În concertul pesimiștilor, care spun că va trebui să ne prăbușim până la fundul prăpastiei moralei, culturii, societății… și ce-o mai fi p-acolo, pentru a începe o ascensiune palpabilă, vocile unor visători care cred că încă se mai poate, se aud din ce în ce mai slab. Ar însemna să țin isonul anihilării totale și poate că așa și este, realitatea imediată nu-mi oferă motive contradictorii care să afirme, măcar, germenele intenției societății românești de a se extrage din fatalismul unei prăbușiri permanent susținută.
Ei, uite, totuși, că un e-xemplu concludent se petrece chiar sub nasul meu, nu am știut de el până în momentul în care ,,visătorii” nu mi-au cerut ajutorul dintr-un punct de vedere divers și minimal. Abia atunci am aflat că familia Benko, venită din vestul țării către aceste meleaguri, bineînțeles și cu ceva alte mentalități, încerca să pună frână dusului la vale, refuzând să susțină prin neimplicare, ruina atotstăpânitoare. Că au preferat acțiunea concretă este dovedit prin crearea rapidă a Grupului Informal ,,Diferit”. Obiectivele s-au materializat în proiecte depuse spre finanțarea fondurilor oferite de Comisia Europeană prin programul ”Tineret în acțiune”, primul s-a concretizat spre organizarea unor programe ,,after-school” pentru copiii proveniți din familiile cu probleme, a fost amenajat un spațiu în acest sens, iar treaba continuă și astăzi prin implicarea a 10 persoane cuprinse în proiecte și a unui număr de 15 voluntari, în special tineri elevi de la școlile din localitate. Ulterior, a primit undă verde și bănuții necesari acțiunea numită, generic, ,,Babadag oraș curat, oraș european” care a debutat cu o întâlnire cu cei interesați, în parcul orașului unde s-au explicat avantajele de a avea un areal curat, de a selecta deșeurile și de a le recicla în mod benefic atât pentru oameni, cât și pentru mediu. Având și sprijinul primăriei, tinerii au trecut apoi, în zilele următoare, la activități care s-au concretizat în acțiuni în școli pentru atragerea de noi voluntari, acțiuni de ecologizare în oraș, pe străzi, la amplasarea a 10 coșuri de gunoi în zonele deficitare la acest capitol precum și 4 spații speciale pentru colectarea de ambalaje tip PET. Mai mult, au amenajat în zona Cabanei Babadag, la marginea pădurii, un loc special pentru picnic. Au instalat mese și bănci și au ridicat 3 minigrătare. Acțiunea a fost cu atât mai frumoasă și apreciată cu cât zona de agrement nu dispunea de o asemenea facilitate, conform legilor. Probabil că tocmai din aceste motive, a utilității acțiunilor, primarul Caraman a dat asigurări de sprijinul solicitat în perspectiva altor proiecte realizate și accesate.
De apreciat, pozitiv, intențiile unor oameni care gândesc cum am spus mai sus. Doar că eu, cârcotașul, am văzut mai curând faptul că la numai câteva zile locul de picnic suferea de amba-laje aruncate peste tot iar spațiile pentru PET-uri musteau de gunoaie menajere, în saci de plastic, aruncate acolo, în mod evident, doar cu rea intenție sau din comoditate. Că mai e mult de muncă în special la mentalitatea noastră e o certitudine de care ar trebui să ținem cont cu toții. Altfel imaginea unui fund de prăpastie este din ce în ce mai vizibilă!
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: