Verdictele-bombă ale Justiției care au cutremurat scena politică din România și au lăsat fără cuvinte opinia publică în ultimii 5 ani

NU-I AȘA CĂ NU AI TOATĂ PUTEREA PÂNĂ NU PUI MÂNA ȘI PE JUSTIȚIE?

     În perioada 1990 – 2000, dacă ne-ar fi spus cineva că în România vom vedea primari, parlamentari, miniștri sau premieri arestați, ori măcar cercetați penal, am fi crezut că cineva își bate joc de noi cu astfel de glume proaste. Cu cât mai mulți ani treceau după Revoluție, cu atât țara noastră urca „victorios” în topul celor mai corupte state din Europa. Senatorii, deputații, miniștri în funcție, premierii, afaceriștii-mamuți extrem de influenți care, de cele mai multe ori, jucau pe degete activitatea oamenilor politici, toți păreau niște nemuritori cu privilegii demne de zei, de neclintit din statuturile sus-puse de care se bucurau. Noi, muritorii, nici nu îndrăzneam a ne gândi dacă ar fi posibil ca într-o zi să ni se alăture nouă, celor de jos și să plătească pentru șantajul, traficul de influență sau luarea de mită, de a căror existență eram toți conștienți, dar neoficial, pentru că presa nu avea acces la informații de acest gen. În 2001 a intrat în vigoare Legea 544, privind liberul acces la informații de interes public, timid invocată de jurnaliști în anii 2000. După aderarea României la Uniunea Europeană, lucrurile au început să se schimbe simțitor. Constrânși de instituțiile europene să implementeze reforma în Justiție, liderii țării de la acea vreme s-au conformat, condiționați fiind de banii europeni, și au implementat un set de legi menite să diminueze „atuurile” afaceriștilor și politicienilor, să asigure transparența în deciziile mai-marilor țării, în averile și interesele acestora, în tranzacțiile dintre segmentul public și cel privat. Probabil aceasta este explicația faptului că, la scurt timp, a început „Jihadul” Justiției. Cheful de muncă al procurorilor DNA, dar și termenele de judecată, mult restrânse, au făcut ca, în ultimii cinci ani, să fim martorii a zeci de procese și verdicte, care mai de care mai răsunătoare, în urma cărora „zeii” noștri de altă dată fie au înfundat pușcăria, fie au „dobândit” un cazier și o imagine pătate pe viață. Anul 2012 a fost unul extrem de „prolific” în arestări, condamnări sau începeri a urmăririlor penale. La fel se anunță și anul 2013 (care a început „în forță”), dat fiind faptul că este anul „scadenței” pentru nume importante din politică și afaceri. În acest context, nu putem să nu reflectăm asupra activității și deciziilor Justiției din ultimii ani, la fel cum nu putem să nu ne ridicăm câteva întrebări în jurul motivelor datorită cărora Justiția a început, încet-încet, să „orbească” și să-i condamne pe unii dintre cei mai influenți oameni ai vremii. 

1. Avem de-a face cu o maturitate a clasei justițiarilor români, care a căpătat anticorpi la actul corupției?
2. Servește Justiția interesele unei persoane sau ale unui grup de persoane? Ne putem gândi la acest lucru în condițiile în care suntem guvernați de o alianță care se bucură de cea mai mare majoritate parlamentară de după FSN și care deține toate pârghiile legislative și administrative?
3. Dacă Justiția a început să meargă pe calea cea dreaptă, atunci este acest drum ireversibil? Într-un alt context politico-administrativ, ne-am putea întoarce în anii `90? Își permit liderii politici să redea „vederea” Justiției, în condițiile în care suntem un stat asistat de UE și depindem întru totul de organismele europene și internaționale, care ne-ar decupla instantaneu de la sursele de finanțare externă în cazul în care actul de corupție ar fi din nou încurajat?
4. Cum ne explicăm faptul că Justiția nu cedează, în condițiile în care reprezentanții unei Puteri care are 80% sunt cercetați pe bandă rulantă? Nu mai există presiuni politice? Sau există presiuni politice și mai mari din Opoziție? Dar care Opoziție?   
5. E adevărat că nu ai toată Puterea până nu pui mâna și pe Justiție?

PREMIER

Publicitate electorală
publicitate electorală

Adrian Năstase – Fost premier al României, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat pe marginea strângerii ilegale de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. În septembrie 2013 se judecă la instanța supremă recursul în dosarul „Zambaccian”. În acest dosar, Adrian Năstase a fost condamnat, în 2012, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj.

MINIȘTRI

Relu Fenechiu – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în iulie 2013, condamnarea ministrului Transporturilor, PNL (primul mi-nistru după Revoluție, cercetat și condamnat în funcție!), la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul „Transformatorul”. Relu Fenechiu a demisionat, iar DNA a făcut recurs, cerând o pedeapsă mai mare pentru fostul ministru.

Liviu Dragnea – Vicepremierul României (PSD) și ministrul Dezvoltării Regionale este cercetat din 2012, potrivit DNA, în dosarul „Fraudă la referendum”. În iulie 2013, senatorul PP-DD Valer Marian (exclus din PSD) a depus un denunţ la DNA pe numele vicepremierului Liviu Dragnea. Senatorul susține că Dragnea s-ar fi ocupat de fraudarea alegerilor la referendumul organizat pentru demiterea președintelui. În autodenunţul lui Valer Marian apare şi numele lui Ovidiu Silaghi, vehiculat să ocupe din nou funcţia de ministru al Transporturilor, după ce Relu Fenechiu a demisionat. Conform autorului denunțului, Silaghi ar fi promis atunci contracte cu ministerul unor oameni de afaceri care urmau să finanţeze campania de la referendum.

Monica Iacob Ridzi – Fostul ministru PDL de la Tineret a fost acuzat în 2009, că ar fi cheltuit peste 700.000 de euro din buget pentru acţiuni care ar fi costat cel mult jumătate din sumă, în urma dezvăluirilor apărute în presă, în scandalul „2 Mai”. Ulterior, aceasta a fost cercetată, într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, uz de fals şi infracţiuni la legea contabilităţii.

Decebal Traian Remeș – Fost mi-nistru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (PNL) în perioada aprilie-octombrie 2007, acesta a fost acuzat de trafic de influenţă și condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul „Caltaboșul”. Potrivit rechizitoriului DNA, în calitate de ministru, Remeș ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la afaceristul
Gheorghe Ciorbă.

Ioan Avram Mureşan – Fostul mi-nistru al Agriculturii (PNȚCD) a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de deturnare de fonduri. Ioan Avram Mureşan a mai fost condamnat la trei ani cu executare și pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, în dosarul „Caltaboșul”.

Victor Babiuc – Fost ministru al Apărării (PD), acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul transferurilor de terenuri în care a fost condamnat şi Gigi Becali.

PARLAMENTARI

Cătălin Voicu – Curtea Supremă a dispus condamnarea fostului senator PSD Cătălin Voicu la 7 ani de închisoare, după ce, iniţial, politicianul fusese condamnat la 5 ani de închisoare, pentru trafic de influență. Acesta a fost la un pas să fie numit ministru la Interne în guvernul Boc, în timpul alianței PDL-PSD.

Virgil Pop – Fost parlamentar PNL. În luna martie 2012 a fost ridicat de polițiști din hotelul în care sunt cazați parlamentarii din țară. Este condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, fals și spălare de bani.

Eugen Bădălan – Fost deputat PDL, acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu suspendare.
Mihail Boldea – Trimis în judecată la sfârşitul lunii iunie 2012 pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro, fostul deputat PDL a fost încarcerat cu greu, după ce autorităţile române l-au adus din Kenya.

Gigi Becali – Episodul 1: Pe 2 aprilie 2009 a fost reţinut şi omul de afaceri Gigi Becali. Oamenii legii au anunţat că împotriva patronului Stelei a fost depusă o plângere de lipsire de li-bertate. Becali a fost eliberat, pe 17 aprilie, sub control judiciar. Episodul 2: Parlamentarul Gigi Becali a fost condamnat, în iunie 2013, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”. Acesta a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals. În momentul deciziei, finanțatorul Stelei și fost europarlamentar PNG și parlamentar PNL (apoi independent), se afla deja în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.
Antonie Solomon – Fostul primar al Craiovei (PDL) și actual senator al PP-DD, după ce a trecut prin UNPR, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Mită la PIC”. Decizia nu este definitivă. Acesta este acuzat de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual săvârşit în legătură directă cu o infracţiune de corupţie. Antonie Solomon a fost arestat preventiv de pe 3 martie 2010 până pe 8 septembrie 2010, când s-a decis judecarea acestuia în starea de libertate.

Mircea Banias – Senatorul PC a fost trimis în judecată în aprilie 2012 (când era senator PDL), acuzat fiind de procurorii DNA de fapte de corupție, alături de alți 39 de inculpați, în dosarul „Șpaga în Portul Constanța”. Aceștia sunt cercetați pentru fapte precum luare și dare de mită sau trafic de influență.

JUDECĂTORI ȘI AVOCAȚI

Florin Costiniu – Fostul judecător la Curtea Supremă a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare, în „Dosarul Voicu”, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Georgeta Barbălată – Judecătorul de la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost audiată de procurorii DNA, în dosarul mitei din Portul Constanța, iar procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de judecătorul ÎCCJ sub acuzația de „favorizare a infractorului”.

Antonela Costache și Viorica Dinu – Judecătoarele arestate preventiv de Curtea de Apel București în martie 2013 au fost acuzate de procurori că ar fi luat mită pentru eliberarea inculpaţilor sau condamnaţilor, ori pentru că ar fi făcut trafic de influenţă la alţi judecători. Acestea au fost trimise în judecată, alături de alte 21 de persoane, printre care doi grefieri şi doi avocaţi. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Marius Bogdan Diaconescu și Laurentiu Anghel – Judecători la Tribunalul Dolj, aceștia au fost arestați  preventiv în 2010, alături de doi avocați, fiind cercetați pentru fapte de corupție. Judecătorul Laurențiu Traian Anghel a primit 4 ani de închisoare pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită, iar judecătorul Marius Bogdan Diaconescu a fost condamnat la 4 ani și 6 luni pentru luare de mită.

PATRONI DE PRESĂ

Dinu Patriciu – În mai 2005, omul de afaceri (fost deputat PNL) a fost reţinut pentru 24 de ore, în Dosarul Petromidia. Printr-o decizie a Curţii de Apel, el a fost eliberat însă, pe motiv că nu au fost respectate procedurile legale. Omul de afaceri era acuzat de neîndeplinirea obligaţiilor investiţionale, împrumuturile dintre rafinării şi neînregistrarea în contabilitate a unor operaţiuni financiare. În septembrie 2006, omul de afaceri și patronul trustului de presă „Adevărul Holding” a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, l-a sunat pe procurorul general al României în exerciţiu, Ilie Botoş, în ziua în care a fost citat la Parchet şi apoi reţinut Dinu Patriciu, confirma Biroul de presă al Ministerului Public. Potrivit sursei citate, premierul l-a întrebat pe Botoş acuzaţiile care îi sunt aduse lui Patriciu. Acest demers al premierului a generat un amplu scandal politico-juridic. În august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat.

Sorin Ovidiu Vântu – Fostul patron al Realitatea TV a fost arestat preventiv pe 29 aprilie 2011 şi eliberat în 16 iunie 2011 de o instanţă a Tribunalului Bucureşti. În iunie 2012 acesta a fost condamnat la un an de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că l-a şantajat pe Sebastian Ghiţă, patronul România TV.

Dan Voiculescu – Patron de televi-ziune și senator PC, acesta a jonglat cu statutul de parlamentar, sub diverse pretexte, fapt ce a avut ca urmare amânarea deciziei instanței în dosarul în care este cercetat. DNA acuză faptul că privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Conform procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Sorin Alexandrescu – Directorul Antena TV Group a fost arestat preventiv 29 de zile pentru şantaj, în luna mai 2013, în urma deciziei Judecătoriei Sectorului 1 al Capitalei. Ulterior, acesta a fost eliberat și este cercetat în stare de libertate în dosarul în care este acuzat de procurori că l-ar fi şantajat pe administratorul RCS&RDS.

Camelia Voiculescu – Preşedin-tele Intact Media a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la şantaj, în dosarul în care directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantaj. Informaţia a fost confirmată de procurorii DNA printr-un comunicat de presă, după ce fiica lui Dan Voiculescu a fost audiată la sediul procurorilor anticorupţie din Bucureşti.

Dan Diaconescu – În iunie 2010, patronul de televiziune a fost arestat pentru 29 de zile. Conform rezoluției de începere a urmăririi penale, „în calitate de administrator şi realizator de programe la postul OTV, ar fi exercitat acte de ameninţare, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Dorel Petru Pârv, cu scopul de a determina persoana vătămată, Ion Moţ, primarul comunei Zărand, judeţul Arad, să dea o sumă totală de 200.000 euro”. După ce a fost eliberat, Dan Diaconescu a fondat PP-DD alături de care, în 2012, a ajuns fără probleme direct în Parlamentul României.

OAMENI DE AFACERI

Marius Locic – Omul de afaceri a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu e-xecutare, tot în „Dosarul Voicu”, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Costel Căşuneanu – Omul de afaceri a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare, tot în „Dosarul Voicu”, pentru cumpărare de influenţă.

Puiu Popoviciu – Omul de afaceri și alte zece persoane, printre care un rector, doi foşti şefi de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi de la Divizia de Operaţiuni din Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), un prefect și alți angajați în administrația locală din București, au fost trimiși în judecată în dosarul care vizează tranzacţionarea terenului din Băneasa aparţinând Universităţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, pe care a fost ridicat un important complex comercial al Capitalei.

George Copos – Om de afaceri și fost senator PC, a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 2 la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I, în care este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, în cazul vânzării unor spaţii ale firmei Ana Electronic către Compania Loteria Română. Decizia nu a fost definitivă și urmează sentința la Tribunalul București.

„Greii” din fotbalul românesc – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis „Dosarul Transferurilor” spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti, din cauza unor vicii de procedură. „Greii” din fotbalul românesc au fost acuzați fie de evaziune fiscală, spălare de bani, fie de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave sau înșelăciune în formă continuată, iar pedepsele Curții de Apel au fost, după cum urmează: Ioan Becali – 8 ani de închisoare cu executare, Cristi Borcea – 7 ani de închisoare cu executare, Victor Becali – 7 ani de închisoare cu executare, George Copos – 5 ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica – 4 ani de închisoare cu executare, Jean Pădureanu – 3 ani de închisoare cu suspendare, Gică Popescu – 3 ani de închisoare cu suspendare, Gigi Nețoiu – 3 ani de închisoare cu suspendare.

POLIȚIȘTI, VAMEȘI ȘI OAMENI-CHEIE ÎN FUNCȚII PUBLICE

Sorin Blejnar – Fostul șef al ANAF, alături de alţi 16 inculpaţi, a fost trimis în judecată de DIICOT Braşov pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul „Motorina”. Blejnar este acuzat de procurorii DNA că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracţional care ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Laurențiu Mironescu – Fostul secretar de stat în MAI (PDL) a fost arestat preventiv, apoi eliberat, în dosarul „Șpaga din Portul Constanța”, în care este cercetat și senatorul Mircea Banias.
86 de polițiști de frontieră și vameși – La începutul lui 2011 au fost arestați preventiv pentru 29 de zile, în dosarul șpăgilor din vămi. Toți au fost acuzați de luare de mită, înlesnire a traficului de țigări și constituirea și aderararea la un grup infracțional.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: