La începutul lunii octombrie, la un post local praghez de televiziune, preşedintele Republicii Cehe, Miloš Zeman, învestit în 2013, a anunţat că echipa de fotbal cea mai populară a ţării, Slavia Praga, a rămas fără banii veniţi din R.P. Chineză şi că, prin urmare, cei mai buni jucători trebuie să plece pe alte contracte. Între ei, şi românul Nicuşor Stanciu.
Chinezii au cumpărat echipa în 2015, anul în care au început să achiziţioneze aproape tot ce era de vânzare în Republica Cehă. Astăzi, însă, nici un avion plecat din China nu mai aterizează la Praga iar investiţiile Beijingului pleacă repede din ceea ce, doar acum câţiva ani, era desemnată drept „capul de pod chinezesc în Europa”.
Atac fără precedent la R.P. Chineză din partea Primăriei din Praga
Relaţiile dintre fosta Cehoslovacie comunistă, apoi Republica Cehă, şi R.P. Chineză nu au fost niciodată performante după preluarea puterii la Beijing de către Mao Zedong, la 1 octombrie 1949. Prima vizită a unui preşedinte chinez la Praga, scrie „Ziarul Poporului”, cotidianul oficial al Partidului Comunist Chinez, a avut loc abia la sfârşitul lunii martie 2016. Atunci, preşedinţii Miloš Zeman şi Xi Jinping au semnat acordul bilateral de parteneriat strategic.
Václav Havel, preşedinte al Cehiei până în 2003, apoi succesorul lui, Václav Klaus, au privit cu maximă reticenţă China comunistă. „Revenirea în Occident este prioritatea noastră- spunea Havel,- pentru noi este mai puţin important Orientul”. Postul naţional de radio de la Praga susţinea, în 2001, că în relaţiile bilaterale cel mai important element trebuie să rămână comerţul.
Doar că, după încheierea parteneriatului strategic în 2016, Cehia a devenit parte integrantă a proiectului geopolitic chinez „O Centură, Un Drum”, cu toate consecinţele de rigoare.
Din 2010, R.P. Chineză a devenit cea mai importantă piaţă pentru compania de automobile Škoda (parte a Volkswagen), cu peste 30% din vânzări, dar Cehia a anunţat, în 2018, un deficit record în comerţul de peste 20 miliarde euro cu partenerii de la Beijing. Între timp, tot în 2018, peste 600.000 de turişti chinezi au sosit în Cehia, devenind a patra piaţă cea mai importantă pentru Praga. Din 2016, 14% dintre investiţiile chineze din Europa Centrală şi de Sud-Est s-au oprit în Cehia, unde şi-au deschis filiale doi giganţi: Banca Chinei şi Huawei.
În acelaşi timp, din 2013, preşedinţii Miloš Zeman şi Xi Jinping au stabilit un adevărat record mondial al întâlnirilor bilaterale: de opt ori în şase ani.
Nu este de mirare, deci, că decizia primarului Pragăi, Ždenek Hrib, instalat în 2018 din partea Partidului Piraţilor, de a denunţa acordul de înfrăţire cu Beijingul, la 7 octombrie, a provocat un cutremur diplomatic fără precedent pentru Republica Cehă. Ministerul de Externe ceh, prin vocea şefului diplomaţiei, Tomáš Petřiček, a devenit un aliat al Primăriei din Praga, deşi Partidul Piraţilor nu este parte a coaliţiei guvernamentale. Petřiček a denunţat „presiuni puternice din partea Chinei” şi a avertizat Beijingul că „în diplomaţie ameninţările nu-şi au locul”. Totuşi, a subliniat ministrul de Externe pentru postul de radio Praga, „relaţiile dintre oraşe nu reflectă în mod obligatoriu relaţiile oficiale externe ale Republicii Cehe”. Cum puterile constituţionale ale preşedintelui Republicii, pro-chinez declarat, sunt extrem de limitate iar guvernul de la Praga nu a criticat poziţia edilului capitalei, Beijingul a trecut la represalii diplomatice şi economice.
Edilul din Praga a solicitat denunţarea articolului 3 din acord, care se referea la politica „o singură Chină”, arătând că în colaborarea dintre municipalităţi mai degrabă este vorba despre infrastructură, schimburi culturale şi de echipe de experţi decât de politică şi ideologie. Imediat, R.P. Chineză a anulat turneele a trei prestigioase orchestre cehe şi a cerut, prin intermediul agenţiei naţionale de presă „China Nouă” („Xinhua”), ca să fie reparate „greşelile” în legătură cu interpretarea acordului bilateral.
Anularea acordului dintre Praga şi Beijing a agravat relaţiile bilaterale dintre Republica Cehă şi R.P. Chineză, oricum avariate după ce guvernul ceh a oferit găzduirea unei vizite oficiale, în octombrie 2016, a liderului în exil al Tibetului. Totodată, Beijingul nu a reuşit să convingă asupra închiderii Oficiului economic şi cultural al Taiwanului la Praga, o adevărată ambasadă de facto a celeilalte Chine.
La postul naţional de radio din Praga, Ždenek Hrib a susţinut că relaţiile dintre cele două municipalităţi trebuie „depolitizate”. Partidul Piraţilor din Cehia, formaţiunea de unde provine edilul, a transmis un comunicat extrem de contondent la adresa Beijingului, susţinând că „noi ştim că regimul chinez îşi priveşte partenerii ca pe nişte vasali şi că nu îi plac actele de indisciplină. Noi, însă, suntem o ţară de oameni liberi, cu o constituţie democratică”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, preluat de media de la Beijing, a reclamat imediat „ingerinţe în afacerile interne ale R.P. Chineze”. „Sfătuim autorităţile şi persoanele particulare din Praga să-şi îndrepte rapid greşelile, să nu mai acţioneze în detrimentul raporturilor chino-cehe. În caz contrar, vor fi prejudiciate inclusiv propriile lor interese” susţinea Ministerul de Externe de la Beijing. Imediat, primarul din Praga a insistat că acordul dintre municipalităţile celor două capitale „nu este necesar”.
Cum va fi Cehia fără bani chinezeşti?
Nu doar Nicuşor Stanciu, de la Slavia Praga, va pleca din Cehia. Compania chineză Sinobo a preluat echipa de fotbal în 2018 dar a anunţat că părăseşte acţionariatul şi vrea banii înapoi. Alte firme chinezeşti importante, din domeniile infrastructurii, comunicaţiilor şi din industrie, au anunţat că renunţă la afacerile din Cehia. Liniile aeriene din R.P. Chineză nu mai aterizează la Praga iar turiştii chinezi se opresc, din această toamnă, în Croaţia.
Conflictul dintre Cehia şi R.P. Chineză era previzibil din chiar momentul în care Ždenek Hrib a devenit primar, când a decis arborarea drapelului naţional al Tibetului pe sediul Primăriei din Praga. La 29 martie 2019, la Taipei, în capitala Taiwanului nerecunoscut de chinezi, Hrib a devenit cetăţean de onoare. A fost primit, apoi, de preşedinta statului, Tsai Ing-wen, care i-a mulţumit pentru atitudinea curajoasă. Primarul Pragăi, medic de profesie, a povestit apoi la postul naţional de radio, într-un amplu interviu, că pentru el „Taiwanul este a doua casă”. Media taiwaneze au relatat pe larg despre „curajul” primarului Pragăi în a respinge ideea potrivit căreia „China este doar una”, şi anume aceea comunistă.
Reacţiile oficiale de la Beijing au fost imediate şi furibunde.
Relaţiile bilaterale ceho-chineze s-au mai ciocnit puternic în vara acestui an. Agenţia naţională cehă de presă, CTK, a difuzat către mass-media un amplu raport al serviciilor de securitate privind vulnerabilităţile externe ale ţării. Cele mai importante sunt cele desemnate a fi venit din partea Federaţiei Ruse şi a R.P. Chineze. Ministerul de Externe de la Praga a devenit „ţinta atacurilor informatice” dinspre cele două ţări iar „diplomaţii ruşi şi chinezi şi-au intensificat activităţile de spionaj” în Cehia sunt doar două dintre informaţiile raportului.
Acum, R.P. Chineză are mai puţine căi de acţiune diplomatică şi economică în Europa Centrală şi de Sud-Est, în ciuda unor succese anterioare notabile, în special în Balcani. Criza prelungită din Hong Kong, care pare fără soluţii, continuarea războiului comercial cu SUA şi impasul economic intern sunt trei dintre cele mai mari preocupări actuale ale Beijingului. În plus, două state europene- Polonia şi România- au anunţat semnarea unor acorduri cu partenerii americani prin care denunţă participarea companiei chineze Huawei la dezvoltarea reţelelor 5G pe teritoriile lor. Decizii care, fără îndoială, vor fi urmate şi de altele, inclusiv de Republica Cehă.
Toate acestea vin pe fondul serbărilor grandioase privind aniversarea a 70 de ani de putere comunistă la Beijing. Şi, exact acum, Partidul Piraţilor din Republica Cehă, o formaţiune politică anostă la prima vedere, a aruncat piatra: există mai multe Chine şi, între ele, există mai multe probleme.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: