Primul dosar rezolvat al României. Viorica Dăncilă a înfiinţat oficial Orchestra Uniunii Europene

(foto: www.protv.ro)

Guvernul României a adoptat în şedinţa din 17 ianuarie o Ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare care include organizarea şi desfăşurarea proiectului cultural Orchestra Uniunii Europene.

Viorica Dăncilă a argumentat iniţiativa, explicând miniştrilor prezenţi în şedinţa de guvern că orchestra Uniunii Europene este „un proiect cultural definitoriu pentru ideea de unitate în diversitate la nivel european”. Fondurile necesare funcţionării instituţiei, pe mandatul preşedinţiei române a Consiliului UE, vor fi derulate de la guvern, prin intermediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Cât costă proiectul, cel mai probabil vom afla citind proiectul de buget pe anul 2019. Care, însă, nu a fost pus în dezbatere publică sau politică, în Parlament.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Primul concert al Orchestrei Uniunii Europene a avut loc sub conducerea maestrului Ion Marin pe scena Ateneului Român din Bucureşti, la 10 ianuarie, cu prilejul activităţilor festive organizate pentru deschiderea oficială a preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene şi a cuprins, între altele, interpretarea „Rapsodiei române” de George Enescu şi a „Odei Bucuriei”, de Ludwig van Beethoven, imnul oficial al UE. Orchestra UE este compusă din muzicieni proveniţi din toate cele 28 de state membre ale blocului comunitar şi îşi propune concerte pe marile scene ale Europei şi lumii.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, care este şi rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a transmis după şedinţa de guvern că „cele mai mari talente ale fiecărui stat în parte vor promova bogăţia moştenirii culturale comune, ţările Uniunii Europene fiind legate atât de o istorie, cât şi de un sentiment de apartenenţă la un spaţiu cultural comun”. Printr-un comunicat oficial, ministrul Breaz îşi asumă „coordonarea şi finanţarea proiectului cultural Orchestra Uniunii Europene”, inclusiv asigurarea spaţiilor necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea concertelor şi spectacolelor organizate de nou-înfiinţata instituţie.

Din 1976 există Orchestra Tinerilor din Uniunea Europeană, la al cărui pupitru au performat artişti de talie mondială precum Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Mstislav Rostropovich. În cele peste patru decenii de activitate, Orchestra a dat concerte în cele mai importante săli din Europa, din America, Asia şi Australia, având cronici din cele mai favorabile în rândul specialiştilor.

În anul 2018, bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale a însumat aproape 1,2 miliarde lei, din care aproape 200 milioane lei au fost finanţări pentru proiectele dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri. Pentru proiectul de buget pentru 2019, Ministerul va trebui să primească o sumă consistentă, pentru acoperirea plăţilor artiştilor şi organizării concertelor în toate statele membre ale Uniunii Europene până la 30 iunie.

Acest articol face parte din campania
”România conduce Uniunea Europeană”,
un demers Info Sud-Est în care urmărim și analizăm cele mai importante evenimente de pe agenda blocului comunitar, în perioada în care acesta va fi condus de autoritățile de la București.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: