Încotro se îndreaptă PDL după ce a rămas fără cei mai competenți lideri politici? Își revine partidul până la alegerile din anul 2016?
Unul dintre exemplele de lideri politici PDL vocali, ai cărui sinceritate și franchețe se pare că au deranjat, până la excludere, noua conducere a partidului, este Maria Stavrositu, fost parlamentar PDL și lider al Organizației Municipale Constanța. Aceasta ne-a declarat:
Maria Stavrositu, fost lider și parlamentar PDL:
„Socoteala lui Blaga e simplă: <<Să rămânem puțini, nu contează cât de proști. Important este să fie proștii mei, eventual și corupți, ca să îi pot controla mai bine>>”
„Pentru mine, PDL nu mai reprezintă interes ca proiect de viitor. Semnele decăderii se prefigurau încă din vară și, mai ales, s-au confirmat foarte clar în toamnă. PDL este doar o mare dezamăgire, un proiect pe care acum mulți ani l-am asimilat ca cel ce va reforma și moderniza România și, sincer, cred că așa s-a și construit la un moment dat, dar care a fost deturnat de la obiectivul inițial, fiind preluat de câțiva politruci corupți, total obedienți în fața greilor din PSD, cu apucături co-minterniste, fără viziune, incapabili să genereze strategii de dezvoltare, total neputincioși să mai construiască, prin comunicare, o perdea de fum cu care să acopere hoitul pe care stau. Vasile Blaga a înlăturat (în uralele haitei flămânde) lideri locali pe care nu-i putea controla, dar care prin valoarea lor aduceau valoare adăugată organizației. Fie că aceștia erau oameni cu va-loare profesională și cu principii, fie că erau credincioși proiectului lui Traian Băsescu. Conducerea PDL a făcut cu sânge rece această mazilire cu prețul pierderii de voturi importante în alegeri și cu prețul discreditării partidului prin încălcarea propriilor decizii. Dacă vreți, cei care au luat astfel de decizii și-au înșelat proprii colegi. Blaga a dat tonul în acel moment la haos. A arătat că nu e capabil să organizeze, deci nu mai poate avea nici o autoritate. Neîncrederea pleacă de la o premisă simplă: fiecare știe că Blaga îl poate tranzacționa în orice moment în schimbul unor câștiguri meschine. Pe partea cealaltă, socoteala lui Blaga a fost simplă: să rămânem puțini, nu contează cât sunt de proști cei pe care îi aleg, important este să fie proștii mei, eventual și corupți, căci așa se pot controla mai ușor și, la urmă, indiferent de deznodământul politic, măcar rămânem cu profitul financiar. … Atât timp cât Blaga și cei promovați de el sunt în fruntea partidului, PDL se va afla în cădere liberă urmând să treacă pragul cât de curând. Nu există nici o speranță de relansare a PDL, iar modul în care Blaga controlează prin teroare și obediență liderii locali închide din păcate și perspectiva schimbării leadershipului. Cu alte cuvinte, șansele să existe o nouă condu-cere care să poată capta încrederea electoratului de dreapta sunt, din păcate, foarte mici”.
Președintele PDL Constanța parcă și-a înghițit limba
Ne-am dorit să intrăm în posesia unui punct de vedere și din partea președintelui Organizației Județene PDL Constanța și am încercat să luăm legătura cu acesta, fără succes însă. Am fi vrut ca Gigi Chiru să ne spună ce părere are despre opoziția aproape inexistentă a PDL în momentul de față și cum crede că va ieși partidul din această criză de imagine din cauza căreia șansele la europarlamentare sunt minime. Menționăm faptul că am mai încercat și cu alte ocazii să luăm legătura cu li-derul PDL, dar de fiecare dată întrebările noastre au rămas fără răspuns. Am fi vrut să-l mai întrebăm pe Gigi Chiru cum comentează faptul că, în timpul campaniei electorale de la alegerile parlamentare, mai mulți candidați ARD susțin că au perceput acțiunile acestuia ca venind din partea unui contracandidat și nicidecum din partea unui coleg de partid. Așteptăm în continuare, răbdători, răspunsurile proaspătului senator….
Un alt caz de parlamentar care a părăsit PDL, dar care a ales să rămână în politică și a devenit membru PSD este Marian Avram, fost deputat democrat-liberal, actual de-putat social-democrat. Acesta ne-a explicat motivele din cauza cărora și-a ales un alt drum:
Marian Avram, fost parlamentar PDL, actual deputat PSD
„Am plecat din PDL de-abia după ce am încercat să discut cu liderii de la București, care n-aveau însă timp de un biet deputat. Și-au amintit de mine de-abia la moțiune, iar după locale și Boc, și Flutur mi-au dat dreptate. Era prea târziu însă…”
„Am plecat din PDL pentru că inițial, la Tulcea, am câștigat alegerile într-o echipă puternică, unită, care a promis oamenilor că va face multe lucruri. Unii colegi care au ocupat ulterior funcții importante au uitat promisiunile făcute și nu mai aveau loc de ceilalți colegi, cu care nu mai puteau dialoga, nu mai puteau comunica. Lucrurile au degenerat și domnul Tarhon, fostul președinte al CJT, mi-a spus că nu mai este de acord ca eu să candidez. De ce? Pentru că mi-am permis să-i reproșez că s-a baricadat într-o instituție, că oamenii ajung la el (dacă ajung) printr-un sistem sofisticat pe bază de cartele, că s-a îndepărtat de oameni, de cei cărora le promisese anumite lucruri în campanie. Atunci el a perceput asta ca fiind un reproș la adresa lui, nu la adresa managementului. Și atunci m-au înlăturat.
„Mi-am permis să-i reproșez că s-a baricadat într-o instituție, că a pierdut contactul cu
primarii și că s-a îndepărtat de oameni, adică de cei cărora le promisese anumite lucruri în campanie. În momentul acela mi-a spus să-mi caut alt colegiu…“
Pe de altă parte, m-a deranjat și numirea unor oameni fără calificarea necesară la conducerea instituțiilor. Spre exemplu, aveam un istoric la Direcția Sa-nitar Veterinară. A umplut paharul faptul că anul trecut în ianuarie fostul președinte al Consiliului Județean, Victor Tarhon, mi-a spus să îmi găsesc alt colegiu… Nu am avut ce să reproșez echipei, ci liderilor acesteia, iar decizia de a pleca din partid am luat-o după ce am încercat să discut cu forurile superioare, care nu găseau timp niciodată să asculte un biet de-putat. Și-au amintit de mine de-abia când moțiunea era foarte aproape și atunci m-au căutat, pentru că mai aveau nevoie de două voturi. Le-am explicat însă că este prea târziu. Atunci mi-am terminat mandatul independent și am hotărât să rămân în politică, deci a trebuit să îmi caut un alt drum. După alegerile locale, toți din PDL, inclusiv Boc, Flutur, mi-au dat dreptate. Eu le-am spus care vor fi procentele, le-am spus cu cât va pierde Tarhon, cu cât va câștiga Hogea. Era prea târziu însă. Eu nu vreau să judec pe nimeni, acum mă interesează doar ce se întâmplă în PSD și vreau să duc la bun sfârșit promisiunile pe care le-am făcut în campanie. În general știu problema PDL: managementul politic prost. După părerea mea, dacă până în toamnă nu vor înțelege că vechile structuri nu sunt constructive, vor pierde alegerile și în 2016 și vor condamna PDL să rămână un partid mic. Dacă n-ai oamenii potriviți la locul potrivit ajungi acolo unde meriți: în opoziție.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: