Ministerul Dezvoltării anunță că va operaționaliza, până la finalul anului 2023, o platformă informatică unde experții tehnici atestați vor avea obligația să încarce rapoartele de expertiză tehnică a clădirilor privind riscul seismic, se arată într-un răspuns al ministerului la solicitarea Info Sud-Est.
De asemenea, Ministerul Dezvoltării preciza, pe 20 martie, că în mai multe județe din țară sunt foarte puțini experți sau niciunul.
De exemplu, în județul Gorj, afectat luna trecută de cutremure, este înregistrat un singur expert tehnic, la fel și în județele Vrancea sau Buzău. Mai mult, în județele Bistrița-Năsăud, Ialomița, Giurgiu, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vaslui nu există niciun expert tehnic atestat, potrivit Ministerului Dezvoltării.
Ministerul spune că în perioada decembrie 2021 – iulie 2022, a organizat două sesiuni de atestare, în urma cărora s-au atestat 144 de experți tehnici și 772 de verificatori de proiecte în toate domeniile de atestare tehnico-profesională, dintre care 24 experți tehnici în rezistență mecanică și stabilitate pentru construcții civile, industriale și agricole, domeniile legate de siguranța seismică.
Info Sud-Est a realizat harta clădirilor cu risc seismic din județul Constanța, bazată pe informațiile furnizate de ISU Dobrogea.
Județul Constanța are 175 de clădiri încadrate în cele trei clase de risc seismic, 148 fiind în municipiul reședință de județ, conform listei cu toate construcțiile vulnerabile la cutremur.
În ceea ce privește județul Tulcea, ISU Delta nu deține o evidență cu imobilele încadrate în clasele de risc seismic din județ, a declarat pentru ISE purtătorul de cuvânt al instituției, care a adăugat că a fost solicitată tuturor primăriilor o astfel de statistică, însă acestea au spus că nu există astfel de clădiri.
În schimb, Primăria Tulcea spune că, în urma expertizărilor, 50 de imobile din municipiu se află în clasele de risc seismic II și III.
- Citește și ISU Tulcea nu știe câte clădiri cu risc seismic se află în județ/ Primăria spune că în municipiu au fost identificate 50 de imobile cu probleme
- Locuințele din clădirile cu risc seismic major nu vor mai putea fi închiriate sau date în comodat (proiect de lege al Ministerului Dezvoltării)
- Peste 20 de milioane de lei finanțare pentru reabilitarea a cinci blocuri cu risc seismic din Tulcea
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: