EXCLUSIV, despre Cazino: Primăria Constanța, desființată de experții europeni în patrimoniu

Mai mulți experți europeni în patrimoniu „recomandă insistent” Primăriei Constanța să revizuiască acordurile cu Compania Națională de Investiții și să facă “schimbări fundamentale” în ceea ce privește reabilitarea Cazinoului din Constanța.

În urma vizitei desfășurate la Constanța în luna iunie 2018, experții Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Dezvoltare au publicat un raport tehnic în care își exprimă îngrijorarea majoră în ceea ce privește modul în care urmează să fie reabilitat Cazinoul din Constanța.

„Există îngrijorări majore cu privire la modul în care urmează să fie executat proiectul, deoarece există mai multe puncte slabe”, se arată în concluziile raportului.

Publicitate electorală
publicitate electorală

În raportul care se întinde pe 23 de pagini, experții în patrimoniu condamnă acordul superficial semnat între Primăria Constanța (proprietarul Cazinoului) și Compania Națională de Investiții (instituția din cadrul Ministerului Dezvoltării care se ocupă de reabilitarea Cazinoului).

„Aceste acorduri – în care contractorul își asumă întreaga responsabilitate pentru proiectul detaliat împreună cu abordarea strict administrativă a managerierii contractului – sunt considerate a fi total nepotrivite în aceste circumstanțe și vor crea un mare risc de eșec în termeni de calitate, costuri și timp. Se recomandă insistent ca Primăria Constanța și CNI să revizuiască aceste acorduri generale pentru pregătirea proiectului și strategia de contractare și să facă schimbări fundamentale”.

De asemenea, experții europeni acuză Primăria Constanța că nu cunoaște starea actuală a monumentului istoric și astfel nu poate aproxima exact costurile reabilitării. În cadrul analizei financiare, experții europeni aproximează că lucrările de reabilitare a Cazinoului vor costa minimum 13 milioane de euro, în timp ce CNI a alocat pentru reabilitarea monumentului istoric doar 8,5 milioane de euro.

„Starea actuală a clădirii, care a fost abandonată de câțiva ani, nu este cunoscută în detaliu, până acum realizându-se doar studiile de fezabilitate. Această lipsă a informațiilor certe face ca valoarea costurilor restaurării să fie problematică”.

Experții europeni afirmă că Primăria Constanța nu știe exact funcțiunea pe care o va avea clădirea în viitor și astfel nu poate lua decizii benefice pe viitor:

„Funcțiunea pe care o va avea clădirea în viitor nu a fost studiată suficient pentru a se putea lua decizii credibile pe termen lung. Noua configurație a clădirii și modernizările necesare trebuie definite în detaliu”.

„Lipsa implicării directe a proprietarului la etapa de construcție este de asemenea regretabilă”, mai notează experții în raportul tehnic.

Recomandările experților Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Dezvoltare reliefează lipsa de pregătire și de interes a Primăriei Constanța în ceea ce privește reabilitarea Cazinoului:

Astfel, printre recomandările experților se regăsesc:

• „Înființarea cât mai rapid în cadrul primăriei a unui punct focal și a unei echipe de contact în ceea ce privește Cazinoul pentru pregătirea fazei operaționale și pentru a strânge de la public idei și suport. ONG-urile selectate și membrii societății civile ar trebui să facă parte din acest grup, care, pentru a fi eficient, ar trebui să fie destul de compact”.

• „Să implementeze mai multe recomandări și sugestii incluse în textul acestui raport (de exemplu implicarea experților în restaurarea Art Nouveau, proiectarea în vederea riscurilor la cutremure, să studieze în continuare viitoarea funcționalitate a clădirii, astfel încât să poată defini nevoile mai bine, să se pregătească pentru întreținerea clădirii și să se pregătească în cazul în care costurile vor fi mai mari decât cele prevăzute)”.

Raportul integral poate fi consultat AICI.

*Cazinoul din Constanța a fost inclus pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered) la nominalizarea Asociației ARCHÉ. Programul 7 Most Endangered, derulat de Europa Nostra, alături de Institutul Băncii Europene de Investiții, identifică situri istorice valoroase, dar vulnerabile, și contribuie la crearea strategiilor necesare salvării lor. Delegația Europa Nostra a venit în România în perioada 8-11 iunie și a avut ca scop creionarea unui plan sustenabil de acțiune pentru conservarea și reactivarea Cazinoului din Constanța, în urma întâlnirilor de lucru cu autoritățile responsabile și comunitatea locală. Raportul publicat în 13 septembrie reunește concluziile specialiștilor în urma vizitei din România.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: