O adresă semnată de șeful Tribunalului Constanța a ajuns la Judecătoria Constanța cu mențiunea că mesajul este destinat ”fiecărui judecător, personal și nemijlocit”. Șeful Tribunalului le cere magistraților mai tineri să ia act că suspendarea activității ”încalcă prevederile legale” și că fiecare dintre ei va răspunde pentru modul în care dispune asupra desfășurării ședințelor:
”Președintele Tribunalului Constanța solicită fiecărui judecător al Judecătoriei Constanța, personal și nemijlocit, în exercitarea atribuțiilor de complet de judecată, să ia act că hotărârea de suspendare a activității de judecată dată de adunarea generală a judecătorilor nu are temei în lege și încalcă prevederile legale și regulamentare (…) Fiecare judecător individual este răspunzător pentru modul în care dispune asupra desfășurării ședințelor de judecată”, se arată în adresa semnată de judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, președintele Tribunalului Constanța.
Teodor Viorel Gheorghe a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliștii Info Sud-Est și a transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt al Tribunalului Constanța, Lucian Lică, faptul că nu vrea să facă niciun comentariu referitor la adresa trimisă magistraților de la Judecătoria Constanța.
Preşedintele Tribunalului Constanţa, Teodor-Viorel Gheorghe, nu este la primul episod în care intervine în deciziile judecătorilor de la Judecătoria Constanța și le cere acestora să se poziționeze într-un fel sau în altul față de modificarea legilor justiției. G4Media a arătat în noiembrie 2018 cum șeful Tribunalului Constanța a cerut corpului de magistrați de la Judecătorie să nu semneze solicitarea Forumului judecătorilor din România adresată ministrului Justiţiei Tudorel Toader de a abandona procedura de revocare a procurorului general al României Augustin Lazăr. Solicitarea preşedintelui Tribunalului Constanţa a fost făcută printr-o adresă similară. Acesta le spunea judecătorilor că trebuie să respecte noile prevederi din legile Justiţiei modificate de PSD-ALDE care obligă magistraţii la rezervă: „<<Omul bun trebuie să se supună legilor rele ca să nu permită omului rău să violeze legile bune>>, spuneau înţelepţii antici. Socrate a preferat să moară decât să încalce acest principiu“, le spunea judecătorul Viorel Gheorghe mai tinerilor lui colegi de la Judecătoria Constanţa.
Noul avertisment al președintelui Tribunalului Constanța vine după ce, săptămâna trecută, conducerea Curții de Apel Constanța s-a dezis de hotărârea Adunării Generale a instanței care a decis să-și suspende activitatea în semn de protest față de Ordonanța 7. Președintele Curții de Apel, Marius-Cristian Epure, a intrat în conflict cu un grup de 28 de judecători care au înaintat către CSM o cerere de apărare a reputației profesionale după ce șeful lor i-a acuzat public că ar fi încălcat legea.
Vineri, 1 martie, a avut loc cel mai mare protest al magistraților din Constanța când, pe treptele Judecătoriei s-au strâns aproximativ 80 de procurori și judecători de la toate instanțele constănțene și de la Parchetele de pe lângă Judecătorie, Tribunal și DNA. Pe de altă parte, luni a fost a șasea zi de protest pentru procurorii constănțeni care își exprimă nemulțumirea față de OUG 7 în fiecare zi începând cu 22 februarie. Totodată, procurorii de pe lângă Parchetul Judecătoriei și al Tribunalului și-au suspendat activitatea zilnic într-un anumit interval orar, la fel și judecătorii de la Judecătoria și Curtea de Apel Constanța.
Textul integral al documentului trimis de președintele Tribunalului Contanța către Judecătoria Constanța, în 4 martie, cu privire la suspendarea activității în semn de protest față de Ordonanța lui Tudorel Toader:
”În atenția domnilor judecători,
Urmare hotărârii adunării generale a judecătorilor Judecătoriei Constanța din 27 februarie 2019, prin care, între altele, la punctele 3, 4 și 5 ale acestei hotărâri, s-a hotărât suspendarea activității de judecată pentru diferite perioade orare și de timp,
Președintele Tribunalului Constanța,
În temeiul art. 7 lit. c) din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești,
Solicită fiecărui judecător al Judecătoriei Constanța, personal și nemijlocit, în exercitarea atribuțiilor de complet de judecată, să ia act că hotărârea de suspendare a activității de judecată dată de adunarea generală a judecătorilor nu are temei în lege și încalcă prevederile legale și regulamentare, acestea impunând suspendarea ședinței de judecată doar pentru motive întemeiate legate de însăși desfășurarea ședinței, iar nu pentru motive ce nu au legătură cu aceasta. Adunarea generală a judecătorilor unei instanțe nu poate avea atribuția de a reglementa modul de desfășurare a ședințelor de judecată, și nici de a impune cu caracter obligatoriu judecătorilor să participe sau să nu participe la ședințele de judecată în care sunt planificați. Astfel, fiecare judecător individual este răspunzător pentru modul în care dispune asupra desfășurării ședințelor de judecată în care este planificat. În consecință, solicit fiecărui judecător al Judecătoriei Constanța să desfășoare activitățile de judecată cu respectarea prevederilor legale și regulamentare. Președinte Tribunalul Constanța, jud. Teodor-Viorel Gheorghe”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: