Nava „Armenia” scufundată cu 7.000 de persoane la bord a fost găsită după 79 de ani. Cea mai mare catastrofă din Marea Neagră a fost elucidată

Nava sovietică Armenia (foto: www.shipsnostalgia.com)
Nava sovietică Armenia (foto: www.shipsnostalgia.com)

Epava navei spital sovietice „Armenia”, scufundată de aviaţia germană în dimineaţa zilei de 7 noiembrie 1941, a fost găsită pe fundul Mării Negre, la 1.500 metri adâncime şi la 15 kilometri de coasta Crimeei, au anunţat agenţiile ruse de presă TASS şi RIA Novosti, precum şi postul naţional de radio din Armenia, după un comunicat oficial transmis de Societatea Geografică Rusă.

Nava scufundată a fost căutată activ în ultimele decenii de specialişti ai Ministerului Apărării din Federaţia Rusă. Au fost exploraţi peste 300 de kilometri pătraţi pe fundul Mării Negre, în largul coastelor peninsulei Crimeea, şi s-a apelat inclusiv la serviciile oceanografului american Robert Ballard, cel care a descoperit epava „Titanicului”, în 1985, şi epava crucişătorului german „Bismarck”, în 1989. După 79 de ani, cea mai mare catastrofă navală din Marea Neagră a fost, astfel, elucidată.

Serghei Frokin, director executiv al Centrului de Cercetări Subacvatice din cadrul Societăţii Geografice Ruse, a menţionat că suprastructurile şi punţile navei „Armenia” au urme de distrugere – balustradele şi alte elemente verticale sunt îndreptate spre exterior, cel mai probabil consecinţe ale unui bombardament aerian. Daunele principale – a spus Serghei Frokin – au apărut în partea centrală şi în partea superioară a infrastructurii. Coca navei nu are găuri, ceea ce elimină posibilitatea ca nava „Armenia” să fi fost distrusă de torpile, aşa cum a spus versiunea oficială după Al Doilea Război Mondial.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Nava „Armenia”, împreună cu alte trei asemănătoare, a fost construită la şantierele navale din Leningrad (azi Sankt Petersburg), în 1928, şi a fost destinată transportului de pasageri în Marea Neagră, între porturile din Caucaz şi cele din Crimeea. Capacitatea de îmbarcare era de 950 de pasageri, alături de 96 de membri ai echipajului. Cu o capacitate de 5.770 de tone, „Armenia” avea o lungime de 107,7 metri şi o lăţime de 15,5 metri.

„Armenia” a fost rechiziţionată de Marina sovietică în august 1941, după ce, la 22 iunie 1941 Germania nazistă a atacat URSS. Înaintarea rapidă a trupelor germane (însoţite de cele române, între altele) au decis autorităţile civile şi militare să ordone evacuarea populaţiei în toamna anului 1941 din zonele de litoral ale Mării Negre, inclusiv din peninsula Crimeea. La 4 noiembrie 1941, nava „Armenia” a părăsit portul Tuapse în direcţia Sevastopol, oraş asediat deja de Armata 11 germană, condusă de generalul Erich von Manstein. Căpitanul navei, Vladimir Plauşevski, primise ordin să îmbarce populaţia civilă din Crimeea şi să o transporte într-unul din porturile caucaziene de la Marea Neagră. La Ialta, unde a ajuns la 6 noiembrie, s-a îmbarcat un număr necunoscut de persoane: oficial 5.000 dar majoritatea estimărilor spun că este vorba despre 7.000 de persoane care se refugiau din faţa armatelor germane. În dimineaţa zilei de 7 noiembrie 1941, la ora 11.25, nava „Armenia” a fost atacată de aviaţia germană şi în doar 4 minute s-a scufundat. Doar 8 persoane, din cele 7.000 îmbarcate, au supravieţuit dezastrului.

Locul dezastrului din Marea Neagră, foarte aproape de litoral dar la o adâncime mare, a fost stabilit drept „sit istoric” şi „cimitir marin” de către cercetătorii Societăţii Geografice Ruse. „Este absolut lipsit de etică să continuăm cercetările doar pentru că suntem interesaţi” a spus Serghei Frokin, directorul executiv al Centrului de Cercetări Subacvatice, care a făcut descoperirea. „Vreau să cred că o adâncime de 1.500 metri va ajuta la împiedicarea atacurilor ilegale ale iubitorilor de senzaţii şi ale căutătorilor de comori”, a mai spus Serghei Frokin.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments
  1. Bismarck era cuirasat (diferenta mare fata de crucisator), nu crucisator. Iar cele 5770 t sunt probabil deplasament, la nave de pasageri nu exista “capacitate” decat la pasageri.

Comments are closed.