Trei înalți demnitari maltezi suspectați în cazul asasinării ziaristei Daphne Caruana Galizia și-au dat demisia

Scena asasinării jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia(foto: SkyNews)
(foto: SkyNews)

Daphne Caruana Galizia a fost o femeie curajoasă, o ziaristă de investigaţii din Malta care a fost ucisă la 16 octombrie 2017, în contextul în care aduna date despre un caz de corupţie la nivel înalt.

Asasinarea ei a provocat emoţie în societatea civilă malteză şi în întreaga Europă. Lideri politici din Uniunea Europeană au cerut prim-ministrului laburist al Maltei să aducă întregul concurs constituţional pentru bunul mers al anchetei. De asemenea, nu puţine au fost vocile care au acuzat o crimă comandată politic, suspectându-se că Daphne Caruana Galizia ajunsese exact la miezul corupţiei instituţionale la nivelul înalt al politicii malteze.

În urma interogatoriilor desfăşurate de poliţie şi de procuratura din La Valletta, la 26 noiembrie guvernul laburist condus de Joseph Muscat s-a confruntat cu trei demisii zguduitoare, anunţate public în mass-media. Este vorba despre şeful Cancelariei prim-ministrului, Keith Schembri, despre ministrul Turismului, Konrad Mizzi, şi despre titularul portofoliului Economiei, Chris Cardona, care a anunţat că se autosuspendă.  

Publicitate electorală
publicitate electorală

În paralel, în faţa Parlamentului maltez au avut loc demonstraţii de protest la adresa guvernului, în vreme ce familia ziaristei asasinate l-a acuzat public pe fostul şef al Cancelariei prim-ministrului că ar fi “sursa activităţilor criminale” din Malta. Liderul opoziţiei conservatoare, Adrian Delia, a cerut demisia guvernului, declarând că “Joseph Muscat este compromis şi trebuie să plece”.

Cotidianul maltez “Times of Malta” a publicat informaţii care circulă deja în spaţiul public conform cărora la câteva luni după asasinarea ziaristei Daphne Caruana Galizia, în primăvara anului 2018, şeful Cancelariei prim-ministrului, Keith Schembri, a încercat să deschidă un cont de depozit la o bancă extrem de exclusivistă, unde operaţiunea presupune depunerea a minim 1 milion euro. Keith Schembri a renunţat în cele din urmă la operaţiune, dar nu este foarte clar dacă a depus sau nu o sumă mare de bani într-o altă bancă, din afara Uniunii Europene.

În cazul asasinatului care a zdruncinat guvernul maltez a fost reţinut un important om de afaceri, Yorgen Fenech, cel despre care anchetatorii susţin că ar fi finanţat operaţiunea. Există, însă, suspiciuni potrivit cărora decizia uciderii ar fi aparţinut unor importanţi oameni politici, speriaţi de cursul investigaţiei jurnalistice. Daphne Caruana Galizia urmărea parcursul spălării unor importante sume de bani pe teritoriul Maltei, ei provenind din afaceri suspectate a fi din corupţie instituţionalizată.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: