Kabul, capitala Afganistanului, ar putea fi cufundat în întuneric înainte de venirea iernii deoarece noii conducători talibani ai țării nu au plătit furnizorii de energie electrică din Asia Centrală și nici nu au reluat colectarea banilor de la consumatori, a declarat Daud Noorzai, fost director executiv al De Afghanistan Breshna Sherkat, compania națională de electricitate, citat de “Wall Street Journal” și preluat de agenția independentă afgană de presă Khaama Press.
Dacă nu se va rezolva repede, situația ar putea conduce la un dezastru umanitar, a mai avertizat Daud Noorzai.
În prezent, aproape 80% din energia electrică din Afganistan este importată din Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan și Iran și doar 20% este din producție internă. Față de aceste 4 state din Asia Centrală, oficialii de la Kabul au restanțe de plată de peste 90 de milioane dolari, vechi de mai multe luni de zile. Valoarea totală a importurilor de electricitate din Asia Centrală depășește 300 milioane dolari anual.
Potrivit “Wall Street Journal”, producția internă de energie electrică a Afganistanului a fost afectată în acest an de seceta puternică manifestată în toată țara. Țării îi lipsește o rețea electrică națională iar Kabulul depinde aproape complet de energia importată din statele Asiei Centrale.
Daud Noorzai, care a demisionat din funcție la două săptămâni după ce talibanii au preluat puterea la Kabul, în 15 august, a declarat cotidianului american că, la acel moment, în conturile companiei afgane de electricitate se găseau 40 de milioane de dolari și că, personal, s-a opus transferului în străinătate a acestei sume.
Afganistanul este una dintre cele mai sărace țări din lume, cu mai mult de o treime din populație care trăiește cu mai puțin de 2 dolari pe zi. De două decenii, țara este dependentă de ajutorul extern, numai SUA trimițând aici peste 2000 de miliarde de dolari, începând cu 2001. În 2020, asistența internațională a reprezentat 43% din Produsul Intern Brut al Afganistanului iar 75% din salariile din serviciul public al țării au fost plătite doar din ajutoare externe.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: