ISE: Care este punctul dumneavoastră forte și ce v-a determinat să candidați pentru funcția de rector al Universității „Ovidius”?
Sorin Rugină: 1.Independența! Nu promovez interese de grup, nu am obligații,pot avea libertate de acțiune.
2. Dorința de a crea stabilitate și a redeștepta spiritul academic, cel care ne-a propulsat în primii ani după 1990 spre o dezvoltare armonioasă și solidă. Credința că pot coagula interesele diferitelor grupuri apărute după alegerile anterioare, și a le subordona interesului general al acestui moment – realizarea unității, refacerea stabilității și a imaginii universității.
ISE: Cât contează influența candidatului în universitate pentru câștigarea alegerilor și cât contează imaginea și profesionalismul acestuia?
S.R.: Influența candidatului în universitate contează în măsura în care acesta poate comunica direct cu electorii, promovându-și, nemijlocit, imaginea și profesionalismul, dorința de a-și asuma responsabilitatea implementării unui plan managerial eficient. Această influență creează condițiile exercitării unui vot liber, efectuat în cunoștință de cauză.
ISE: Contează sprijinul politic pentru câștigarea alegerilor universitare? Dacă da, atunci dumneavoastră vă bucurați de sprijin politic?
S.R.: Nu. Se votează exponentul unui plan managerial și nu al unei doctrine. Orice fel de sprijin, mai ales cel politic, creează obligații. Pentru a-și realiza misiunea, universitatea trebuie să rămână o instituție de elită, independentă.
ISE: Colegii dumneavoastră sunt sprijiniți politic? Dacă da, considerați că vă dezavantajează acest lucru?
S.R.: Nu știu. Indiferent de situație, nu mă consider dezavantajat, ba dimpotrivă!
ISE: Cum comentați declarația Ecaterinei Andronescu, fost ministru al Educației și membru marcant al PSD, conform căreia viitorul rector al universității nu trebuie să provină de la Facultatea de Medicină? La cine a făcut referire fostul ministru al Educației?
S.R.: Nu a fost declarația unui universitar independent, ci a omului politic Andronescu. Nu știu dacă era suficient de bine informată pentru a se referi la cineva anume, la acel moment nefiind depuse candidaturile. Oricum, a fost o declarație nepotrivită, care a creat confuzie în rândul electoratului, prin caracterul discriminatoriu și prin încercarea de a minimaliza principiul autonomiei universitare.
ISE: Cum previzionați că va fi campania electorală? Vă așteptați la atacuri dure din partea contracandidaților? La incidente?
S.R.: Așa cum a început, există premizele unei campanii electorale civilizate, corecte, adecvată mediului în care se desfășoară. Miza nu mai este cea de acum doi ani, vizează doar asigurarea stabilității și refacerea imaginii instituției. Personal, consider că, în această etapă, orice încercare de a ataca pe unul, sau pe altul dintre candidați este nepotrivită și mai ales neproductivă. De incidente….? Nici nu poate fi vorba! Să nu uităm că alegerile se desfășoară într-o instituție academică care însumează elitele intelectuale ale cetății. Interesul pentru modul de desfășurare a acestora depașește cadrul local, iar Ministerul Educației urmărește evoluția evenimentelor, care mai pot influența deciziile din „raportul mult așteptat”.
ISE: Ați declarat că echipa dumneavoastră este formată din două foste tabere rivale. În ce context a avut loc ”împăcarea” și ce i-a determinat să lase deoparte orgoliile și trecutul?
S.R.: În contextul înregistrării unei situații fără precedent în învățământul universitar românesc, a lipsei de implicare imediată a ministerului, a temporizării excesive a punerii la dispoziția conducerii universității a concluziilor raportului comisiei de control, cei cărora „le pasă” de prezentul și viitorul instituției au realizat că soluția redresării trebuie să vină din interior, iar stabilitatea și refacerea imaginii grav afectate nu poate fi obținută decât prin unitate, solidaritate și implicare necondiționată. Au gândit că trebuie „reînviat” spiritul anilor `90, acela care a permis înființarea și dezvoltarea universității, și că potrivit pentru momentul actual ar fi un candidat neutru, independent, legat afectiv de geneza instituției, garant al respectării regulamentelor universitare și a promovării demnității și onoarei academice. Inițial, am fost contactat de câțiva colegi de la Medicină care mi-au propus să mă gândesc la o posibilă candidatură, pentru ca la câteva ore să fiu invitat de un grup de universitari provenind din facultăți diferite, colegi pe care alegerile anterioare i-au scindat în tabere rivale, care făcând dovada unei evaluări mature a situației universității la acest moment, m-au considerat potrivit pentru a duce în campanie mesajul lor de unitate și stabilitate. Așa am devenit cel de-al treilea candidat înscris pentru funcția de Rector al Universității „Ovidius”, propunându-mi să fac un ARC peste TIMP, reamintind generației actuale de universitari spiritul de unitate, solidaritate și dăruire, spiritul academic autentic, ce a însoțit geneza universității actuale, să pun PUNCT dezbinării și declinului, să reluăm DE LA CAPĂT reconstrucția imaginii afectate. Împreună cu toți cei care-mi vor fi alături și mă vor vota, vom lupta pentru UNITATE, ONOARE și COMPETENȚĂ în Universitatea „Ovidius” Constanța.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Sorine , alaturi de tine este un epurist de f. proasta calitate , botescu . Nu stiu ce cauta dl. Gartu alaturi de tine , alaturi de botescu , Reprezinti interesele grupului epure , sa fie clar.
Bine mai Neagoe!!! Dnul Rugina era castigator din 8 mai, pe 9 insa, dupa confruntarea din Aula si emisiunea de la TV Neptun, procentul a crescut cu 20%. Deci rezultatul final dupa ziua de luni va fi 77% – 78% pentru dnul Rugina!!! Felicitari MAGISTER!!!! PS: Dna Catrinoiu a pierdut datorita echipei!!! Dna Staiculescu a pierdut pentru ca o cunoaste lumea!!!! Doamnelor nu disperati – VIATA MERGE INAINTE!!!