Cu mai puțin de o lună până la începerea sezonului estival, Primăria Constanța a demarat procedura de achiziție pentru servicii de salvare acvatică – salvamar și de prim ajutor, atât pentru plajele din oraș, cât și pentru cele din Mamaia.
Potrivit caietului de sarcini al proiectului, primăria vrea asigurarea unei continuități a serviciului inclusiv în perioada cu afluență redusă de turiști (15-31 mai), timp în care 37 de persoane vor patrula plajele și vor asigura servicii de prim-ajutor în oraș și în stațiune.
În timpul perioadei cu afluență mare de turiști (1 iunie – 31 august), numărul total de salvamari va ajunge la 109 persoane, de la salvamari la personal de prim-ajutor și până la coordonatori.
Valoarea totală a achiziției este de aproape 3,5 milioane de lei fără TVA,, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este data de 24 aprilie, precizează primăria.
Pericolul înecului în România și în lume
Măsurile de siguranță împotriva înecului sunt întotdeauna importante, însă România este în mai mare nevoie de asemenea precauții decât multe alte state. Conform ultimelor date, publicate de Eurostat în 2020, România se clasa pe locul patru în Uniunea Europeană în ceea ce privește morțile accidentale prin înec și scufundare, raportat la numărul de locuitori.
În fața României se aflau doar Letonia, Lituania și Estonia.
Concluziile Eurostat au fost bazate pe date colectate în 2017, iar stabilirea precisă a unui asemenea clasament de la an la an nu este ușor de realizat, însă un fapt este cert: Problema nu dă semne de ameliorare ci, mai degrabă, se agravează.
În 2021, Federația Internațională pentru Salvarea de Vieți a Europei estima că peste 23.000 de persoane își pierd viețile în apele europene în fiecare an, iar această cifră nu includea situațiile dramatice precum bărcile de imigranți scufundate.
Federația a oferit mai multe sfaturi pentru ca oamenii să-și asigure siguranța în apă, însă cu o precizare importantă: Elementul care reduce semnificativ riscul de înec într-o anume zonă rămâne supravegherea din partea salvamarilor profesioniști.
Pericolul acestui fenomen nu a trecut neobservat de autoritățile internaționale, iar in 2021 Națiunile Unite au adoptat Rezoluția Globală pentru Prevenirea Înecului, iar începând din același an, data de 25 iulie a fost proclamată Ziua Internațională a Prevenirii Înecului, conform organizației caritabile Royal National Lifeboat Institution din Marea Britanie, una din cele mai mari și longevive organizații din lume care se ocupă cu prevenirea morților pe mare.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: