O firmă judecată pentru înșelăciune face studiile pentru restaurarea Cazinoului

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAJ2QywqDMBBF94X+g2TtIj4Q7a+ULsZkkNBoIA9LEf+9eRjIurvMuXMnc+e436qKzGAEI4/qCJWvhZTOWA1WqM1jWl8cubBKC5ABBnZGhRgL1hk0YcSFGFhcfG+Clz//80x1lYUoeoeXCKkLZtwcWUZn/bczPV45Ciy4sW9cuAiiUSKkIM/USt4fi3oto+2CoypqcFyoIuWuGMhg6IrJzB9UrYWL+wOFDZuOTs0wDi0daTv0U9/5nc8feFVzzJgBAAA=
Cazinoul din Constanța

Realizarea studiilor pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța a ajuns pe mâna unei firme trimise în judecată pentru înșelăciune.

În 3 iulie 2018, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au dispus trimiterea în judecată a societății Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA pentru infracțiunea de înșelăciune. Alături de firma din Iași au mai fost trimise în judecată Viorica Frunză – administratorul societății și Iulia Ursache – contabilul societății pentru infracțiunile de înșelăciune și uz de fals.

Trei luni mai târziu, la 25 septembrie 2018, Compania Națională de Investiții (CNI) a acordat societăţii Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA contractul pentru servicii de proiectare – actualizare DALI – studii, expertize, avize – pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța. Costurile lucrărilor se ridică la 209.458 lei iar termenul de execuție este de 90 de zile.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Pe scurt, firma din Iași trimisă în judecată pentru înșelăciune trebuie să stabilească în trei luni toate detaliile tehnice care privesc consolidarea și restaurarea Cazinoului, după ce studiile inițiale au expirat în urma numeroaselor contestații care au blocat licitațiile organizate de CNI.


Acuzațiile aduse de procurorii ieșeni


Conform procurorilor ieșeni, “în perioada anilor 2008-2011 (societatea, n.red.) a indus în eroare Palatul Copiilor Vaslui prin prezentarea la plată de situații de lucrări nereale întocmite cu ocazia derulării contractului nr. 4 din 03.11.2008 privind ‘’Reactualizare proiect tehnic și execuție consolidare Palatul Copiilor Vaslui” cauzând prin aceasta persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum de 1.263.296.06 lei”. Tot procurorii ieșeni notează în comunicatul de trimitere în judecată că Viorica Frunză este “persoana care în perioada anilor 2008-2011 a coordonat în fapt activitatea infracțională” dar și că aceasta “a înaintat către Piraeus Bank Iași, 2 adrese falsificate, reprezentând acordul Palatului Copiilor Vaslui, în scopul eliberării garanției de bună execuție în sumă de 102547,83 lei, în baza acesteia banca efectuând operaţiunea bancară aferentă (…) aspecte ce realizează elementele constitutive a infracţiunilor de înșelăciune și uz de fals”.

De asemenea, conform jurnaliștilor de la cotidianul “Adevărul”, procurorii au dispus sechestrul asupra unor bunuri în vederea recuperării prejudiciului în valoare de 1,6 milioane de lei, în urma lucrărilor defectuoase la Palatul Mavrocordat, monument istoric unde își desfășura activitatea Palatul Copiilor din Vaslui. Conform jurnaliștilor “Adevărul”, specialiştii în construcţii avertizează că există riscul prăbuşirii clădirii în cel mult doi ani. 

Palatul Mavrocordat este monument istoric de categoria A, construit la sfârșitul secolului al XIX-lea și este una dintre cele mai importante clădiri istorice ale județului Vaslui (foto: www.adevarul.ro)

“Referitor la calitatea lucrărilor efectuate de Impex Romcatel la Palatul Copiilor din Vaslui, presa locală din judeţul vecin a scris despre o serie de constatări ale Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vaslui, conform cărora firma ieşeană nu ar fi conservat imobilul, ar fi lăsat pereţii decopertaţi, fără burlane sau instalaţiile de la subsolul clădirii neizolate termic. În monumentul istoric unde îşi are sediul Palatului Copiilor ploua în interior după lucrările efectuate de Impex Rom­catel, ceea ce i-a determinat pe reprezentanţii instituţiei să sesizeze organele de anchetă”, notau jurnaliștii de la Ziarul de Iași în aprilie 2015. 

Firma care se ocupă de studiile pentru Cazino
IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE SA este înființată în anul 1994 în Iași și, conform presei locale, are “lipici” la contractele pe bani publici. Acționarii companiei sunt Viorica Frunză – 93% din acțiuni, Rodica Gazi – 4% din acțiuni, Sorin Ruxanda – 1% din acțiuni, Camelia Gabriela Untea – 2% din acțiuni. În anul 2017 societatea a avut 19 angajați, o cifră de afaceri de 4.703.819 lei și un profit de 28.830 lei.

În anul 2015, Cazinoul din Constanța a fost preluat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care a alocat aproximativ 8,5 milioane de euro pentru reabilitarea monumentului istoric. Însă cele trei licitații organizate de CNI (instituție în subordinea MDRAP) până astăzi au fost anulate din cauza contestațiilor care și-au găsit câștig de cauză la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor sau în instanțele judecătorești. Între timp, toate studiile premergătoare lucrărilor efective de reabilitare au expirat, iar în luna septembrie 2018 Compania Națională de Investiții a semnat contractul cu societatea Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA pentru refacerea documentației necesare celei de-a patra licitații.

Tot în luna septembrie, mai mulți experți europeni în patrimoniu – din cadrul Europa Nostra și Institutului Băncii Europene de Dezvoltare – au publicat un raport tehnic în care exprimă „îngrijorări majore cu privire la modul în care urmează să fie executat proiectul, deoarece există mai multe puncte slabe”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: