China, cea mai populată țară din lume vreme de sute de ani, ar putea fi depășită de India în 2023, conform datelor Națiunilor Unite, transmite The Economist.
Populația Indiei ar putea să o depășească pe cea a Chinei la mijlocul lunii aprilie, potrivit estimărilor ONU, după câteva secole în care Subcontinentul Indian s-a aflat pe locul 2 din acest punct de vedere.
Prezicerile Națiunilor Unite că India va depăși China au început încă din iulie, conform unui articol publicat de BBC, iar aceasta este doar una dintre observațiile făcute în ceea ce privește creșterile demografice la nivel mondial.
Deși populația planetei este în continuă creștere (a ajuns la 8 miliarde de suflete în 2022), un fapt de luat în considerare este că rata de creștere a populației este în prezent cea mai mică din ultimele șapte decenii.
Mai mult decât atât, fenomenul este unul inegal: Peste jumătate din creșterea care va avea loc în următorii 30 de ani va fi în doar opt țări – Congo, Egipt, Etiopia, India. Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.
La polul opus, unele din cele mai dezvoltate țări din punct de vedere economic se confruntă cu rate ale fertilității în scădere, iar în 61 de țări, conform raportului ONU, populațiile acestora vor scădea cu cel puțin 1% până în 2050.
În aceeași situație se află și China – deși țara și-a abandonat politica de un singur copil pe familie în 2016 și încearcă să încurajeze cuplurile să aibă doi sau mulți copii, rata fertilității a ajuns la abia 1.15 de copii pentru fiecare femeie, iar în lipsa unei schimbări drastice, populația chineză va începe să scadă în acest an
Conform unei analize The Guardian, astfel de schimbări în profilul demografic al planetei sunt mai mult decât simbolice – pe măsură ce fertilitatea redusă duce la îmbătrânirea populației în țările mai dezvoltate, este posibil să le crească nevoia de a permite intrarea emigranților din țările aflate încă în dezvoltare – care vor avea din ce în ce mai mulți cetățeni tineri și apți de muncă.
Pe deasupra, în funcție și de cât de bine vor reuși aceste state să își gestioneze creșterea în populație, vor avea nevoie de din ce în ce mai multe resurse, iar asta va însemna și mai multă poluare, deoarece economiile țărilor în dezvoltare nu vor putea atinge neutralitatea climei la care țintesc în prezent țările deja dezvoltate.
Trendurile demografice actuale indică, astfel, avantajele, dar și provocările cu care se vor confrunta statele lumii în următoarele decenii.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: