În mod cert aproape nimeni nu ar fi putut previziona un astfel de scenariu pentru PSD: după ce publicaţia lui Răzvan Savaliuc, „Lumea Justiţiei”, a depus o plângere penală la Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie împotriva lui Frans Timmermans, prim vicepreşedinte al Comisiei Europene şi liderul socialiştilor din Europa, Liviu Dragnea a plecat la Madrid să vorbească Partidului Socialiştilor europeni şi să îl sprijine exact pe Timmermans la candidatura pentru viitoarea preşedinţie a Comisiei Europene.
Nu are logică, nu-i aşa?
În momentul de faţă social-democraţia europeană este muribundă din punct de vedere politic. Ea se mai menţine la putere doar în guvernele din Malta şi Portugalia. În Grecia, prim-ministrul Alexis Tsipras, liderul formaţiunii marxiste Syriza, era cândva la extrema stângă. De când guvernul de la Atena a început stabilizarea economică şi financiară iar Grecia cunoaşte primele excedente bugetare din istoria ei modernă, de două secole, Alexis Tsipras este mai degrabă un fidel al Uniunii Creştin Democrate a Angelei Merkel. În România şi Suedia, social-democraţii conduc cu ajutorul unor aliaţi, în cadrul unor coaliţii. Ei sunt prezenţi şi în coaliţia de la Berlin, a Angelei Merkel, dar în Germania nu puţină lume vorbeşte despre extincţia politică a PSD. Iar în Spania, socialiştii nu au putut trece bugetul prin Parlament şi au acceptat alegerile generale anticipate. Care vor fi câştigate de Dreapta spaniolă, conform tuturor sondajelor de opinie.
Sondaje de opinie angajate de instituţiile centrale de la Bruxelles arată că, la alegerile pentru Parlamentul european din mai 2019, din cele 705 mandate, cele mai multe vor reveni Partidului Popular – 183, urmaţi de partidele şi formaţiunile populiste şi suveraniste – 150 de reprezentanţi şi abia apoi social-democraţii, cu doar 135 de deputaţi.
Este şi motivul pentru care socialiştii europeni nu vor să rupă definitiv relațiile u Partidul Social Democrat din România şi este logica pentru care Liviu Dragnea a plecat la Madrid. Exact acolo unde, la 23 februarie, socialiştii europeni au stabilit candidatura lui Frans Timmermans la şefia Comisiei Europene.
De ce a plecat Liviu Dragnea la Madrid?
Excludeţi varianta unei împăcări între PSD şi social-democraţii europeni. Cele două tabere nu sunt apropiate. Dimpotrivă, criticile cele mai dure la adresa guvernului de la Bucureşti vin tocmai dinspre socialiştii europeni, agrementate permanent de Guy Verhofstadt, liderul ALDE Europa.
Mai mult decât atât, trebuie să reţineţi vizita inopinată a ministrului de Interne al Italiei, Matteo Salvini, liderul euroscepticilor europeni, alături de prim-ministrul ungar, Viktor Orban, la Ambasada României de la Roma, la 14 februarie. Acolo, Matteo Salvini, un critic violent la adresa României în anul care a trecut de la formarea guvernului suveranist de la Roma, a adresat cele mai calde laude la adresa preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, invocând-o chiar şi pe Carmen Dan, omoloaga lui de la Bucureşti, pentru a fi mai credibil. Matteo Salvini vrea să ştie dacă PSD se va alătura formaţiunilor eurosceptice, unele dintre ele de extremă dreapta, din viitorul Parlament european.
Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, să fie sigur: PSD din România nu va fi alături de Marine Le Pen, Liga şi Mişcarea 5 Stele în viitorul Legislativ european.
La Madrid, Liviu Dragnea a reclamat „apărarea democraţiei, a drepturilor cetăţeneşti, a unui sistem corect şi just”. Desigur, după ce a asigurat asistenţa din sala Muzeului Regina Sofia de faptul că guvernul de la Bucureşti a îndreptat multe inechităţi sociale în cei doi ani de guvernare, cu trei guverne şi peste 70 de miniştri. Iar prezenţa la tribună vine după ce, în decembrie 2018, acelaşi lider s-a jurat că nu se poate trage în poză cu oameni politici care nu au altă treabă decât să critice România. Acum, la nici două luni distanţă în timp, a făcut-o. Ba chiar, a văzut şi acceptat gestul extrem de edificator prin care Frans Timmermans nici măcar nu l-a salutat pe prim-ministrul României, Viorica Dăncilă. Şi, aţi reţinut, social democraţii europeni abia mai au un număr de premieri egal cu degetele unei singure mâini.
Explicaţia prezenţei preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, la Madrid, este simplă şi electorală.
Este vorba despre efortul de a reduce costurile teribile de imagine provocate de ultimele decizii ale guvernului de la Bucureşti. Lipsa unui buget după două luni de la intrarea în noul an, impunerea de măsuri legislative dezavuate de investitorii străini (prin aşa numita „taxă pe lăcomie”), atacurile succesive la independenţa justiţiei prin organizarea unui comando propagandistic care să se ocupe de candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European şi adoptarea recentelor ordonanţe de urgenţă în justiţie au devalizat şi mai mult încrederea electoratului dar, mai ales, procentajele PSD în opţiuni. Pensiile şi salariile mărite nu au oprit dezastrul de imagine şi prăbuşirea electorală: în doi ani, PSD a pierdut între 12% şi 20% din voturile obţinute în decembrie 2016. Este enorm, este o prăbuşire pe care nici un alt partid, după 1990, nu a cunoscut-o.
Mai complicat pentru PSD şi Liviu Dragnea este că electoratul român, în marea majoritate, este profund pro-european iar atacurile liderilor PSD la adresa Uniunii Europene, ca şi rumorile ieşirii României din Uniune, aduc pierderi fără precedent în încredere şi opţiuni de vot. Nicio măsură anti-europeană, nicio decizie legislativă criticată de Uniunea Europeană nu au salvat PSD: dimpotrivă. Nu se întâmplă ca în Ungaria sau ca în Italia. Mai mult. În Europa, partidele populiste şi suveraniste, precum cele din Italia, Franţa sau Germania, sunt legate sau sunt suspectate de a fi legate de finanţări venite din Rusia precum şi de factori de decizie de la Moscova. Poate supravieţui un partid politic românesc important cu acuze palpabile că ar fi finanţat de Kremlin? Nu, deloc.
Pierderile electorale ale PSD în războiul cu Uniunea Europeană, cu cerinţele ei, cu liderii de la Bruxelles au adus partidul în pragul unei limite peste care nu se mai poate coborî. Electoratul român nu ar vota majoritar un partid suveranist, populist pentru că, datele o spun, românii sunt favorabili Uniunii Europene şi împotriva unor alianţe politice şi ideologice cu Federaţia Rusă. Continuarea mesajului anti-european ar distruge pe termen lung construcţia instituţională şi ideologică a PSD, indiferent de măsurile sociale introduse. Iar, acum, a considerat liderul PSD, este un moment prielnic pentru a cere armistiţiul cu Europa. Condiţiile le cunoaşteţi: respectarea statului de drept.Acesta este motivul, vorba unei zicale româneşti, pentru care Liviu Dragnea a găsit de cuviinţă să meargă la Madrid cu coada între picioare.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: