Ministerul Afacerilor Externe a refuzat, la solicitarea Context.ro, să spună dacă instituțiile din România au cumpărat sau utilizat softuri de spionaj. MAE a colectat răspunsurile unui chestionar trimis de o comisie de anchetă a Parlamentului European în legătură cu utilizarea softurilor de spionaj de instituțiile din țara noastră. Un raport preliminar și o investigație jurnalistică arată că sunt indicii puternice că o variantă a unui spyware a fost utilizată și în România. „Nu avem toate datele pentru că nu le-am primit de la statele membre, dar putem să spunem cu siguranță că sunt folosite în toate țările UE”, a declarat pentru Context.ro Sophie in ‘t Veld, raportorul comisiei PEGA care anchetează la nivel european acest fenomen.
INFORMAȚII ESENȚIALE
- În 2021, un consorțiu de jurnaliști de investigație a dezvăluit că PEGASUS, un soft produs de compania NSO din Israel, a fost utilizat la scară largă la nivel global.
- Telefoanele a zeci de jurnaliști din întreaga lume, unii disidenți, aveau urme ale infectării cu PEGASUS.
- Parlamentul European a demarat o investigație detaliată.
- Concluziile raportului preliminar arată că există suspiciuni rezonabile că toate statele UE au folosit astfel de softuri.
- Raportul mai menționează că NSO a lucrat cu Black Cube, companie înființată de foști agenți Mossad (serviciul de informații al Israelului), acuzată că a spionat-o în România pe Laura Codruța Kovesi pe când conducea Direcția Națională Anticorupție.
- Comisia de anchetă a solicitat guvernelor să răspundă la un chestionar. În România, MAE a colectat răspunsurile autorităților.
- Context.ro a solicitat oficial datele colectate de MAE și un răspuns clar la întrebarea dacă statul român a folosit sau nu softuri de spionaj împotriva propriilor cetățeni. Ministerul a refuzat să răspundă.
- Context.ro a deschis un proces împotriva ministerului, la Tribunalul București, pe această speță.
Articolul integral pe Context.ro
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: