Clădirea “Bar Orient” din stațiunea Mamaia ar putea fi clasată drept monument istoric. Casa Reginei Maria a ajuns o ruină, iar proprietarul vrea să o demoleze

Clădirea “Bar Orient” din stațiunea Mamaia ar putea fi clasată drept monument istoric. Consilierii locali ai municipiului Constanța vor vota în ședința de luni, 31 octombrie, proiectul de hotărâre care privește clasarea în regim de urgență a imobilului complex Bar Orient- Restaurant Unirea. Proiectul este inițiat de grupul consilierilor USR.

În ciuda faptului că acest complex este practic lipit de Palatul Regal din Mamaia și are o istorie comună, aproape identică cu acesta, nu este încă considerat monument istoric.

Deși complexul are aproape 4000 de metri pătrați (mp) și o valoare istorică deosebită, pe lângă poziția sa în inima stațiunii Mamaia, acesta a fost vândut în 2006 de către stat companiei SC Vulturii Mării SA, la vremea aceea deținută de afaceristul elvețian Florin Dima, pentru o sumă de numai 200 de mii de euro.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Complexul Bar Orient – Restaurant Unirea a devenit prin neglijență o ruină gata să se prăbușească sub ochii oamenilor care se plimbă pe lângă ea.

Astfel s-a ajuns ca, în mai, să fie emis de către Primăria Municipiului Constanța un certificat de urbanism pentru demolarea clădirii, la solicitarea proprietarilor.

„La o simplă evaluare preliminară realizată în concordanță cu prevederile OMCC 2260/2008, imobilului i se pot acorda: calificativ mediu/mic în baza criteriului vechimii, fiind ridicat în perioada interbelică, calificativ foarte mare în baza criteriului referitor la valoarea arhitecturală, artistică și urbanistică, fiind definit de un complex arhitectural reprezentativ pentru epoca și arhitectura interbelică din Mamaia, calificativ foarte mare în baza criteriului referitor la frecvență (raritate și unicitate), fiind o construcție interbelică cu minaret, specifică perioadei domniei Reginei Maria, similară unui grup restrâns de clădiri ridicate de suverana României sau de personalități ale epocii şi calificativ foarte mare/mare în baza criteriului referitor la valoarea memorial-simbolică, pentru că este legat de personalitatea Reginei Maria a României și de familiile nobiliare care i-au urmat exemplul și care au contribuit la dezvoltarea unui peisaj istoric urban coerent în Dobrogea. În urma acestei evaluări sumare se poate observa cu ușurință faptul că acest imobil răspunde cerințelor și criteriilor legale de clasare. Clădirea Bar Orient este un reper local, martor al moștenirii culturale a județului Constanța și a României şi trebuie conservat şi pus în valoare şi nicidecum demolat”, a motivat Remus Negoi, senator USR, decizia de a solicita clasarea imobilului.

Ce este Bar Orient, fosta casă a Reginei Maria

Casa Reginei Maria din Mamaia a fost construită în 1927-1928 după ce Regina, rămasă văduvă după moartea Regelui Ferdinand (1914-1927), a cedat Palatul Regal din Mamaia, în 1927, către nora sa, Principesa Mamă Elena şi către nepotul său, Mihai, Rege minor la acea vreme (1927- 1930 şi 1940- 1947). Îşi construieşte o casă din piatră, de dimensiuni modeste, cu un singur nivel şi cu minaret, asemănător palatului de la Balcic, unde s-a mutat începând cu 1927. Casa din Mamaia are un stil rustic, cu pridvor spre mare, cu camere de locuit şi anexe gospodăreşti.
Casei din Mamaia i-au rămas câteva descrieri făcute de Regina Maria, între care: “Scumpă casă albă, mică şi simplă, dar deschisă tuturor celor care bat la uşă. Nu e un castel, nici un palat, ci o simplă locuinţă în coloarea zăpezei, unde domneşte armonia complectă. Şi în serile când luna argintează locaşul nostru alb, plin de pace, stăm împreună, Ileana şi cu mine pe pridvorul ce pare că atârnă peste apă şi ascultăm eternul cântec al valurilor”.
A rămas în posesia Reginei după ce, în 1932, Regele Carol al II-lea a renunţat la Palatul Regal din Mamaia în favoarea Flotilei de Hidroaviaţie. După 1948, casa a fost naţionalizată şi în timpul regimului comunist, în anii 1970-1980, a funcţionat un restaurant exclusivist, Bar Orient. De la începutul anilor 2000 a devenit proprietate privată şi a fost abandonată.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: