Cum s-a asociat Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța cu o firmă care avea pierderi și cifră de afaceri zero/ Contractul a fost încheiat fără licitație, pe 15 ani (I)

Clădirea de pe strada Ion Ionescu de la Brad nr. 4 din Constanța, din cartierul Medeea, actual sediu al Centrului Medical Dorobanți și fostă secție a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța
  • În anul 2011, Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța a încheiat un contract cu o societate care avea cifră de afaceri zero și căreia i-a cedat o clădire și un teren pe care firma privată să poată desfășura consultații de boli infecțioase, la fel ca spitalul.
  • Contractul, semnat pe 15 ani, a fost încheiat fără licitație și fără o decizie a Consiliului Local sau a Consiliului de Administrație al spitalului.
  • Firma cu care spitalul s-a asociat nu plătește chirie instituției, dar îi direcționează 15% din profit. Până acum, în schimbul clădirii de 821 de mp și a terenului de 470 de metri, spitalul a primit, în medie, 700 de euro lunar. Societatea, care înregistra pierderi, a început să facă profit după ce s-a asociat cu spitalul.  
  • Pe prima pagină a contractului apare semnătura lui Decebal Făgădău, viceprimar la acea vreme, care susține că avizarea documentului a fost o formalitate administrativă prin care a luat act doar de existența contractului, procedura de semnare derulându-se fără cunoștința sa.
  • Astăzi, spitalul și primăria vor clădirea înapoi pentru a-și mări capacitatea de tratare a bolnavilor de coronavirus. Deși există o decizie a judecătorilor care stabilesc evacuarea clădirii, firma s-a opus, cerând îndeplinirea unor condiții.
  • Managerul spitalului, Stela Halichidis, cea care a și semnat contractul în 2011, a refuzat constant să răspundă întrebărilor reporterului Info Sud-Est și nu a oferit niciun punct de vedere referitor la acest subiect.

Spitalul primește 15% din profit sau plătește 15% din pierderi dacă firmei îi merge prost

În 19 ianuarie 2011, Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța se afla în subordinea primăriei conduse de Radu Mazăre, atunci când instituția s-a asociat cu Centrul Medical Dorobanți SRL, o firmă care avea cifră de afaceri zero. Durata asocierii: 15 ani.

Prin contract, spitalul ceda firmei o clădire de 821 mp și terenul acesteia de 470 mp. Deși societatea era înființată de doi ani, avea cifră de afaceri zero și înregistra pierderi, managerul Stela Halichidis nu a cerut firmei nici garanție, nici chirie, nici alt beneficiu material pentru instituția sa.

Mai mult, dacă firma continua să înregistreze pierderi, spitalul se angaja ca pe toată perioada celor 15 ani să suporte din bugetul instituției 15% din valoarea acestora.

Publicitate electorală
publicitate electorală

În același timp, dacă spitalul ar fi ajuns la concluzia că prevederile contractului sunt dezavantajoase și ar fi vrut să pună capăt asocierii, atunci instituția ar fi trebuit să plătească despăgubiri în valoare de 85% din media pe un an a cifrei de afaceri a societății.

Cifrele de afaceri înregistrate după semnarea contractului au oscilat între 0,55 și 2,87 milioane de lei. Media cifrei de afaceri a societății, în perioada 2011-2019, este de aproximativ 1,7 milioane de lei. Așadar, despăgubirile pe care spitalul ar trebui să le plătească societății dacă ar vrea să încheie contractul înainte de 2026 se ridică la aproximativ 350.000 de euro.

În perioada 2011-2018, Centrul Medical Dorobanți a înregistrat un profit cuprins între 63 și 456 mii lei, iar SBIC a primit 15% din acest profit, adică o medie de 700 euro lunar.

Conform contractului, contabilitatea asocierii este ținută exclusiv de societatea privată, iar spitalul poate ”examina” cifrele raportate de aceasta. Tot firma este cea care reprezintă asocierea în raport cu terții și derulează toate operațiunile economice și financiare în numele celor doi parteneri.

Societatea Centrul Medical Dorobanți SRL, înființată la 10 zile după ce Stela Halichidis a fost numită managerul Spitalului de Boli Infecțioase

SC Centrul Medical Dorobanți SRL a fost înființată în 4 iunie 2009, la 10 zile după ce Stela Halichidis a fost numită manager al Spitalului de Boli Infecțioase, instituție aflată la vremea aceea în subordinea Primăriei Constanța condusă de fostul primar Radu Mazăre.

Societatea a fost înființată de medicul Marcel Vlad Ciovică împreună cu Bogdan Cuingioglu. Ulterior, în societate a intrat și Sandra Strelcov, apoi Gabriela Corina Modi. În prezent, centrul aparține lui Marcel Vlad Ciovică și Gabrielei Corina Modi.

Reprezentanții societății au declarat pentru Info Sud-Est, prin intermediul avocatului lor, că asocierea a început la inițiativa Spitalului de Boli Infecțioase, care a cerut firmei o ofertă:

”În  urma unei cereri de ofertă formulată de SCBI, CMD a depus o ofertă după care a urmat o negociere, iar contractul a fost semnat după ce a fost anterior semnat de SCBI și avizat în Primărie. Nu avem cunoștință despre procedurile interne ale Primăriei și/sau ale SCBI.  La acest moment nu vă pot oferi alte informații, pentru păstrarea confidențialității strategiei procesuale”, a declarat pentru Info Sud-Est Emil Mihail Trentea Tatu, avocatul Centrului Medical Dorobanți.

Managerul Stela Halichidis a refuzat constant, atât telefonic, cât și în scris, să răspundă întrebărilor Info Sud-Est sau să ne transmită un punct de vedere. Conform informațiilor furnizate pe pagina web a SBIC, Stela Halichidis este și propriul său purtător de cuvânt, astfel că am ajuns în imposibilitatea de a obține un punct de vedere din partea instituției.

Captură de pe site-ul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța

Pe contractul încheiat între SBIC și Centrul Medical Dorobanți mai apar două semnături neindentificabile, iar documentul este avizat de Decebal Făgădău, unul dintre viceprimarii Constanței în momentul asocierii.

Făgădău a declarat pentru Info Sud-Est că semnătura sa a reprezentat o formalitate administrativă prin care a luat act de existența contractului, procedura de asociere derulându-se fără cunoștința sa.

Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța începând cu anul 2009

Spitalul și Primăria vor înapoi clădirea pentru tratarea bolnavilor de COVID-19/ Societatea invocă prevederile contractului și cere despăgubiri de 350.000 de euro

Spitalul de Boli Infecțioase și Primăria Constanța au început, la sfârșitul lunii martie, o procedură de preluare a clădirii pentru a o amenaja în unitate de tratare a bolnavilor de coronavirus.

În corespondența cu reprezentanții societății, administrația locală a cerut ”încetarea” sau ”rezilierea” contractului și nu suspendarea acestuia, fapt pentru care conducerea firmei a întrebat primăria dacă este vorba de o denunțare unilaterală a contractului, pentru a cere despăgubiri.

Primăria a invocat forța majoră și a refuzat plata despăgubirilor, iar cele două părți nu au ajuns la o înțelegere, astfel că spitalul a dat în judecată societatea, iar administrația locală a intervenit în proces.

Spitalul a pierdut în primă instanță, dar a obținut o decizie favorabilă definitivă a Tribunalului Constanța. Judecătorii au cerut societății să pună clădirea la dispoziția spitalului pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus, dar doar până la ridicarea stării de urgență din 15 mai.

Clădirea ar fi trebuit eliberată până la 21 aprilie, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici o săptămână mai târziu. Conflictul a fost reaprins pentru că spitalul și societatea nu au reușit să stabilească ce se va întâmpla după 15 mai cu pacienții care vor fi fost internați în imobilul respectiv:

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța

”La data de 21 aprilie 2020, ora 12:00, stabilită ca dată pentru predarea spațiului, reprezentanții SCBI nu au putut prelua spațiul, sens în care procesul verbal de predare-preluare nu a fost încheiat, motiv pentru care reprezentanții SBIC au apelat la serviciile unui executor judecătoresc pentru punerea în aplicare a ordonanței președințiale”, a declarat primarul Decebal Făgădău pentru Info Sud-Est.

Avocatul societății susține că reprezentanții spitalului urmăresc, de fapt, să preia definitiv clădirea, la indicațiile primarului Făgădău (vezi aici declarațiile integrale ale avocatului):

”(…) Reprezentantii spitalului au refuzat sa incheie un proces-verbal care sa cuprinda cele discutate la acel moment si au refuzat categoric sa isi asume respectarea hotararii judecatoresti la finalul aplicarii ei. Din punctul nostru de vedere astfel se releva faptul ca spitalul nu doreste ca aceasta predare sa fie una temporara, ci isi doreste cu tot dinadinsul, probabil conform indicatiilor primarului Constantei (exprimate in scris) o reziliere a acestui contract fara a plati daunele cuprinse in acesta pentru incetarea prematura. 

O astfel de situatie ar prejudicia grav Centrul Medical Dorobanti, unitate spitaliceasca autorizata de Ministerul Sanatatii, in curs de acreditare la ANMCS, cu peste 20 de angajati, dupa realizarea unor investitii considerabile in spatiul ce face obiectul asocierii, in tehnica medicala si formarea profesionala a angajatilor.

Ulterior intalnirii, am solicitat din nou Spitalului sa ne reintalnim pentru a reglementa ceea ce sentinta nu a transat in mod clar si pentru a preda spatiul, insa pana la acest moment spitalul nu a mai binevoit sa preia spatiul in mod amiabil, optand pentru formularea unei cereri de executare silita. Pana la acest moment, nu ni s-a comunicat niciun act de executare silita (…)”, a declarat avocatul pentru Info Sud-Est.

Semnul care indica drumul către secția Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, actualul sediu al Centrului Medical Dorobanți

Acesta îl acuză pe Decebal Făgădău că urmărește să ia înapoi clădirea în care funcționează CM Dorobanți încă din anul 2019, atunci când primarul le-ar fi transmis de mai multe ori, prin intermediul managerului Stela Halichidis, că vrea să rezilieze contractul:

Prin intermediul Managerului Spitalului ni s-a comunicat constant, doar verbal, faptul ca primarul Municipiului Constanta “nu mai doreste” continuarea acestui contract. Incercand sa aflam in mod oficial pozitia primarului, in anul 2019 am formulat o solicitare scrisa, inregistrata la Primaria Municipiului Constanta prin care am cerut sa ni se comunice daca aceasta este pozitia primarului. La aceasta solicitare din anul 2019 nu am primit raspuns nici pana la acest moment. Abia la data de 19 martie 2020, probabil sub imperiul emotiei sociale creata de criza COVID, primarul a solicitat rezilierea contractului, desi nu este parte a acestuia, in opozitie cu solicitarea SCBI de suspendare a contractului. In prezent, relatia cu conducerea SCBI este normal-tensionata avand in vedere litigiul dintre parti. Centrul Medical Dorobanti va respecta hotararea judecatoreasca pronuntata de Tribunalul Constanta, pe baza de reciprocitate  si va uza de toate mijloacele legale pe care le are la dispozitie pentru a-si proteja drepturile si interesele”, a mai declarat pentru Info Sud-Est Emil Mihail Trentea Tatu, avocatul Centrului Medical Dorobanți (vezi aici declarațiile integrale ale avocatului).

Decebal Făgădău a negat afirmațiile avocatului și a declarat pentru Info Sud-Est că nu a fost interesat de situația imobilului până în momentul în care a apărut o posibilitate de finanțare cu fonduri europene pentru reabilitarea termică a mai multor clădiri care aparțin administrației locale, ocazie cu care a discutat informal cu reprezentanții SBIC despre clădirea de pe Ion Ionescu de la Brad, nr.4.

Vom reveni.

A contribuit Cristian Andrei Leonte

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

2 comments
  1. Pai, și Curtea de conturi ce a zis pana acum? Dar respectabil DNA care se mai și autosesizeaza când e vorba de bunul statului…?!?…

Comments are closed.