Cristian Moșnianu, expert în organizarea centrelor de informare antreprenorială în cadrul
proiectului „Tineri Antreprenori de Succes“, alături de două studente ale căror planuri de afaceri s-au bucurat de succes
interesul tot mai mare al tinerilor spre acest domeniu. Oricine este interesat
de antreprenoriat este așteptat cu brațele deschise“
ISE: Ce înseamnă antreprenoriatul, pe înțelesul tuturor?
Cristian Moșnianu: Conform definiţiei date de Harvard Business School „antreprenoriatul este căutarea oportunităţilor fără să te gândeşti la resursele aflate momentan sub control” (Entrepreneurship is the pursuit of opportunity without regard to resources currently controlled). Din punctul meu de vedere, antreprenoriatul reprezintă procesul de iniţiere a unei afaceri rezultate din identificarea unei oportunităţi pe o nişă. De ce este important antreprenoriatul? Pentru că reprezintă forţa necesară progresului economic, prin inovare, creativitate şi iniţiativă.
ISE: Ce implică proiectul pe care îl desfășurați și cărui public se adresează?
C.M.: Deşi sunt prodecan la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, în acest proiect am şi calitatea de expert pe termen lung cu rol în organizarea centrelor de informare antreprenorială.
Proiectul „Tineri Antreprenori de Succes” urmăreşte prin obiectivul său general – „Creşterea potenţialului antreprenorial al studenţilor şi absolvenţilor din învăţământul superior prin dezvoltarea culturii antreprenoriale şi prin îmbunătăţirea competitivităţii şi adaptabilităţii potenţialilor antreprenori” să facă din antreprenoriat o opţiune de carieră pentru fiecare student şi tânăr absolvent. Am aplicat pentru acest proiect deoarece, la baza formării mele profesionale, sunt economist, cu masterat şi doctorat în domeniul „economie generală”, dar şi prin prisma faptului că, în studenţie, am fost preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea”Ovidius” din Constaţa şi vice-preşedinte al A.N.O.R.S-ului, atuuri care au făcut diferenţierea la interviu. Cursurile de antreprenoriat pe care le-am absolvit de-a lungul studenţiei şi ulterior m-au determinat să urmez această cale.
Scopul proiectului se înscrie în obiectivul general al Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, deoarece prin dezvoltarea competitivităţii urmărim dezvoltarea capitalului uman pentru a fi capabil să facă faţă cerinţelor unei pieţe a muncii modernă şi flexibilă. Grupul ţintă este reprezentat de studenţi şi absolvenţi ai studiilor superioare.
ISE: Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze un tânăr care își dorește să se implice în acest proiect și ce condiții trebuie să îndeplinească acesta?
C.M.: Proiectul se desfăşoară pe nouă zone, la nivelul întregii ţări, şi conţine două etape. În prima etapă s-au înscris circa 100 participanţi (on-line, pe site-ul www.antreprenoridesucces.ro în zonă de sud-est (Constanţa – Galaţi) şi 1000 la nivelul întregii ţări. Aceşti candidaţi au participat la cursurile antreprenoriale şi au dezvoltat abilităţi antreprenoriale legate de plan de afacere, buget – finanţe, etc…
ISE: Care sunt avantajele de care pot beneficia participanții? Ce câștiguri concrete obțin aceștia?
C.M.: Din 1000 de planuri de afaceri au fost selectate 800 care merg mai departe în faza a doua a proiectului, începând cursurile avansate din luna august 2013. După etapa a doua se va face o nouă eva-luare a candidaţilor rămaşi şi primele 40 de planuri de afaceri vor fi finanţate în totalitate (10.000 lei pentru fiecare plan selectat).
ISE: Care sunt rezultatele proiectului până acum? S-a bucurat de succes în rândurile tinerilor?
C.M.: Participarea unui număr atât de mare (1.000) la nivelul întregii ţări arată interesul tot mai mare al studenţilor şi absolvenţilor spre acest domeniu. Chiar dacă nu toate planurile au fost selectate pot afirma cu bucurie că participanţii la aceste cursuri au cunoscut care sunt informaţiile primare legate de înfiinţarea şi dezvoltarea unei afaceri. Important este mesajul pe care l-am lansat prin intermediul acestui proiect.
ISE: Câți dintre studenții/masteranzii de la ”Ovidius” au depus proiecte și cât de departe au ajuns?
C.M.: Din cadrul Universităţii „Ovidiu” din Constanţa pot spune că s-au înscris circa 60 de participanţi (restul provenind de la Universitatea Maritimă din Constanţa precum şi din centrul universitar Galaţi).
ISE: Ce mesaj le transmiteți celor care au trecut în faza superioară a proiectului?
C.M.: Le urez succes şi îi asigur că le stau la dispoziţie pentru informaţii legate de antreprenoriat la sediul centrului situat la Universitatea „Maritimă” din Constanţa, sala E107, etaj 1, sau la sala E247 din campusul Universităţii „Ovidiu” din Constanţa. Totodată, nu doar cei implicaţi în proiect pot cere informaţii despre cum se deschide o afacere. Oricine este interesat de antreprenoriat este aşteptat cu braţele deschise. Îmi doresc din tot sufletul ca cele mai multe planuri de afaceri premiate să fie din regiunea Sud-Est.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: