Primarul din Peștera, localitatea lovită de inundații în 2013, a cerut de 9 ori prevenirea calamității. Guvernul Ponta i-a răspuns: „Asta nu e o prioritate!”

info-sud-est-pestera-inundatiiÎn Noaptea de Înviere, locuitorii din județul Teleorman au fost loviți de furia apelor. Sute de gospodării distruse, zeci de oameni evacuați și patru morți. Pentru noi, asta înseamnă o tragedie. Pentru ai noștri lideri este doar un bilanț consemnat de autoritățile abilitate după ridicarea codului roșu, un prilej penibil pentru o plimbare cu barca pentru a constata propria incompetență. Replici ale premierului Ponta, precum „Până în august vreau să fie podurile gata”, sunt fix apă de ploaie, propagandă electorală și demagogie în fața cameramanilor. Unul dintre cele mai elocvente exemple, care trebuie readuse în atenția publicului tocmai pentru a demasca incompetența și lipsa reală de interes a autorităților centrale în prevenirea unor astfel de tragedii, este cel al comunei constănțene Peștera. Localitatea a fost devastată de inundații, de două ori consecutiv, în vara anului 2013. Primarul localității a solicitat, în nenumărate rânduri, fonduri pentru construirea unor poduri și punți, tocmai pentru prevenirea inundațiilor. Compania Națională de Investiții i-a răspuns însă sec: Asta nu este o prioritate.

„Lucrările de construire a unor poduri rutiere şi punţi pietonale, pentru care dumneavoastră solicitaţi sprijin financiar, nu se înscriu în categoria lucrărilor de intervenţie în primă urgenţă la construcţii vulnerabile”, este răspunsul reprezentanților CNI la cererile administrației publice locale din Peștera.

Cât despre lipsa de reacție a Consiliul Județean Constanța, la acea vreme, este de prisos a mai comenta. În 2013, cu mult înainte de vreo campanie electorală, cu o Uniune Social Liberală care se lăfăia într-o majoritate covârșitoare de 80%, cu cei „7,5 milioane de români de partea lor”, nici un lider al PNL sau PSD nu se plimba cu barca prin comuna Peștera, nici un șef al vreunei instituții deconcentrate nu a dat un telefon pentru a se interesa de situația în care se află localnicii (așa cum, de nenumărate ori, a semnalat primarul comunei Peștera, la vremea respectivă) și nici un ban nu a fost alocat pentru acoperirea pagubelor de peste un milion de euro. În Peștera nu s-a întâmplat vreo tragedie și bilanțul inundațiilor nu a înregistrat, Slavă Domnului, și decese doar datorită unei comunități unite, solidare și harnice, și datorită unei echipe din administrația locală eficientă și cu capul pe umeri.

„Dragnea și Ponta se folosesc de nenorocirile oamenilor ca să pozeze în salvatori”

Contactat telefonic, primarul comunei Peștera a declarat următoarele, cu privire la nenorocirea din Teleorman, dar și cu privire la inundațiile care au făcut prăpăd, de două ori consecutiv, în comuna pe care o administrează:

Publicitate electorală
publicitate electorală

„Politicienii din România doar se folosesc de nenorocirile oamenilor pentru a apărea la televizor și pentru a reuși să mintă în continuare oamenii, pozând în salvatori. Pare că le pasă, dar nu e adevărat. Cel mai bun exemplu este că de un an de zile de la inundațiile din comuna noastră nu s-a mișcat nimic, n-au luat măsuri să prevină alte inundații, n-au alocat bani pentru reabilitarea comunei, absolut nimic! Oare e nevoie să moară oameni și la noi ca să pară interesant pentru ei? Să vină să se filmeze și la noi? Să se dea cu barca și în Peștera? Norocul nostru a fost că inundațiile au venit în timpul zilei și serviciul local voluntar care acționează în situații de urgență funcționează foarte bine în Peștera. Dragnea și Ponta, dar și ceilalți sunt politicieni, nu sunt oameni de administrație și ei doar pozează în momente de nenorocire, ei se folosesc de astfel de tragedii. În niciuna dintre deciziile lor, cetățeanul nu se află nicăieri. Cât despre episodul ”Fă, Doina, aveai chef de inundații?”, acesta nu arată decât bătaia de joc cu care tratează problemele cetățeanului. Acest exemplu este elocvent pentru demascarea demagogiei lor”, a declarat primarul Valentin Vrabie. Întrebat fiind dacă autoritățile au luat măsuri pentru prevenirea viitoarelor inundații, după dezlănțuirea apelor din 2013, primarul ne-a declarat: ”Nu, nu am primit nici un leu de la nici o instituție a statului, nici pentru acoperirea pagubelor, nici pentru prevenirea viitoarelor inundații. Ne-am dat peste cap toată execuția bugetară, ne-am sacrificat o groază de proiecte pentru a îndepărta efectele inundațiilor care au depășit un milion de euro. Iar ei nu au făcut nici un podeț, nimic, nu au luat nici o măsură de prevenire, chiar și după nenorocirea de anul trecut. Eu am conștiința împăcată pentru că am făcut tot ce puteam să fac ca edil al comunei. Stau cu emoții, e normal, pentru că știu ce ne așteaptă dacă vom fi inundați din nou. Sunt totuși optimist și cred că trebuie să găsim o soluție ca să îndepărtăm această teroare și teamă de inundații prin realizarea acestor poduri. Nu cerem nimic extraordinar. Cer doar trei poduri peste o prăpădită de derea. Alo, domnul Ponta, în Teleorman vreți poduri până în august, dar în Peștera nu? E o întrebare retorică, evident, pentru că în Teleorman au fost inundații și în 2005 și atunci politicienii au promis că vor lua măsuri, dar degeaba. Au trecut 9 ani și, iată! Deci eu, după doar un an, la ce să mă aștept? Au dovedit că au condus prin teroare și prin sărăcirea localnicilor și atât! Nimic mai mult! Acești stâlpi politici ai baroniadei PSD care au pus stăpâni de județe, nu conducători, au transformat administrația publică în politică, unde totul se conduce prin teroare, iar noi nu avem dreptul să trăim liniștiți și prosperi”, a conchis Valentin Vrabie, primarul comunei constănțene Peștera, care a fost lovită de inundații, de două ori în trei zile, în luna iunie 2013.

S-au descurcat fără telefoane și fără ajutorul autorităților, în șuvoaie până la brâu

Pe 11 iunie 2013, peste localnicii din comuna Peștera au venit puhoaiele care au distrus tot ce au găsit în cale. Primăria, grădinița, terenul de fotbal, parcul din centrul localității, dispensarul, căminul cultural, poșta, drumul comunal 28 și puntea pietonală care permitea accesul elevilor la școală au fost grav afectate de șuvoaiele de apă care au venit dinspre comuna Ciocârlia.

Ca şi cum nu era de ajuns, la doar câteva zile după aceea, comunitatea din Peştera a mai primit o lovitură: apele au inundat din nou localitatea, de data aceasta mult mai rău. Au urmat apoi nopţi nedormite pentru săteni, inclusiv pentru cei din administraţia publică, mai ales din cauza faptului că gospodăriile trebuiau salvate urgent, iar localnicii se aflau în imposibilitatea de a comunica, pentru că apele distruseseră totul în cale, inclusiv reţeaua de telefonie mobilă. În aceste condiţii însă, comunitatea din Peştera a dat dovadă de o organizare exemplară. Astfel, mica localitate năpăstuită de soartă a devenit sinonim pentru cuvântul „solidaritate”.

Regia de Drumuri îi amenința cu dosar penal, în loc să îi ajute

Primarul comunei Peștera, Valentin Vrabie ne-a povestit o secvenţă imposibil de catalogat în cuvinte pe care le-am putea publica într-un articol de presă: „Când au venit apele, una dintre primele măsuri pe care le-am luat a fost să blocăm drumul care leagă Medgidia de Peştera pentru ca inundaţiile să nu distrugă casele oamenilor, să nu le ia agoniseala de o viaţă şi să deviem cursul apei către o zonă nelocuită. Şi ce credeţi că mi s-a întâmplat? În loc să ne sune ca să ne întrebe dacă avem nevoie de ajutor, m-au sunat cei de la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri să mă ia la rost că am blocat drumul. După mintea lor trebuia să sesizez problema, apoi să facă ei o constatare şi să intervină ei. Păi, până se întâmplau lucrurile astea, vă daţi seama că apele nenoroceau zeci de familii? Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă la fel: M-au pus să fac o situaţie de constatare, să fac un raport cu pagubele, cu urgenţele şi alte lucruri de genul acesta, ca să aibă o bază de date şi aşa mai departe. Pe ei asta îi interesa atunci, scriu hârtii, nu să salvez oameni şi gospodării”, a conchis primarul Valentin Vrabie.

„Nu i-a interesat nici dacă mai trăim”

Acesta ne-a mai declarat că în zilele ce au urmat celei de-a doua inundaţii, nimeni din primărie nu a primit nici măcar un telefon de la reprezentanţii instituţiilor locale şi judeţene prin care aceştia să îşi arate interesul pentru situaţia critică din Peştera. Nici o instituţie nu i-a oferit ajutorul: „Suntem doar noi, cei din administraţie, şi localnicii. Nu avem nici un ban pentru reconstrucţia comunei, dar ne vom descurca. Aşa cum ne-am descurcat şi până acum, ne vom descurca şi de acum încolo, tot singuri. Împreună vom construi comuna de la zero şi vom fi o comunitate şi mai unită decât până acum”, a conchis primarul comunei Peştera.

De 9 ori a cerut finanțare pentru proiectul care ar fi prevenit nenorocirea. De 9 ori a fost refuzat

Revoltător și de-a dreptul îngrijorător este faptul că primarul comunei Peștera a depus de 9 ori proiectul care ar fi putut împiedica o astfel de nenorocire: „Am depus de nu mai puțin de nouă ori un proiect care dacă ar fi fost aprobat și implementat, acum nu se duceau pe apa sâmbetei investițiile noastre. Nici Consiliul Județean, nici Ministerul Dezvoltării, nici Agenția de Mediu, nimeni nu a considerat important un astfel de proiect. Două milioane de euro ar fi costat finanțarea acestuia, cu puțin mai mult decât ne va costa pe noi toată paguba. Vă dați seama cum gândește statul român? Să plătim pagube cu aceiași bani cu care puteam să le prevenim! Nu este posibil ca nici una dintre toate instituțiile la care am apelat să nu considere justificat și important memoriul atașat proiectului prin care explicam de ce este important să primim banii pentru proiect. Iată de ce este important! Pentru că miliarde de lei s-au dus pe apa sâmbetei. Îi mulțumesc lui Dumnezeu însă, că puhoaiele nu au venit în timpul nopții și că nu am pierdut nici un suflet din localitatea Peștera”, a declarat Valentin Vrabie.

Primul protest al unei comunități împotriva CJC, legat de inundațiile din 2013

Peste 1000 de localnici ai comunei constănțene Peștera, în frunte cu primarul Valentin Vrabie, au protestat în fața Consiliului Județean Constanța. Locuitori din toate satele care aparțin de Peștera au venit cu steaguri uriașe, pancarte cu mesaje sugestive, flori și ecusoane în piept pe care scria: ”Noi vrem respect!”. Parcarea CJC a fost ocupată rapid, pe versurile melodiei lui Vasile Șeicaru, ”Viața-i viață, banu-i ban”. Ulterior, primarul, alături de localnici, au recitat ”Tatăl nostru”, susținând că ”cel mai important lucru pe care îl au locuitorii comunei Peștera este credința”. Prin protestul atipic localnicii au vrut să atragă atenția reprezentanților CJC asupra necazurilor cu care se confruntă de la inundațiile din anul 2013 și pentru remedierea cărora, spun localnicii, instituția județeană nu a făcut nimic. Protestul nu a durat mai mult de jumătate de oră pentru că, așa cum a argumentat Valentin Vrabie, ”localnicii din Peștera sunt oamenii faptelor, nu ai vorbelor”. ”Dacă pe mine, ca primar m-au ignorat și pe dumneavoastră, ca ziariști care ați mediatizat puternic nevoile și necazurile noastre, atunci sper ca pe cei peste 1000 de oameni de aici să nu îi ignore acești ignoranți. Și dacă ne vor ignora în continuare, atunci fiecare dintre cei prezenți aici va mai veni cu încă 10 prieteni, la care ni se vor alătura mii de alți constănțeni nemulțumiți de actuala conducere a administrației județene”, a declarat, printre altele, Valentin Vrabie.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: