Locuitorii din Belarus retrag depozitele din bănci şi cumpără valută pe care o ţin în case: în martie, cererea a depăşit 1 miliard de dolari

(foto: www.poundsterlinglive.com)
(foto: www.poundsterlinglive.com)

Locuitorii Republicii Belarus îşi închid rapid depozitele în ruble belaruse şi cumpără valută, în special dolari americani. Cererea de monedă străină a crescut de 6 ori începând cu ianuarie 2020 iar din martie se constată nu doar lichidarea conturilor bancare în ruble belaruse ci şi a acelora în valută. Concluzia, scrie cotidianul polonez „Rzeczpospolita”, la 14 aprilie, este că belaruşii preferă să ţină banii în case pentru că se aşteaptă la un colaps bancar şi la o severă criză economică pe fondul pandemiei coronavirus.

Cererea de valută a crescut în Belarus, confirmă şi rapoartele băncii centrale de la Minsk. Pentru prima dată din 2018, spun oficialii instituţiei, depozitele în ruble belaruse au scăzut cu 18%, după devalorizarea monedei naţionale faţă de dolarul american cu 15%, în luna martie. La mijlocul lunii aprilie, cursul oficial al monedei belaruse era de 0,41 pentru 1 dolar. Belaruşii au cumpărat mai mult de 1 miliard de dolari în martie, comparativ cu 279 milioane dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Domeniul bancar din Belarus este dominat de stat. Preşedintele Republicii, Aliaksandr Lukaşenka, susţine că ţara sa este ferită de fenomenul global al răspândirii virusului covid-19 şi nu a impus măsuri de carantină sau restricţii. Cetăţenii se aşteaptă, însă, la o severă criză economică determinată de oprirea transporturilor şi a exporturilor, închiderea frontierelor cu Federaţia Rusă şi perturbarea întregului sistem economic mondial.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Conform datelor băncii centrale de la Minsk, la 1 ianuarie 2020 datoria publică a Belarusului era de 25, 23 miliarde dolari iar rezervele de aur se ridicau la aproximativ 9 miliarde dolari. Între timp, însă, pe fondul izbucnirii crizei mondiale, la sfârşitul lunii martie rezervele de aur au scăzut deja cu 1 miliard dolari.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: