Constanța turiștilor e una, Constanța constănțenilor e cu totul diferită. Un singur exemplu, foarte elocvent pentru cele prezentate în rândurile de mai sus, este câmpul care desparte două dintre cele mai cunoscute mall-uri din Constanța: Maritimo Shopping Center și Carrefour. Și dintr-o parte, și dintr-alta, tonele de gunoaie care zac pe mai multe hectare sunt ușor de remarcat. Cu toate acestea, prezența lor pare să nu deranjeze pe nimeni: nici pe autoritățile locale, nici pe proprietarii terenurilor respective.
Sute de kilograme de legume stricate, de care vânzătorii s-au des-cotorosit repede, tone de moloz și materiale de construcții pe care muncitorii le-au aruncat cât au văzut cu ochii, sute și mii de materiale plastice și câini maidanezi înfometați. Asta găsești pe drumul de pământ care taie câmpul, unind Carrefour de Maritimo. Această imagine este perfect relevantă pentru discrepanțele din acest municipiu:
-Avem malluri, dar n-avem străzi asfaltate;
-Avem cluburi, dar n-avem viață culturală;
-Avem pasarele, dar n-avem trotuare;
-Avem cea mai fashion stațiune, dar și un municipiu mi-zerabil;
-Aici este raiul fițelor, al băieților de bani gata și al pițipoancelor, dar și raiul asistaților social;
Acestea sunt cele două fețe ale Constanței, un oraș care nu este câtuși de puțin vinovat de situația în care se află. Dimpotrivă, cu o vi-ziune și o strategie de ansamblu ale administrației publice locale, coe-rente, corecte și bazate pe bun simț și civism, acest oraș ar putea concura fără probleme cu orașe precum Sibiu, Cluj sau Brașov. Dar, iată, momentan discrepanțele, în loc să fie corectate, par că se adâncesc pe zi ce trece.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Frumos scris articolul. Felicitări, Andreea!
Dezolant, dar nu turistii voteaza ci constantenii. Rezulta ca nu sunt prea deranjati de peisaj.
Am aceeași opinie. Vreau să adaug urmatoarele:
1. Mazăre a schimbat fața orașului în primii ani ai primului mandat la Primăria orașului: a asfaltat șoselele și a pus lumini pe toate străzile
2. A început să dea autorizații de construcție pe toate spațiile verzi din oraș; acum avem o urbe sufocată (eu știu că este ilegal să construiești pe domeniul public, iar spațiile verzi fac parte din domeniul public)
3. A modernizat stațiunea Mamaia și a readus turiști
4. A dat autorizații de construcție pe domeniul public, sufocând și Mamaia, la fel cum a făcut cu Constanța
Din pacate – spatiul acela nu mai este public. Am pus o intrebare d-lui Fagadau, legata chiar de acest subiect, pe Cuget liber, si chiar a avut amabilitatea sa imi raspunda. Ca se construieste pe proprietate privata. Cum a ajuns spatiul verde – domeniu public in proprietate privata? Asta chiar ar fi interesant de aflat.
asa arata si intre blocuri, in cartiere, la spital, in curtea scolilor, pe orice bucatica de spatiu verde care a mai ramas. s-a defrisat masiv, au ramas gunoaiele.
Constanta in paragina.
felicitari pentru articol!
sa ne unim pentru schimbare!