Info Sud-Est: Ce v-a determinat să candidați la funcția de rector, care este punctul dumneavoastră forte și ce șanse credeți că aveți să câștigați?
Ana Rodica Stăiculescu: Consider că doctoratul la Universitatea Sorbona, experiența în cercetare la Institutul de Studii Demografice din Paris și, mai ales, experiența de management și didactică în Universitatea ”Ovidius” și în Universitatea București, unde sunt conducător de doctorat în sociologie, îmi dau toate șansele împlinirii și unei reușite în competiția pentru funcția de rector. Punctul meu forte este formarea mea în universitățile din Franța, unde am fost 15 ani bursieră a guvernului francez, perioadă în care am realizat toate studiile doctorale. Am fost determinată să candidez de faptul că eu sunt convinsă că avem nevoie de o schimbare de paradigmă în ”Ovidius” și consider că alegerile ar trebui să fie o concurență de proiecte manageriale, iar rectorul să nu fie rezultatul calculului unor alianțe electorale pentru vot, bazate pe negocieri și promisiuni. Ci să fie rezultatul încrederii și speranței că totul va fi un succes de acum încolo.
ISE: Pentru a câștiga alegerile, un candidat la funcția de rector are nevoie de susținere politică? Dacă da, dumneavoastră aveți sprijin politic?
RS: Nu am făcut parte, după 1989, din nici un partid politic. Nu sunt sprijinită de nici un partid politic și consider că nici nu este necesar. Eu cred că, fiind vorba de o universitate, trebuie să căutăm reinserția acesteia pe plan european. Dacă transformăm universitatea într-un câmp politic, nu ajungem nicăieri. Nu știu dacă ceilalți candidați sunt sprijiniți politic, nu știu și nici nu vreau să știu pentru că viitorul universității trebuie să fie ținut departe de zona politică.
ISE: Cum comentați, în calitate de candidat oficial la functia de rector, declarația doamnei Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației și membru de seamă al PSD, conform căreia, viitorul rector nu trebuie să provină de la Medicină?
RS: Singurul lucru pe care pot să vi-l spun este că numai raportul care urmează să vină de la minister poate să clarifice această situație.
ISE: În procente, cât contează influența candidatului în universitate?
RS:Eu sper din toată inima să nu conteze nimic altceva în afara de capacitatea managerială, un proiect serios care să ne unească pe toți și care să aducă încredere, pentru că universitatea traversează o criză de încredere. Suntem singura universitate care nu a rezistat cu un rector ales. Eu aș vrea să nu conteze nici sprijinul politic, nici influența candidatului în universitate.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: