Pentru prima dată în 38 de ani, femeile din Iran au primit voie să intre pe un stadion de fotbal

(foto: CNN)

Meciul de fotbal Iran-Cambodgia, din preliminariile Cupei Mondiale 2022, se va disputa pe 10 octombrie la Teheran, pe „Azadi”, un stadion cu 100.000 de locuri.

Pentru prima dată după 1981, pe stadion vor putea intra şi femei. Condiţiile sunt, însă, extrem de severe. Prima dintre ele, portul echipamentului complet islamic.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a ameninţat Iranul, la începutul lunii august, că dacă restricţia impusă de clericii şiiţi musulmani femeilor se va menţine, aceea de a intra pe stadion, Federaţia de Fotbal de la Teheran va fi suspendată sau chiar exclusă din competiţiile şi forurile internaţionale. Echipa de fotbal a Iranului este a doua cea mai bine cotată de pe continentul asiatic.

Publicitate electorală
publicitate electorală

În urma acestui avertisment, preşedintele Republicii Islamice Iran, Hassan Rouhani, a smuls de la clerici consimţământul unui compromis. Ministrul adjunct al Sporturilor, Jamshid Taghizadeh, declara mass-media iraniene la sfârşitul lunii august că „Femeile vor putea merge pe stadionul Azadi la 10 octombrie 2019, pentru a asista la meciul dintre Iran şi Cambodgia. Nu există o interdicţie legală cu privire la prezenţa femeilor”.

Postul de radio France Internationale a transmis din Teheran că pe stadion s-au prevăzut deja o intrare şi un culoar de trecere rezervat femeilor. Ele vor avea acces doar în anumite sectoare din tribună, separate de ale bărbaţilor. Dar – continuă relatarea postului de radio – prezenţa iraniencelor nu va fi acceptată şi pentru meciurile din campionatul intern, ci doar pentru acelea ale echipei naţionale.

În iunie 2018, mai multe femei iranience au fost alese și au primit permisiunea să intre pe stadionul Azadi din Teheran, pentru a viziona pe un ecran gigantic meciul de fotbal dintre Iran şi Spania, de la Campionatul Mondial desfăşurat în Rusia. De asemenea, un alt grup a putut asista la finala Ligii Campionilor din Asia, desfăşurată la Teheran între echipa locală Persepolis şi cea japoneză Kashima Antlers, după ce, o lună înainte, fusese permis accesul, pentru 100 de femei, la partida amicală dintre Iran şi Bolivia. Pentru a descuraja intrarea, autorităţile au stabilit un preţ prohibitiv, de 150.000 de riali, adică aproape 2 euro, o sumă foarte mare raportată la veniturile lunare medii în Iran.

Echipa naţională de fotbal feminin a Iranului îşi desfăşoară partidele oficiale cu jucătoare echipate complet în costumaţie islamică.

Iranul a devenit în 1979 o republică islamică, cu reguli de conduită extrem de stricte pentru femei. Până la momentul revoluţiei islamice, în Iran a funcţionat o monarhie constituţională care acordase femeilor din ţară drepturi egale cu acelea ale celor din Europa sau America.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: