Mii de proprietăţi de vacanţă cumpărate în ultimii 15 ani de ruşi şi britanici pe malul Mării Negre, între Varna şi Burgas, au fost puse în vânzare, au afirmat mai mulţi experţi imobiliari la Radio Varna, citat de cotidianul „24Ceasa”.
Case de vacanţă, pensiuni, imobile de apartamente, terenuri de golf, proprietăţi funciare au fost puse în vânzare din 2020 pe preţuri mai mici sau egale cu cele ale cumpărării, în perioada de după 2007. Cetăţenii britanici şi cei din Federaţia Rusă sunt cei mai afectaţi de criza determinată de pandemia coronavirus dar şi de evoluţiile politice. Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va complica atât procedurile de călătorie cât şi costurile acestora pentru cetăţenii Regatului Unit care vor să îşi petreacă timpul sau vacanţele pe continent. De asemenea, criza economică şi financiară din Rusia, împreună cu sancţiunile la care este supusă Moscova, au complicat posibilităţile de călătorie ale cetăţenilor acestei ţări în statele Uniunii Europene dar şi transferurile de capital sau de bunuri. Nu de puţine ori, presa bulgară a relatat că o parte a proprietăţilor ruseşti de pe litoralul Mării Negre ar fi, în fapt, bani negri proveniţi din afaceri ilegale sau din corupţie, exportaţi din Rusia pentru a fi „albiţi” în Uniunea Europeană.
În schimb, de la mijlocul anului 2020, se observă o creştere constantă a interesului străinilor pentru cumpărarea de apartamente mici, de vacanţă, în cele două cele mai mari oraşe de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, Varna şi Burgas. Cumpărătorii provin din state ale Uniunii Europene, cei mai mulţi din Italia, Franţa, Germania, Belgia şi Olanda, atraşi de costurile reduse ale unei locuinţe (cu preţuri începând de la 20.000- 30.000 de euro) dar şi de costul mult mai scăzut de viaţă din Bulgaria decât în ţările lor de origine. Mai multe mii de apartamente în cele două oraşe au fost vândute în ultimul an către proprietari din state ale Uniunii Europene, a mai relatat Radio Varna, citat de „24 Ceasa”. În Burgas şi împrejurimi, multe apartamente sunt achiziţionate şi de cetăţeni din Israel şi Liban, atraşi de staţiunile de pe litoral care promovează jocurile de noroc şi care nu restricţionează consumul de alcool şi prostituţia.
În anul 2019, înainte de pandemia coronavirus, Bulgaria a atras aproape 10 milioane turişti străini (la o populaţie de 7 milioane locuitori), cei mai mulţi pe litoralul Mării Negre, unde funcţionează şi două dintre cele mai mari şi mai moderne aeroporturi ale ţării, la Varna şi Burgas.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: