• Am cerut Direcției Naționale Anticorupție să ne spună câte dosare se aflau în lucru în 9 iulie 2018, momentul plecării Laurei Codruța Kovesi, câte dintre acestea au fost clasate, câte au fost trimise în judecată și câte se mai află în lucru.
• Am trimis această solicitare, în temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public, după ce, în presă, a apărut stenograma unei discuții dintre Anca Jurma și Florentina Mirică. Cei doi procurori vorbeau despre demobilizarea colegilor din DNA și despre frica acestora de a mai instrumenta dosare.
• Am vrut să vedem dacă afirmațiile celor doi procurori au un fundament real și dacă este adevărat că numărul clasărilor a crescut după ce fosta șefă a DNA a părăsit instituția.
• Direcția Națională Anticorupție nu a negat că informațiile solicitate de noi sunt de interes public, dar a refuzat să ni le ofere, răspunzându-ne diferit, o dată în scris, a doua oară telefonic.
• Nici plângerea administrativă adresată procurorului Călin Nistor nu a primit un răspuns favorabil. Călin Nistor, șef interimar la DNA, ne-a răspuns că nu e obligat de lege să facă statistici pentru presă.
Povestea pe scurt
În 18 decembrie 2018, G4Media a făcut publică stenograma unei discuții între Anca Jurma, fost șef interimar al DNA, și procurorul Florentina Mirică. Conform G4Media, dialogul a avut loc în data de 29 octombrie 2018.
Din discuție reiese că procurorii DNA au oprit motoarele și că în instituție era, la momentul dialogului, o demobilizare totală. Niciunul dintre cei doi procurori nu a negat veridicitatea înregistrării, iar în diferite medii au apărut informații conform cărora, după revocarea Laurei Codruța Kovesi, numărul clasărilor a atins un procent record.
În discuție, Anca Jurma, cea care a preluat șefia DNA după plecarea Codruței Kovesi, afirma: ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”. „Deci înseamnă că suntem chiar cooperativa munca în zadar!”
În același ton vorbea și procurorul Florentina Mirică despre haosul din instituție: ”sunt dosare care au potențial, sunt procurori care stau cu rechizitoriile în fișet. Nu vor să își asume răspunderea”. “Într-adevăr, e o bârfotecă de-astea perpetuă și nu pune nimeni osul la treabă”. “La ora actuală nimeni nu mai ascultă de nimeni în instituție”.
După ce stenograma discuției a ieșit în spațiul public, am solicitat conducerii DNA să ne comunice câte dosare au fost clasate, câte au fost trimise în judecată și câte au fost deschise începând cu 9 iulie 2018, momentul în care fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a plecat din fruntea instituției.
Cum motivează conducerea DNA refuzul de a ne comunica numărul dosarelor clasate după plecarea Laurei Codruța Kovesi
Informațiile solicitate în 8 ianuarie a.c. sunt de interes public, iar conducerea DNA nu a negat acest lucru, însă a refuzat să ni le pună la dispoziție invocând mai multe motive. Inițial, direcția ne-a răspuns că ”Informațiile la care faceți referire vor fi precizate în Raportul privind activitatea desfășurată de Direcția Națională Anticorupție în anul 2018, ce va fi publicat pe site-ul nostru www.pna.ro, conform prevederilor legale”.
-Informațiile pe care le-am solicitat sunt punctuale și se referă strict la o anumită perioadă, or în niciun bilanț publicat de DNA până acum nu apar astfel de informații, detaliate conform solicitării noastre.
-Momentul în care am cerut informațiile a fost 8 ianuarie a.c. Conform Legii 544, DNA trebuia să ne furnizeze informațiile solicitate în termen de maximum 30 de zile, adică cel târziu în 7 februarie. Or DNA își prezintă raportul de activitate la fiecare sfârșit de februarie, ceea ce înseamnă o încălcare a termenului legal cu cel puțin trei săptămâni.
În urma primirii răspunsului, am contactat telefonic Biroul de Informare și Relații Publice, din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, și am purtat un dialog cu ofițerul de presă care a răspuns în scris solicitării și care ne-a spus să așteptăm publicarea raportului și să revenim ulterior cu o altă solicitare.
Pentru că am considerat că acest răspuns condiționează dreptul la liberă informare și reprezintă o abatere gravă de la transparența instituțională, care ar trebui să caracterizeze orice instituție publică, am înaintat conducerii DNA o plângere administrativă, cu solicitarea ca aceasta să fie soluționată de Călin Nistor, șeful interimar al instituției.
Redăm mai jos un fragment din răspunsul semnat de Călin Nistor:
“Solicitarea dumneavoastră vizează informații care, în prezent, nu se regăsesc centralizate la nivelul Direcției Naționale Anticorupție. (…) Nu există nicio dispoziție legală care să oblige instituția publică să comunice date statistice pe care să le creeze sau să le colecteze în mod special pentru a răspunde unei solicitări în baza Legii 544\2001. (…) Faptul că sunteți nemulțumită de răspunsul primit nu constituie refuz explicit sau tacit în sensul art. 21 din Legea 544\2001”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: