, a conchis judecătorul Camelia Bogdan, la ieșirea de la Curtea de Apel Constanța, după înfățișarea din 1 noiembrie 2017 în speța privind apartenența la masonerie a lui Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare.
Camelia Bogdan a sesizat și Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că Netejoru a făcut parte din masonerie fără să menționeze acest lucru și în declarația de interese, deși legea îl obliga să facă acest lucru. DNA a confirmat spusele judecătorului Camelia Bogdan, însă a clasat cauza invocând prescrierea faptelor:
“În urma verificărilor, noi am constatat că într-adevăr inspectorul șef a făcut parte din masonerie, într-una dintre declarații nu a declarat acest lucru, deși era obligat, dar am dispus clasarea pe motiv că faptele s-au prescris și am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la această situație”, a declarat Laura Codruța Koveși pentru Agerpres.
Venirea lui Netejoru la conducerea Inspecției Judiciare, în iunie 2015, a coincis cu momentul în care pe numele Cameliei Bogdan au început să curgă cercetările disciplinare sub diverse motive, toate soluționându-se însă favorabil judecătoarei Bogdan.
Una dintre cercetări a început în februarie 2016, atunci când Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în dosarul ICA, după ce jurnaliștii televiziunii controlate de Dan Voiculescu au susținut că Bogdan ar fi fost incompatibilă pentru că a susținut un seminar organizat de o asociație care era finanțată de Ministerul Agriculturii (instituție care fusese parte vătămată în dosarul ICA, în care Bogdan a luat decizia condamnării lui Voiculescu). În aprilie 2016, inspectorii care s-au ocupat de caz au constatat că nu există nicio abatere disciplinară din partea Cameliei Bogdan și au respins sesizarea împotriva acesteia. Însă, fără precedent, Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare, n-a ținut cont de decizia inspectorilor, a infirmat-o și a decis sesizarea secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. În urma acestui demers, Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură. Decizia definitivă în acest caz va fi stabilită de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: