În judeţele Constanța și Tulcea, cunoscute ca fiind două fiefuri PSD, s-a înregistrat cea mai slabă prezență la votul pentru referendumul pentru familie, după județele controlate de UDMR.
În județul Constanța doar 14,47% din votanți s-au prezentat la urne, în timp ce în județul Tulcea prezența la vot a fost de doar 14,09%, mult sub media națională – 20,41%.
Cele două județe dobrogene au confirmat supremația PSD în teritoriu și s-au înroșit prin rezultatele obținute atât la localele din 2016 (PSD a obținut peste 30 de procente în fața liberalilor la Tulcea și 20 de procente peste PNL la Constanța), cât și la parlamentarele din același an (45,5% pentru PSD la Constanța și 47% la Tulcea).
Administrația locală din județul Constanța (cu o moștenire pesedistă binecunoscută prin mandatele succesive ale lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu) este condusă de Horia Țuțuianu, președinte PSD al Consiliului Județean și Decebal Făgădău, primar PSD, iar șeful organizației locale a social-democraților este un lider foarte influent la nivel central, fostul ministru al Transporturilor, Felix Stroe. Județul Tulcea a fost câștigat de PSD începând cu anul 2012, când conducerea Consiliului Județean a fost preluată de Horia Teodorescu, care a reușit să devină un lider relevant al social-democraților la nivel național. La Tulcea sau în localităţi din Delta Dunării se ţin, de obicei, cele mai intime şedinţe ale conducerii PSD iar liderii locali par a fi gazde ideale.
Șefii organizațiilor din Constanța și Tulcea – Stroe și Teodorescu – s-ar fi aflat și pe lista lărgită a celor care au semnat scrisoarea anti-Dragnea, asumată public de trioul Stănescu-Firea-Țuțuianu.
Multe voci din spațiul public au declarat la cald, imediat după închiderea urnelor de vot, că baronii locali ai PSD nu au mobilizat electoratul iar tema unui boicot la adresa liderului Liviu Dragnea și-a făcut loc în peisajul politic, pe lângă alte cauze care au dus la o prezență la vot atât de redusă.
La nivel național, prezența la vot de doar 20,41% a fost departe de a atinge pragul de 30% impus pentru validarea referendumului.
Cea mai slabă prezență la vot s-a înregistrat în județele Covasna – 8,50% și Harghita – 11,12%, un rezultat așteptat ținând cont că mulți lideri UDMR s-au opus referendumului.
În schimb, după cele două județe cu populație majoritar maghiară, cele mai slabe prezențe la vot s-au înregistrat în județele dobrogene: Tulcea – 14,09% și Constanța – 14,47%. Aici, PSD nu a mai reuşit să mobilizeze electoratul pentru un referendum asumat politic, votat în Parlament şi organizat de coaliţia PSD-ALDE condusă de prim-ministrul Viorica Dăncilă.
Că s-a întâmplat ceva în organizaţiile judeţene PSD din Dobrogea o dovedeşte şi prezenţa la vot în alte regiuni istorice şi unităţi administrative din ţară, acolo unde se poate vorbi despre o implicare – atâta câtă a fost – a liderilor social-democraţi locali: Suceava – 30,67% (singurul județ care a depășit pragul pentru validarea referendumului), Dâmbovița – 28,98% și Bihor – 28,92%.
Prezența la vot în Constanța și Tulcea
CONSTANȚA
La nivelul municipiului Constanța, condus de Decebal Făgădău, primar PSD, prezența la vot a fost de 15,59%, cu cinci procente sub media națională. Nicio secție de votare din cele 210 organizate în municipiu nu a atins pragul de 30%.
Județul Constanța a avut la acest referendum doar șase comune care au depășit pragul de 30%:
Saraiu – 52,31%,
Dumbrăveni – 43,69%
Dobromir – 34,84%
Cerchezu – 33,36%
Grădina – 31,66%
Ion Corvin – 31,07%
Cea mai slabă prezență din județul Constanța a fost în comuna Ghindărești – 6,21%.
TULCEA
În municipiul Tulcea, condus de Constantin Hogea, primar independent, prezența la vot a fost 14,84%, cu aproape șase procente mai mică decât cea înregistrată la nivel național. Doar la o singură secție de vot din municipiul de pe Dunăre a fost atins pragul de 30%.
În ceea ce privește județul Tulcea, doar două comune au reușit să depășească pragul impus pentru validarea referendumului:
Beidaud – 35,16%
Horia – 32,72%
Cea mai scăzută prezență la vot s-a înregistrat în comuna Smârdan – 7,10.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: