În iunie 2015 se împlinește un deceniu și jumătate de când Radu Mazăre conduce municipiul Constanța. O perioadă lungă, în care longevivul primar și-a consolidat treptat imaginea alesului intangibil, mofturos și tolerant față de plebea constănțeană.
Pe lângă dosarele penale deschise de procurorii DNA, fostul jurnalist a gafat și la capitolul transparență. Aroganța și zeflemeaua l-au împiedicat să dea curs solicitărilor jurnaliștilor locali, tri-mise în temeiul accesului liber la informații de interes public, drept pentru care Primăria Constanța a pierdut nenumărate procese intentate de publicațiile locale pentru lipsa de transparență.
De-a lungul anilor, Radu Mazăre a devenit celebru și pentru aparițiile excentrice, dar și pentru replici la fel de excentrice, pe care le servea fără scrupule oricui îndrăznea să-l irite pe iubitul primar:
„Milogule!” (o replică adresată unui bătrân revoluționar care își cerea drepturile);
„Că așa vrea Mazăre! Și dacă mă enervez, cresc prețul, că și-așa nu vă înghit pe voi, ăștia care parcați pe prima bandă” (răspunsul primarului supărat de întrebarea unei jurnaliste referitoare la taxa prea mare pentru recuperarea mașinilor ridicate);
„Dacă nu înveți, ești cel mai fraier!” („sfatul” lui Radu Mazăre pentru elevi, la începutul unui an școlar)
„Ar trebui să-mi ridicați statuie!” (răspunsul primarului la întrebarea unei jurnaliste referitoare la cum arată stațiunea Mamaia);
„Am fost la măciuci! Zi, procuroareo, mai vrei ceva?” (răspunsul adresat unei jurnaliste care l-a întrebat de ce a mers cu Elan Schwartzenberg, în Israel, în contextul scandalului legat de dosarul penal în cadrul căruia primarul a fost arestat preventiv pentru 24 de ore)
„Slugoi împuțiți” (angajații Agenției Naționale de Integritate, o instituție care, printre altele, se asigură că aleșii locali nu se află în stare de incompatibilitate sau că aceștia își declară corect averile);
„Păi, bă, nenorociților” și „Păi, mă, f***-te-n c** pe mă-ta de procuror” (înjurături adresate procurorilor DNA, în cadrul unei întâlniri a social-democraților);
Sau încurajatoarea replică „Să vă ferească Sfântul să ajung la Putere!” („sfat” adresat angajaților Serviciului Român de Informații);
Transparența cea de pe urmă
După un deceniu și jumătate de replici dictatoriale, de ironii ieftine și glume proaste, probabil plictisit de constănțenii care îi reproșează lipsa dialogului și lipsa de transparență, primarul a hotărât să înființeze nu o pagină oficială a Primăriei Constanța, ci câte o pagină de Facebook pentru fiecare departament din instituția pe care o conduce!
Curios rămâne faptul că, după 15 ani de condus în stilu-i caracteristic, primarul Constanței ajunge brusc la concluzia că e mai bine să te consulți cu cetățenii municipiului, chiar dacă doar de ochii lumii, înainte să demarezi un proiect. De ce ia Radu Mazăre astfel de decizii tocmai acum, la finalul carierei de primar?
Probabil din exces de zel, în încercarea de a acoperi un deceniu și jumătate de hotărâri și decizii luate doar pentru că „așa vreau eu”, reprezentanții Primăriei Constanța ajung să îi întrebe pe vizitatorii paginii de FB până și, spre exemplu, „Sunteți de acord să oferim și anul acesta copiilor cadouri de Crăciun și Paște?” (la sondaj poate răspunde oricine, din orice județ, deci nu se poate ține o evidență doar cu răspunsurile constănțenilor, astfel încât, sondajele de formă ale primăriei sunt inutile).
La o primă vedere putem remarca ușor că nici una dintre paginile Primăriei Constanța nu se bucură nici de o fărâmă din popularitatea primarului. Cu toate acestea, sunt de-a dreptul halucinante disponibilitatea și promptitudinea angajaților primăriei, parcă intrați în zodia transparenței totale, de a da curs întrebărilor și curiozităților utilizatorilor de FB: „Comentariile postate între orele 08-16 de luni – vineri vor primi răspuns în același interval de timp. Comentariile postate după orele 16 vor primi răspuns a doua zi în același interval”, este anunțul de pe pagina oficială Primăria Constanța. Spre exemplu, deși pare ciudat și atipic, un constănțean a primit răspuns la întrebarea: „Cât costă un plic trimis de Serviciul Plăți, Impozite și Taxe?”. Răspunsul super detaliat a venit în doar două ore: „Tipărirea unui plic cu înștiințarea de plată costă 0,77 lei fără TVA, iar expedierea simplă a acestuia costă 0.50 lei fără TVA”.
De remarcat este și faptul că nu există nici o pagină oficială pentru întrebările mass-media, care sunt atât de iubite și respectate de fostul jurnalist Radu Mazăre. Înființarea paginilor oficiale ale Primăriei Constanța nu poate ține loc pentru refuzul conducerii instituției de a răspunde întrebărilor jurnaliștilor trimise în temeiul Legii 544/2001 prin care aceștia cer lămuriri și detalii despre modul și prețul în care au fost vândute sau retrocedate anumite terenuri, despre soarta monumentelor istorice furate din municipiul Constanța, despre cheltuirea banilor publici sau eliberarea autorizațiilor de construcție.
Dar dacă așa stau lucrurile, mai nou, în relația dintre primarul Constanței și restul lumii, atunci nu ne rămâne decât să ne încercăm și noi norocul pe noile pagini de FB ale instituției și sperăm că vom fi și noi onorați cu răspunsuri la fel de prompte și detaliate precum în exemplul de mai sus.
Scrisorile lui Radu pentru constănțeni
A devenit o tradiție ca, din când în când, primarul Constanței să trimită scrisori anumitor constănțeni. Nu se știe după ce logică sunt alese norocoasele familii cărora edilul le transmite, ca de fiecare dată, cele mai calde gânduri și povețe prețioase, așa cum se cuvine să facă un înțelept.
Vocabularul și limbajul folosite sunt de nerecunoscut. Nici n-ai spune că scrisorile sunt redactate de același om care este acționat în instanță pentru injurii și jigniri. Cu umilință, primarul le reamintește constănțenilor tot ce a făcut pentru ei în anul 2014 și îi liniștește spunându-le că le va fi alături și în 2015: locuri de joacă, parcări supraetajate, parcuri, străzi asfaltate și continuarea programelor sociale, toate vor fi posibile prin bunăvoința edilului și a Guvernului.
Același edil care înspăimântase constănțenii în câteva rânduri atunci când îi avertizase că s-a cam săturat de primărie și o să îi lase baltă dacă nu vor vota cum zice el la diferite scrutine, același edil este azi pus pe treabă, cu chef de muncă și dialog, vrând să-și continuie munca în folosul comunității pe care o reprezintă.
După un deceniu și jumătate ca baron într-un oraș readus în perioada medievală, Radu Mazăre se întoarce la straiele vechi și ponosite de primar și apelează din nou la trucurile folosite în campania electorală din 2000: proiecte mărețe și transparență. Așadar, pentru ce se pregătește primarul Constanței?
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: