Pompierii au fost alertați, miercuri, din cauza condițiilor meteorologice foarte periculoase, transmite Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, într-un comunicat de presă.
Peste 5000 de pompieri așteaptă să intervină în sprijinul populației din mai multe județe ale țării, pentru care au fost emise cod roșu și portocaliu de de vânt și viscol. Autoritățile spun că vântul ajunge și la 90 de kilometri/oră, adică la o viteză foarte apropiată de cea a unui uragan.
Comunicatul IGSU:
În contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor COD ROȘU și PORTOCALIU de intensificări puternice ale vântului și viscol, care vizează mai multe județe din țară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă.
În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetățenilor.
Totodată, în sprijinul județelor posibil a fi afectate, IGSU a dispus completarea resurselor existente cu 3 șenilate, 5 autofreze și 2 autospeciale pentru transport victime multiple, după cum urmează:
Grupări de sprijin formate din autospecială cu capacitate mărită de trecere (șenilată/UTV):
• ISU Galați → ISU Tulcea
• USISU (Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență)→ ISU Constanța
• ISU Mehedinti→ ISU Argeș
*Grupări de sprijin formate autofreză de zăpadă multifuncțională:*
• ISU Botoșani → ISU Vrancea
• ISU Bacău → ISU Brăila
• ISU Iași → ISU Tulcea și ISU Galați (câte o autospecială pentru fiecare județ)
• ISU Neamț → ISU Buzău
*Grupări de sprijin formate din autospeciala pentru transport victime multiple:*
• ISU Bucuresti-Ilfov → ISU Tulcea
• ISU Dolj → ISU Brăila
La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să intervină cu cele *37* de şenilate cu capacitate mărită de trecere, în sprijinul acestora putând fi solicitate alte *7* astfel de mijloace ale CNAIR, în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii.
La misiunilor de salvare pot fi utilizate *41* autospeciale pentru transport personal și victime multiple, *34* autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD.Printre măsurilor de protecție pentru populație, în zonele aflate sub incidența fenomenelor de vreme rea, s-a dispus verificarea situației privind femeile gravide aflate în ultimul trimestru de sarcină și a persoanelor cu diferite afecțiuni medicale. În funcție de evolutia situației, persoanele vor putea fi evacuate din zonele de risc.
De asemenea, vor fi verificate spațiile destinate cazării temporare a persoanelor fără adăpost.Evoluția situației din teren va fi atent monitorizata de Centrul Operational Național din cadrul IGSU, in cooperare cu celelalte structuri aflate in coordonarea DSU, pentru optimizarea misiunilor de raspuns.
*NU UITAȚI!*Pentru siguranţa dumneavoastră, evitați pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică.Dacă deplasarea este absolut necesară, să vă informați, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocateÎnainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
Urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: