Salvamarii care mor

În 8 august, un salvamar și-a pierdut viața la Eforie Nord încercând să salveze o persoană care a ignorat steagul roșu. Semnul interzice scăldatul în mare, din cauza pericolului la care se expun și cei mai profesioniști dintre înotători în zilele cu valuri agitate. Salvamarul ar fi fost împins în apă de victima panicată și ținut acolo ca o plută umană. La scurt timp, ambii au murit. 

Pe lângă ei, alte 11 persoane au mai murit înecate de la începutul verii. 

Am vrut să aflăm cum ajungi salvamar, ce formări trebuie să urmezi și ce pregătire ai la final, când viața oamenilor depinde de tine. La fel, am vrut să vedem în ce condiții muncesc cei care-și riscă viața în fiecare vară, dar și ce instituții răspund de ei. Și, poate cel mai important, am vrut să vedem ce spun salvamarii despre munca lor, mai ales atunci când unul dintre ei moare încercând să salveze o altă viață. 

Publicitate electorală
publicitate electorală

Cine poate amenda turiștii

Persoanele care nu respectă indicațiile salvamarilor și însemnele de pe plajă pot fi amendate cu sume cuprinse între 500 și 1000 de lei și doar de către Poliție. În ultimii ani, polițiștii au patrulat pe plajele de pe litoralul românesc pentru prevenirea furturilor din mașini sau de pe plajă, dar nu sunt cunoscute multe situații în care turiștii au fost amendați pentru nerespectarea indicațiilor salvamarilor.  

În primele două săptămâni din august plajele au fost măturate de valuri puternice, iar veștile crunte au curs în mai multe familii din România. În doar 24 de ore, între 8 și 9 august, patru oameni au murit înecați în Saturn, Eforie Nord și Costinești. Între ei era și un salvamar. Alți doi tineri au fost dați dispăruți în 9 august, la Costinești, trupul unuia fiind găsit prins în stabilopozi, după două zile de căutări. Celălalt nu a fost găsit nici astăzi, la trei săptămâni de la dispariție. 

Articolul complet pe Scena9

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: