ISE: Polonia este unul dintre cei mai activi actori geopolitici în peisajul turbulenţelor majore din Estul Europei, care au protagoniste Rusia şi Ucraina. Suntem la Constanţa, la malul Mării Negre, şi ne interesează un comentariu privind evenimentele legate de Crimeea, de situaţia din Ucraina.Ce este Rusia pentru Europa în actualul context geopolitic? Cum acţionează Polonia?
M.S.: Cred că evenimentele dramatice din Ucraina din ultima vreme și mai precis anexarea Crimeei de către Rusia, dovedește faptul că istoria nu are sfârșit, mai ales în această parte a Europei. România și Polonia au o foarte bună memorie istorică în legătură cu această situație. Țările noastre știu foarte bine, din istorie, ce înseamnă să fi vecinul Imperiului Rus. Noi nu dorim ca istoria să se repete. Ne dorim o relație pașnică cu Rusia, dar în același timp ne dorim ca Rusia să respecte standardele și normele relațiilor internaționale și să dovedească că poate să fie un bun vecin și că a renunțat la tendințele de invadator, pentru că Rusia trebuie să trăiască alături de noi fără ca să mai existe amenințare cu forța sau invadarea unui teritoriu străin. Ceea ce remarcăm în momentul de față este o escaladare a violenței, ceea ce ne face să ne dorim o atitudine cooperantă a Rusiei și sperăm ca Rusia să înțeleagă că are nevoie de o relație de colaborare cu Uniunea Europeană.
ISE: Senatorul american John McCain, recent în vizită la Bucureşti, a declarat tranşant că “Rusia este o benzinărie mafiotă care se dă drept ţară”. Declaraţiile publice ale Excelenţei Voastre sunt legate tot de felul în care Moscova îşi gestionează relaţia energetică cu Europa. Cum vedeţi această legătură dintre Rusia şi Uniunea Europeană?
M.S.: 50% din exporturile rusești merg spre Uniunea Europeană, în special surse energetice. În același timp, Rusia trebuie să înțeleagă că are nevoie de banii noștri. Ne dorim ca acest lucru să fie bine înțeles de conducerea de la Moscova. Sper ca situația din bazinul Mării Negre să devină mult mai bună și mai pașnică pentru a putea dezvolta și mai mult această regiune. Pentru acest lucru avem nevoie de stabilitate și de o bună colaborare. Sper ca această criză din Ucraina să se încheie cât mai repede, și că acțiunile separatiștilor rusofoni să ia sfârșit imediat. În același timp, îmi doresc ca România și Polonia să colaboreze cât mai strâns în flancul estic al NATO și al Uniunii Europene. Și pentru acest lucru este nevoie de o intensificare a legăturilor și a colaborării dintre București și Varșovia. Am dori ca țările noastre să fie lideri în răspunsurile pe care UE și NATO le oferă în legătură cu criza din Ucraina.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: