Este posibil.
Cel puţin aşa se poate interpreta efortul consistent al platformei ruse de propagandă „Sputnik” în a contura un personaj politic de anvergură europeană, cu reale calităţi de lider şi cu importante reuşite interne şi internaţionale. Numele acestui politician, în opinia Moscovei, este Viorica Dăncilă. Prim-ministrul României a fost desemnată, tot de către „Sputnik”, drept omul politic al anului 2018.
Cum s-a ajuns aici?
Cel mai recent pretext de a avansa numele Vioricăi Dăncilă pentru competiţia electorală referitoare la preşedinţia României a fost dat de convorbirea telefonică a acesteia, la 28 februarie, cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence.
„Sputnik” a stabilit că ne aflăm în faţa unui „succes internaţional care răstoarnă toate calculele”, un moment care ar confirma previziunile constante ale Kremlinului potrivit cărora prim-ministrul Dăncilă ar fi „cel mai probabil candidat la preşedinţia” României.
În fapt, şefa guvernului de la Bucureşti a vorbit cu vicepreşedintele Mike Pence despre Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, despre relaţia transatlantică dintre Europa şi America şi, desigur, despre securitate. Relaţia dintre Bucureşti şi Washington nu a fost, poate, niciodată mai strânsă ca în ultimul deceniu, iar liderii de la Bucureşti nu au ascuns niciodată acest lucru. Viorica Dăncilă a exprimat către vicepreşedintele SUA, Mike Pence, mulţumiri pentru „sprijinul acordat de SUA consolidării cooperării bilaterale pe dimensiunea de securitate, dar şi în cadrul NATO, mai ales în contextul evoluţiilor curente din mediul de securitate”. La fel de important, şi pentru Viorica Dăncilă dar şi pentru România, vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a anunţat că ţara sa „apreciază cum guvernul român gestionează preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, acceptând, în acelaşi timp, invitaţia prim-ministrului de a efectua o vizită oficială la Bucureşti.
De ce a sunat-o vicepreşedintele Mike Pence pe prim-ministrul Viorica Dăncilă?
În primul rând pentru a se confirma angajamentul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene în ceea ce priveşte stabilirea ca prioritate a relaţiei dintre Europa şi America. Puţine sunt astfel de declaraţii şi acţiuni de susţinere pentru Washington în timpul preşedinţiilor rotative iar România nu doar că este un aliat strategic al SUA dar a confirmat pe deplin acest lucru în cele două luni în care conduce Uniunea Europeană. Cel mai recent, guvernul de la Bucureşti a reuşit să modifice strategia germano-rusă privind gazoductul Nord Stream 2, sporind controlul Uniunii Europene asupra exportului de gaz rusesc către Europa. La momentul la care România a anunţat că va acţiona împotriva proiectului energetic stabilit între Berlin şi Moscova, cancelarul federal Angela Merkel a avut şi ea o convorbire telefonică cu şefa guvernului de la Bucureşti, Viorica Dăncilă, fără a obţine vreun compromis.
În al doilea rând, SUA doresc să afirme public că România este o prioritate în disputa cu Federaţia Rusă privind Tratatul de reducere a armelor nucleare semnat în 1987 de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov. Documentul a fost denunţat recent de preşedintele Donald Trump pe motiv că Moscova nu îl respectă. În replică, liderii de la Kremlin, inclusiv preşedintele Vladimir Putin, au adresat ameninţări clare în direcţia României pentru faptul că găzduieşte trupe americane şi centre militare precum cele de la Deveselu şi Mihail Kogălniceanu. Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi întreaga conducere de la Bucureşti au nevoie de asigurări ferme din partea Washingtonului că aceste ameninţări ruseşti nu vor avea urmări asupra României. Ceea ce s-a şi întâmplat: Mike Pence exact acest lucru i-a transmis Vioricăi Dăncilă, şi anume că „în contextul evoluţiilor curente din mediul de securitate”, SUA nu dau înapoi.
Ce vrea Rusia de la Viorica Dăncilă?
Poate chiar să înceapă galopul electoral spre Cotroceni.
Kremlinul este extrem de încântat că SUA împart încrederea în România nu doar preşedintelui Klaus Iohannis ci şi prim-ministrului Viorica Dăncilă.
Dar acest lucru se întâmplă pentru că, în primul semestru al anului 2019, România deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, acolo unde chiar Viorica Dăncilă este protagonista. Nicio acţiune politică sau diplomatică americană nu ar putea ocoli Palatul Victoria în timpul acestei preşedinţii.
În acelaşi timp, nu excludeţi un efort propagandistic rusesc în a rezolva una dintre cele mai complicate crize politice şi de identitate în care se regăseşte Partidul Social Democrat în cei 30 de ani de la prăbuşirea comunismului. Moscova îşi doreşte un PSD eliberat de traumele şi crizele prin care formaţiunea politică şi liderul ei, Liviu Dragnea, trec zilnic. Consecinţa acestor crize: după doar doi ani de guvernare, în toate sondajele de opinie, PSD a pierdut jumătate dintre susţinători (în unele calcule, a coborât chiar sub 25%) iar Liviu Dragnea este sub 10% dintre opţiunile pentru prezidenţialele de la sfârşitul anului. Adică: nicio şansă de a pleca preşedintele Klaus Iohannis din Palatul Cotroceni. O veste deloc strălucită pentru Moscova.
Succesele consemnate de „Sputnik” în contul prim-ministrului Viorica Dăncilă sunt eforturi de a contura un candidat mai bun al PSD în confruntarea pentru prezidenţiale. Şefa guvernului de la Bucureşti beneficiază acum de notorietate maximă în calitatea pe care o are la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Moscova ar paria pe Viorica Dăncilă pentru că, se înţelege, Liviu Dragnea a pierdut deja toate alegerile naţionale la care va mai participa.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: