România a convins: Uniunea Europeană va avea un singur tip de carte de identitate în toate statele membre

În două luni de mandat, preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene a negociat şi a obţinut acordul politic al celor 28 de state membre pentru a se adopta un singur tip uniform de carte de identitate în întregul bloc comunitar.

Atât Parlamentul european, cât şi Comisia Europeană au fost de acord cu propunerea preşedinţiei române iar imediat ce toate demersurile vor fi încheiate procedural, cel mai târziu în luna aprilie, decizia privind existenţa unui singur tip de carte de identitate în Uniunea Europeană va fi luată, separat, de fiecare Parlament naţional.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a confirmat existenţa unui astfel de proiect depus în Parlamentul de la Bucureşti, iniţiativă legislativă care va fi supusă dezbaterilor din comisiile de specialitate, apoi plenurilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Dacă propunerea preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene va trece prin Parlamentele naţionale fără amendamente semnificative, cărţile de identitate vor trebui produse în format uniform de tip card de credit şi vor avea o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip. Cardul va trebui să includă o zonă de citire optică şi să respecte standardele minime de securitate stabilite de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Fiecare ţară va putea alege culoarea sau culorile cardului şi caracterul literelor pentru înscrisuri. Cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, in interiorul unui steag al Uniunii Europene.

Perioada minimă de valabilitate a unei cărţi uniforme de identitate va fi de 5 ani iar perioada maximă, de 10 ani. Pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani, această perioadă va fi mai lungă, aşa cum pentru copiii sub 14 ani valabilitatea va fi mai redusă de 5 ani.

De asemenea, la nivelul Uniunii Europene va fi înfiinţat şi operaţionalizat un portal european de căutare, care va permite autorităţilor competente să facă interogări simultane în mai multe sisteme de date ale UE. În momentul de faţă, mai multe state membre sunt indicate ca având un sistem de cărţi de identitate destul de uşor de falsificat, lucru care îngrijorează autorităţile de la Bruxelles, atâta vreme cu cât ele reprezintă documente de călătorie de-a lungul întregului teritoriu al Uniunii Europene.

Ministrul Carmen Dan a ţinut să precizeze că reuşita preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene este extrem de importantă, îndeosebi pe fondul sporirii temerilor privind terorismul, migraţia ilegală dar şi crima organizată şi traficul de persoane. „Poliţiştii din orice stat membru UE – a declarat Carmen Dan referindu-se la viitoarele cărţi europene de identitate – vor putea cu o singură căutare să primească informaţii despre persoana verificată, din toate bazele de date existente la nivelul Uniunii Europene”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: