La 13 aprilie contul oficial de Twitter al Ambasadei R.P. Chineze în Sri Lanka a fost închis după ce, mai multe zile la rând, diplomaţii chinezi s-au războit cu o publicaţie locală din Colombo pe tema răspândirii pandemiei coronavirus din cauza cenzurii regimului comunist de la Beijing.
Un cotidian din capitala Sri Lankăi, “Colombo Gazette”, a relatat că respectivul cont a fost suspendat pentru “nerespectarea” condiţiilor puse de Twitter dar, precizau ziariştii, motivul exact “nu este cunoscut oficial”. Neoficial, însă, opinia publică din Sri Lanka era la curent cu polemica deschisă de Ambasada R.P. Chineze la Colombo cu un ziar local pe tema situaţiei exacte a pandemiei coronavirus în China şi a cenzurării datelor reale din această ţară. Jurnaliştii din Sri Lanka au acuzat R.P. Chineză de ipocrizie deoarece Twitter este interzis în această ţară dar este utilizat oficial de către diplomaţii şi demnitarii de la Beijing.
Agenţia naţională de presă a R.P. Chineze, “China Nouă” (Xinhua), şi cotidianul oficial al Partidului Comunist Chinez, “Cotidianul Poporului”, au dat publicităţii un material amplu în care autorităţile din Sri Lanka erau acuzate că “politizează coronavirusul”, o trimitere explicită către SUA şi preşedintele Donald Trump. La 14 aprilie, cele două organe oficiale de presă ale Beijingului au criticat “dublul standard” international în analiza libertăţii de exprimare, utilizarea conceptelor “rasiste” şi ale “urii” în ceea ce priveşte atitudinea faţă de R.P. Chineză. Când, însă, jurnalişti din Sri Lanka şi utilizatori Twitter au întrebat oficialii Ambasadei R.P. Chineze de ce Twitter este interzis în ţara lor, răspunsul a fost de-a dreptul năucitor. În R.P. Chineză, au menţionat oficialii, se folosesc reţelele naţionale WeChat şi Weibo şi nu Facebook şi Twitter. Când, însă, Twitter “va respecta legile şi regulile din China”, atunci va fi deschis publicului de acolo au declarat reprezentanţii ambasadei.
După izbucnirea scandalului, reprezentanţii Twitter au trimis un comunicat oficial în care au stabilit că închiderea contului oficial al Ambasadei R.P. Chineze în Sri Lanka a fost o “greşeală” care a fost “îndreptată” a doua zi, la 14 aprilie, când respectivul cont a fost redeschis.
Tot mai multe state europene, alături de SUA, Australia şi Japonia, acuză R.P. Chineză de deformarea datelor oficiale referitoare la pandemia coronavirus şi că a ascuns amploarea fenomenului la sfârşitul anului 2019 şi în primele săptămâni ale anului 2020. Sri Lanka a devenit o piesă importantă a proiectului geopolitic “O Centură, Un Drum”, lansat de preşedintele Xi Jinping. Unul dintre porturile insulei, Hambantota, a fost cedat companiei chineze de stat China Merchants Port Holdings în schimbul a 1,1 miliarde dolari, în contul datoriei către R.P. Chineză. La sfârşitul anului 2019, însă, o data cu schimbarea puterii politice la Colombo, noul preşedinte al Sri Lankăi, Gotabaya Rajapaksa, a anunţat că ţara sa îşi vrea portul înapoi şi renegocierea acordului cu regimul de la Beijing.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: