Primăria Constanța a emis două certificate de urbanism pe un teren care trebuie să se întoarcă la oraș după decizia din Dosarul Retrocedărilor

Primăria Constanța a eliberat două certificate de urbanism pentru construirea unui bloc de două etaje pe un teren retrocedat de Radu Mazăre, care se găsește într-una dintre dispozițiile anulate definitiv de judecătorii ÎCCJ în Dosarul Retrocedărilor.

Certificatele de urbanism au fost eliberate în 12 februarie și 16 septembrie 2019, adică după decizia definitivă a magistraților, la solicitarea lui Thomas Kavanagh, un cetățean irlandez care vrea să construiască pe acea fâșie de teren un bloc cu două etaje și 6 apartamente.

Povestea acestui teren este mai lungă și a trecut și prin instanțele constănțene, pentru că tocmai consilierul primarului Decebal Făgădău s-a împotrivit ca pe acel teren, provenit din Retrocedări și situat la doar câțiva metri de alt bloc, să se ridice o construcție.

Publicitate electorală
publicitate electorală

În schimb, Primăria Constanța a eliberat o serie de certificate de urbanism în ultimii ani, cel mai recent fiind emis chiar după decizia Curții Supreme de Justiție.

Info Sud-Est a scris despre un caz similar, din stațiunea Mamaia, acolo unde Primăria Constanța a emis certificatul de urbanism pentru construcția unui bloc de 15 etaje pe un teren retrocedat și a declarat că în cazul în care proprietarul va avea toate actele necesare Primăria va emite și autorizație de construire. Mai multe detalii AICI.

Sursele judiciare consultate de Info Sud-Est au opinii împărțite. O parte dintre specialiștii consultați susțin că nu există temei legal pentru ca Primăria Constanța să nu mai emită certificate de urbanism și autorizații de construire pe terenurile care se regăsesc în dispozițiile desființate și că deciziile în aceste situații țin mai degrabă de moralitatea și buna credință a administrației publice.

Pe de altă parte, există și specialiști între cei consultați de Info Sud-Est care consideră că, dimpotrivă, desființarea dispozițiilor de primar din dosarul Retrocedărilor reprezintă, automat, întoarcerea terenurilor din dispoziții la starea inițială, adică în patrimoniul orașului sau al statului, și, din acest motiv, primăria nu mai poate emite documente pentru proprietarii care au rămas fără terenuri după decizia definitivă a instanței.

Povestea pe scurt a terenului de pe Sarmisegetuza 1

Terenul de 371 de mp de pe strada Sarmisegetuza 1, din apropierea Sălii Sportului, este înghesuit între un bloc de patru etaje și o casă. Dacă aici s-ar ridica un alt imobil, locuitorii blocului de lângă ar rămâne fără lumină naturală, pentru că au geamurile orientate spre terenul retrocedat.

Terenul a fost retrocedat prin dispoziția nr. 3135 din 13.11.2003 care a fost anulată integral de Curtea Supremă pe 7 februarie 2019.

După mai multe vânzări consecutive, terenul a ajuns la o societate în acționariatul căreia se aflau mai multe persoane de cetățenie irlandeză. Printre ei, și Thomas Kavanagh, care este actualul proprietar și a solicitat și ultimul certificat de urbanism.

De-a lungul timpului, Penkav SRL și Kavanagh au solicitat mai multe certificate de urbanism, ba pentru elaborări de PUZ, PUD sau construire imobil pe acest teren.

Inițial, în anul 2007, certificatul de urbanism a fost emis pentru un imobil cu 6 etaje.

În 2017, Mihai Petre, consilierul Primarului Decebal Făgădău, a atacat în instanță o hotărâre a Consiliului Local privind aprobarea documentației PUZ pentru acest teren.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: