Ieri, 25 martie, a avut loc a doua ediție a concursului de discursuri publice “Puterea cuvintelor”, organizat de Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității “Ovidius” Constanța (UOC). Concursul a avut loc în Sala Senatului din Campusul UOC și a fost dedicat elevilor de clasele a XI-a și a XII-a. Provocarea lansată de organizatorii concursului a fost: “Ce personalitate din ultimii 100 de ani te-a inspirat prin lupta sa pentru a promova o Românie democratică?”.
Cei 13 elevi participanți au ales să vorbească despre următoarele personalități: Iuliu Maniu, Vladimir Ghika, Gheorghe I.Brătianu, Arthur Văitoianu, Alexandru Averescu, Regele Mihai, Părintele Gheorghe Calciu- Dumitreasa, Regina Maria, Alexandra Pop, Neagu Djuvara și Ana Blandiana.
Premiul I a fost câștigat de Teodora Coroiu, elevă a Colegiului Național “Mihai Eminescu”, cu un discurs despre părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa.
Premiul II i-a revenit Irinei Preda, de la Colegiul Național “Spiru Haret” Tecuci, cu un discurs despre Ana Blandiana, iar premiul III a fost câștigat de Radu Ghiurcanaș de la Colegiul Național Militar “Alexandru Ioan Cuza”, cu un discurs despre Alexandra Pop.
În deschiderea evenimentului a vorbit decanul FISP, conf.univ.dr. Emanuel Plopeanu, după care cuvântul i-a fost dat asist.univ.dr. Georgiana Țăranu care a prezentat toți cei 13 participanți. Președintele comisiei de jurizare a fost prof.univ.dr. Florin Anghel, iar membrii au fost: prof. Paula Iordan (ISJ Constanța), prof.univ.dr. Daniel Flaut, conf.univ.dr. Emanuel Plopeanu, lect.univ.dr. Mihaela Ivănescu, lect.univ.dr. Oana Tătaru, asist.univ.dr. Georgiana Țăranu, asist.univ.dr. Gabriel Stelian Manea și asist.univ.dr. Adrian-Alexandru Herța.
Fragment din discursul câștigător despre părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa
“Înainte de a-mi începe discursul am plecat de la o întrebare simplă dar care s-a dovedit a fi mult mai complexă decât atât. Cum vă explicați că există oameni care au reușit să realizeze lucruri posibile în timpuri imposibile? Unul dintre aceste exemple a fost Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, născut la 23 noiembrie 1925 în comuna tulceană Mahmudia. Era fiul unei familii de plugari cu 11 copii, dintre toți aceștia el este singurul care urmează studii superioare, astfel se face că în 1946 se înscrie la Facultatea de Medicină din București. Cu toate acestea cu 4 ani inainte, în anul 1942 este pentru prima oară arestat la vârsta de 17 ani pentru activitate legionară. În 1949 intră din nou în vizorul autorităților și este, astfel, din nou arestat, urmând ca în 1949 să fie condamnat la 8 ani de închisoare, la doar 24 de ani. (…) Să fii un tânăr de 24 de ani și să ajungi să fii închis, doar pentru că ai niște viziuni diferite față de a tuturor celorlalți asupra societății în care trăiești, este ceva greu de acceptat de către societatea noastră de astăzi. Astfel, se face că a ajuns la Pitești, este schingiuit și devine o victimă a reeducării doar pentru a ajunge să declare lucruri incriminatorii cu privire la alți oameni care erau la fel de nevinovati ca și el. (…) În 1955 are loc momentul în care Gheorghe Calciu se afirmă ca un opozant al Administrației Comuniste, ajunge așadar să fie din nou închis pentru 15 ani. (…) Este așadar eliberat în 1963, dar este nevoit să stea în comuna Viișoara cu domiciliul obligatoriu până la 18 mai 1964. După ce este eliberat definitiv urmează studiile Facultății de Filologie cu Specializarea pe franceză și apoi își urmează cariera în teologie, carieră pe care nu o va mai părăsi niciodată. (…) Ajuns pe continentul american, acesta reușește să fie o voce puternică, vocea sa se face cunoscută și este foarte apreciat de către Ronald Reagan, George Bush, susținut de asemenea de către Papa Ioan Paul al II-lea și Mircea Eliade. Este de asemenea inițiatorul festivalului Room Fest și în același timp și președinte. După revoluția din ’89, revine în țară mai des, iar în 2006 se stinge din viață la spitalul din București, în urma unui cancer. De asemenea, l-am ales pe Părintele Calciu-Dumitreasa pentru că mi-a inspirat ceea ce nu a reușit să o facă nimeni altcineva. Dintr-o listă lungă l-am ales pentru că am considerat că este cel mai potrivit om în care, în ciuda terorilor și a chinurilor prin care a trecut, a reusit să-și facă vocea auzită în randul tinerilor și a determinat să continue să lupte pentru drepturile lor și pentru a-și redobândi demnitatea proprie.”
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: