Rusia a lansat, joi dimineață, un nou val de atacuri cu rachete asupra teritoriului Ucrainei, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak afirmând că au fost lansate peste 120 de rachete, relatează The Guardian.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că se știe că trei persoane au fost rănite în capitala țării, inclusiv o fată de 14 ani. Două persoane au fost salvate dintr-o reședință privată care ar fi fost lovită.
Au fost raportate întreruperi de energie electrică la scară largă, în timp ce locuitorii din orașele din Ucraina au fost avertizați să rămână în adăposturile antiaeriene, să își încarce aparatele electronice și să se aprovizioneze cu apă acolo unde este posibil.
A fost raportat că peste 90% din orașul Liov a rămas fără energie ca urmare a bombardamentelor, dar sistemele de apărare din Odesa și Nicolaev au reușit să doboare o parte din atacuri. De asemenea, au fost observate explozii și în Harkov.
Rapoarte neconfirmate ar indica că o parte din rachetele care au vizat Kievul ar fi fost lansate dinspre Belarus.
Atacul, precizează The Guardian, a fost criticat de ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons, care a declarat că acțiunile Moscovei au arătat că “Rusia nu dorește pacea cu Ucraina, Rusia dorește subjugarea Ucrainei”.
Ministerul ucrainean al Apărării a caracterizat atacul drept “unul dintre cele mai masive de la începutul invaziei”, într-o postare pe Twitter.
russian terrorists have been saving one of the most massive missile attacks since the beginning of the full-scale invasion for the last days of the year.
— Defense of Ukraine (@DefenceU) December 29, 2022
They dream that Ukrainians will celebrate the New Year in darkness and cold.
But they cannot defeat the Ukrainian people.
În ciuda faptului că forțele ucrainene au declarat că o mare parte din rachetele lansate împotriva sistemului energetic al țării au fost doborâte, conform Al Jazeera, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a afirmat că aproximativ 40% din populația orașului a rămas fără energie, dar și că “inginerii energeticieni lucrează la reabilitarea sistemului de alimentare cu energie”.
Deși atacurile cu rachete s-au dovedit a avea un impact semnificativ, există posibilitatea ca această strategie să nu mai fie viabilă pentru Rusia în viitor, după spusele lui Kirilo Budanov, șeful serviciilor secrete ucrainene:
“Industria (rusă) de apărare este incapabilă să producă suficient pentru a asigura atât de multe lovituri cu rachete. Acesta este un alt motiv pentru care acum încearcă să găsească arme cu rachete în alte țări ale lumii”, a declarat Budanov pentru BBC.
Kremlinul se află încă din luna noiembrie sub suspiciunea că ar folosi arme de proveniență străină, cum ar fi dronele kamikaze Shahed 136, despre care se crede că au fost achiziționate din Iran.
Recent, și Coreea de Nord a fost acuzată că ar fi aprovizionat cu armament gruparea Wagner, care luptă în războiul din Ucraina de partea Rusiei. Acuzația a fost negată atât de regimul de la Phenian, cât și de Yevgeny Prigojin, liderul grupului Wagner.
Dacă prezicerile lui Kirilo Budanov se adeveresc, există posibilitatea ca o colaborare pentru armament cu state precum Iran și Coreea de Nord să devină o necesitate pentru Moscova, dacă își dorește să mențină valurile de atacuri masive cu rachete pe care forțele rusești le-au lansat cu regularitate de la începutul războiului.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: