Preşedintele Recep Tayyip Erdogan vine la Bucureşti în martie. România sprijină aderarea Turciei la Uniunea Europeană

Viorica Dăncilă, premierul României și Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei

După ce Viorica Dăncilă a efectuat prima vizită de lucru în străinătate în Israel în mandatul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, întâlnindu-se cu prim-ministrul Beniamin Netanyahu, a venit rândul ministrului de Externe să arate un alt partener strategic al Bucureştilor: Turcia.


Teodor Meleşcanu propune „marea împăcare” între Europa şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Un mare pariu al României


La reuniunea Afaceri Externe desfăşurată la 21 ianuarie la Bruxelles, în prezenţa celor 28 de şefi de diplomaţii din Uniunea Europeană, sub preşedinţia ministrului Teodor Meleşcanu, delegaţia română a venit cu o propunere surprinzătoare şi provocatoare.

România susţine aderarea Turciei la Uniunea Europeană” a declarat Teodor Meleşcanu şi a evocat ideea organizării unei întâlniri la nivel înalt la Bucureşti, în martie, în cadrul Consiliului de parteneriat UE-Turcia, care nu s-a mai întrunit din 2015. „Lucrăm pentru un summit UE – Turcia la Bucureşti, cu participarea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi a oficialilor Uniunii Europene”, a adăugat Meleşcanu pentru agenţia naţională turcă de presă Anadolu, reluat de două dintre cele mai importante cotidiane guvernamentale, „Hürriyet” şi „Sabah”.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Cotidianul „Hürriyet” din 21 ianuarie insistă asupra faptului că ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a afirmat ferm că România „doreşte să accelereze discuţiile” negocierilor dintre Turcia şi Uniunea Europeană şi că este vorba despre o deblocare a dialogului dintre cele două părţi, îngheţat după tentativa de lovitură de stat din Turcia, din iulie 2016, şi după acuzaţiile reciproce privind nerespectarea statului de drept şi, din partea Ankarei, de susţinere a mişcărilor teroriste.

În martie 2018, la Varna, preşedinţia bulgară a reuşit doar în parte deschiderea canalului de dialog. La reuniunea din palatul regal de la Evksinograd au luat parte,  atunci, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi prim-ministrul bulgar, Boiko Borisov.


Turcia-UE: o poveste fără final cunoscut


România aruncă Uniunii Europene una dintre cele mai mari provocări din istoria extinderii blocului comunitar.

Turcia a devenit în mod oficial stat care negociază aderarea la UE în 2005 după ce, cu aproape cinci decenii mai devreme, anunţase că îşi doreşte să facă parte din proiectul politic şi economic european. Din 1995, între cele două părţi este în vigoare un acord vamal.

Negocierile de aderare a Turciei s-au blocat în ultimul deceniu: statele din Europa de Vest au devenit ostile extinderii, argumentând cu lipsa reformelor democratice din sistemul politic de la Ankara. Apoi, după declanşarea războiului civil din Siria, Turcia a început colaborarea cu Rusia şi Iran, devenind tot mai critică faţă de NATO şi UE, şi chiar faţă de aliatul principal, SUA. În paralel, Cipru, Germania şi Franţa au anunţat că nu doresc intrarea Turciei în Uniunea Europeană. Doar problema migranţilor clandestini din Orientul Mijlociu, evaluaţi la peste două milioane de suflete, aflaţi pe teritoriul Turciei din 2015, a detensionat dialogul dintre capitalele europene şi Ankara.

În paralel, însă, relaţiile politice, economice şi strategice dintre România şi Turcia au rămas constant foarte bune. Din punct de vedere al colaborării strategice şi militare, Trilaterala România-Polonia-Turcia a funcţionat la toate nivelurile chiar şi după declanşarea conflictelor dintre Ankara şi state europene precum Germania, Olanda sau Austria. Schimburile comerciale bilaterale au depăşit 8 miliarde euro în 2018, Turcia fiind în continuare primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene. De asemenea, cele două state sunt legate de o moştenire culturală şi istorică veche de mai bine de jumătate de mileniu, prezentă în Dobrogea, şi prin existenţa unei comunităţi de turci şi tătari în judeţele Tulcea şi Constanţa.

Turcia este un aliat strategic al României. Iar România i-a redeschis uşa spre Uniunea Europeană. Rămâne de văzut câte resurse va avea diplomaţia de la Bucureşti ca să arunce din calea negocierilor toate criticile şi reţinerile venite din capitale europene referitoare la viitorul european al Turciei.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: