Primarul din Babadag, despre absența festivităților de „Ziua Orașului“: „N-am vrut ca ziua băbăienilor să se confunde cu un eveniment electoral”

info-sud-est-babadagLa sfârșitul lunii octombrie, după tradiția statornicită acum doi ani de primarul Caraman, ar fi trebuit să vorbim despre festivitățile prilejuite de ,,Zilele Babadagului”, de manifestări, spectacole, focuri de artificii.

Se pare că 2014 nu a mai adus așa ceva, ci doar câteva acțiuni, notabile de altfel. Despre acestea, dar și despre politică și alte schimbări din orașul Babadag, vă invităm să citiți în rândurile ce urmează.

„Artiștii și-au triplat tarifele în campania electorală”

De la alegerile locale din 2012, sărbătoarea ”Ziua orașului” a devenit o tradiție pentru localnicii din Babadag. Anul acesta însă, primarul Georgian Caraman, cel care a instituit această festivitate, s-a văzut nevoit să adapteze evenimentul în conformitate cu un context mai nefavorabil, cauzat de mai multe motive:

Publicitate electorală
publicitate electorală

„Sunt mai multe legături și motive. În primul rând am știut că ne vom suprapune cu perioada campaniei electorale pentru prezidențiale iar, din experiența anilor trecuți, știam că artiștii își dublează sau chiar triplează tariful. Nu stăm chiar bine cu fondurile ca să ne permitem să aruncăm cu banii când cu aceiași sumă putem face alte evenimente. Am zis că o să facem ceva cu formațiile artistice locale și din județ, cu câteva zile înainte am aflat prognoza meteo care dădea răcirea vremii și ploi, Centrul Cultural a intrat în amplele lucrări de renovare deci…, în aer liber nu puteam, în sală…, nici atât. La urma urmei, nu am dorit să fie interpretată altfel organizarea evenimentelor, ca și campanie electorală”, a declarat primarul orașului Babadag.

Ziua Armatei și evenimente dedicate fostului campion Toma Aurel

info-sud-est-babadag-box

Ziua orașului a fost însă marcată prin câteva activități simbolice. Administrația publică locală, cu ajutorul Consiliului Județean Tulcea, a punctat Ziua Armatei și a adus un omagiu lui Toma Aurel, fost campion băbăian care a făcut performanță în box, peste ocean:

„Am organizat câteva evenimente simbolice, prin implicarea majoră a Consiliului Județean, a Direcției Județene de Tineret și Sport, a autorităților și sponsorilor locali. Sâmbătă dimineață, pe 25 octombrie a.c., am început cu festivitățile legate de Ziua Armatei, cu depuneri de coroane de flori la monumentul din parcul central, defilare cu tehnica și armamentul din dotare, o defilare diferită de ce au văzut băbăienii până acum. A urmat dezvelirea bustului boxerului Toma Aurel, plecat din orășelul nostru și ajuns peste ocean, în State, cu o carieră fabuloasă, o adevărată istorie. Bustul a fost realizat la ideea și prin contribuția domnului Teodorescu. În sala de sport s-au desfășurat, sâmbătă și duminică, întâlnirile de box din cadrul Memorialului Internațional <<Toma Aurel>>, box feminin ca să specific”, a mai adăugat Caraman.

Prioritățile administrației publice

Unul dintre cele mai importante motive care au stat la baza deciziei administrației publice locale din Babadag de a ”subția”, anul acesta, programul evenimentelor destinate zilei orașului a fost dublarea tarifelor artiștilor, având în vedere că sărbătoarea ar fi picat în mijlocul unei campanii electorale importante.

Econom din fire, primarul din Babadag s-a gândit de două ori înainte să cheltuiască sume importante din bugetul local, mai ales având în vedere că primăria are în derulare proiecte importante, dar și având în vedere finanțările necesare pentru prioritățile administrației publice locale din viitorul apropiat. Unul dintre proiectele prioritare este reprezentat de reabilitarea Centrului Cultural, despre care primarul din Babadag ne-a declarat:

„E un proiect realizat de mine în 2012, înainte de primărie eu am fost manager acolo, de peste 40 de ani nu s-au mai făcut lucrări, când ploua existau infiltrații prin acoperiș, iarna nu se putea face nimic, centrala termică nu mai mergea de mult. Proiectul a fost aprobat prin CNI și a primit finanțarea necesară astfel că ne-am apucat de treabă. Lucrările sunt mai ample, atât la exterior unde e nevoie de consolidare cu subzidire cât și la interior, cu renovări, redesenare a încăperilor, crearea de noi spații necesare formațiilor artistice sau cercurilor funcționale. Sper că până la începutul iernii viitoare să finalizăm ce avem de făcut”, a mai precizat edilul-șef. Primarul Georgian Caraman ne-a mai declarat, referitor la alte proiecte aflate în derulare sau în stadiu de inițiativă: „Concret, se lucrează la realizarea branșamentelor individuale la apă și canalizare pe străzile Ștefan cel Mare, Mihail Kogălniceanu, Gheorghe Lazăr și Cernei, în vederea asfaltărilor ulterioare. După cum se prezintă vremea cred că abia la anul vom reuși să finalizăm aceste străzi precum și Valea Teilor, o stradă venită pe un proiect aparte. Mai lucrăm, cu aportul substanțial al investitorilor în centrale eoliene, la realizarea variantei ocolitoare, temporare, pentru devierea traficului greu. Strada Măcin, care era un fel de ,,centură”, deja este sub orice critică, nu mai poate suporta trecerea mașinilor grele iar de anul viitor va intra, în sfârșit, în reabilitare. Mai avem câteva proiecte aprobate dar care încă nu au finanțarea necesară, printre ele fiind și cele 30 de apartamente și garsoniere prin A.N.L”, a mai adăugat Georgian Caraman.

Traseiștii din Consiliul Local și noul viceprimar

Ceea ce poate băbăienii nu știu este că majoritatea politică din Consiliul Local s-a schimbat, ca urmare a ordonanței propusă la inițiativa vicepremierului PSD Liviu Dragnea. Teoretic, acest lucru nu ar trebui să afecteze activitatea administrativă a echipei care conduce orașul, cu condiția ca toți consilierii să lucreze în favoarea și urmând interesele cetățenilor.

Ce face însă un primar atunci când se trezește, peste noapte, cu o majoritate potrivnică derulării proiectelor destinate dezvoltării orașului, din cauza intereselor politice diferite ale consilierilor din echipa sa? Atunci situația se complică, proiectele se blochează, apar tensiuni, nemulțumiri, iar activitatea administrativă fie paralizează, fie este înfrânată.

Georgian Caraman s-a trezit într-un context similar, cu o majoritate diferită în Consiliul Local și cu un nou viceprimar. Întrebat fiind cum comentează noua situație și decizia CL de a-l schimba din funcție pe fostul edil, primarul din Babadag a declarat:

„Nu am ce să comentez. Este o hotărâre a Consiliului Local, așa cum este el acum, chiar dacă nu mai reflectă realitatea din momentul votului din 2012. Din ce știu, în acest moment, cei trei foști membri PDL se află în litigiu cu partidul din care au făcut parte, litigiu ajuns în fața instanțelor de judecată. Aștept și eu hotărârea instanțelor, după aceea vom vedea. Colaborăm pentru binele orașului sau ne vom pierde în opoziție sterilă doar de dragul orgoliilor personale… Eu unul vreau să-mi duc mandatul la capăt pe aceleași coordonate pe care am început. Să nu se uite, însă, că mai bine de 16 ani acest oraș a fost condus de oameni care au provenit din PSD. Iar rezultatul acestor ani se vede cu ochiul liber, atunci când mergi prin oraș sau îl înțelegi din vorbele oamenilor cu care stai de vorbă. Concret, o să aflăm în 2016 cine a avut dreptate, cine a mințit, cine a făcut bine și cine a făcut rău”, a conchis primarul Georgian Caraman.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: